NHTV: Fyra gamingtangentbord för den krävande

13
intro

NHTV Gamingattiraljer och deras förmåga att lysa, blinka och vara allmänt plågsamma är något av ett stående skämt i NHTV, men idag har vi lyckats samla på oss en bunt gamingtangentbord som får oss att hålla skämten inne, åtminstone i en hel kvart. Är du på jakt efter ett tangentbord att spela på har vi samlat fyra sådana i dagens NHTV-avsnitt. Gigabyte, Logitech, Microsoft och Steelseries står för underhållningen (och belysningen).

 

Gamingtangentbord är heta potatisar på marknaden, det finns i princip lika många varianter och prisklasser som ryssar i buffén på finlandsfärjan. Vi har lyckats få med några av dessa extremer idag, först och främst har vi det mycket billiga (med gamingmått mätt) Microsoft Sidewinder X4 som väger in på cirka 300:-.


Microsoft Sidewinder X4

Microsoft har valt att satsa på det mest väsentliga för en gamer: sex makroknappar med tre profillägen, vilket gör att du har totalt 18 makron att tillgå. Röd bakgrundsbelysning med två lägen: på och av. Även några mediaknappar och en inspelningsknapp för makron.

Kollar vi vidare på dagens gamingextremer har vi även ett extremt dyrt tangentbord i form av Logitech G510. Ett tangentbord för dig som tar lite för seriöst på det här med gaming.

g510full
Logitech G510

Om någon har lagt några fingrar emellan vid utvecklingen av G510 har han eller hon garanterat fått dem avsågade, Logitech har bakgrundsbelysning som är ställbar till vilken färg du vill (med hjälp av mjukvara), en LCD-skärm du kan tanka en herrans massa plugins till och 18 makroknappar och tre profiler: totalt 54 makroknappar du kan använda utan att återvända till Windows och mappa om knappar. Overkill är nog ordet som beskriver G510 bäst, så även priserna som börjar runt 900:- (I etablerade butiker).

Kollar vi vidare vill även Gigabyte etablera sig som ett gamingmärke med tangentbordet nedan. K8100 Aivia heter det och är förmodligen utformat efter något som var både tungt och fult, ett ganska ograciöst formspråk är vad man hittat hur som helst.


Gigabyte K8100 Aivia

Gigabyte är det tangentbord som vid en första anblick summerar allting vi sagt om gaming hittills i NHTV: det är stort, inte speciellt vackert och Gigabyte själva har inte ens bemödat sig att ta ordentliga pressbilder; bilden ovan är från Gigabyte. Tangentbordet kommer däremot med fem makroknappar och fem profiler, totalt 25 användbara makroknappar. Även en mycket användbar Win Lock-knapp som stänger av Windows-tangenten under spelsessioner återfinns här.

Sist ut idag är dock ett tangentbord som ligger i en helt annan ände av skalan; det vi anser vara seriös gaminghårdvara utan något extra tjafs; Steelseries 6G v2.


Steelseries 6G v2

Steelseries går på det totalförnuftiga spåret och satsar på kvalité och hållbarhet. Tangentbordet är precis så stort som det behöver vara, inget dökött här inte. Man är även de enda med mekaniska brytare i testet, vilket normalt sett betyder ett prispåslag, men 6G v2 är inte mycket dyrare än Gigabyte och faktiskt billigare än Logitech. Känslan i tangenterna är ljusår bättre än de övriga tangentborden idag, men WoW-spelaren kommer förmodligen sakna snabbknappar för att sjunga ramsor och dansa, Steelseries saknar makroknappar. Något annat 6G v2 saknar är en Windows-tangent till vänster, denna är ersatt med en funktionsknapp likt de på bärbara datorer.


Egenskaper Gigabyte K8100 Logitech G510 Microsoft Sidewinder X4 Steelseries 6Gv2
Makroknappar
5 stycken
5 profiler
18 stycken
3 profiler
6 stycken
3 profiler
Nej
Multimediaknappar
Endast volymkontroll Ja, inkl volymkontroll Ja Ja, via funktionsknapp
Bakgrundsbelysning Röd Valfri färg Röd Nej
I/O
2x USB 2.0 1x Hörlursutgång
1x Mikrofoningång
Nej Nej
Extratillbehör Silikonmatta Handlovsstöd Nej Nej
Cirkapris 600 SEK 950 SEK 300 SEK 600 SEK

Gigabyte K8100 Aivia:

Gigabyte börjar seriöst vilja slå sig in på gamingmarknaden, men ska vi vara elaka är det svårt att se hur K8100 skulle hjälpa med detta. Skrivkänslan är svampig, tangentbordet känns alldeles för plastigt för sin prisklass och man erbjuder egentligen inga funktioner som är av större intresse. En volymkontroll av typen touch-slide finns i ovankant av tangentbordet, två USB 2.0-portar på baksidan och Win Lock-knapp, men i övrigt finns inte mycket funktioner som rättfärdigar prisläget. Lägg därtill ett makroprogram som ser ut att vara utvecklat under början av 00-talet och makroknappar som är svåråtkomliga i överkant av tangentbordet så börjar katastrofen närma sig.

gigabyteliten

Fördelar:
+ USB-hubb inbyggd
+ Volymkontroll
+ 25 makron
+ Win lock

Nackdelar:
– Svampig skrivkänsla
– Stort och klumpigt
– Horribelt makroprogram
– Placering av makroknappar

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

Logitech G510:

Logitech har kanske längst erfarenhet i sällskapet av att bygga tangentbord som är närmare besläktade med rymdskepp än kontorsredskap, och G510 är just ett sådant. LCD-skärmen är ett kul tillägg och möjligheterna via plugins här är många. Logitechs Gaming Software är också ett mycket stabilt och smidigt program för att styra de olika aspekterna (belysningsfärg, styrka, plugins) med tangentbordet och är i princip raka motsatsen till Gigabytes alternativ. Skrivkänslan är inte riktigt i klass med Steelseries, men bättre än Gigabyte och Microsoft, förutom det finns självklart myriader med makroknappar och en brytare för att stänga av Win-knappen. Även gott om mediafunktioner gör att G510 seglar upp och blir ett hyfsat prisvärt alternativ sin höga prislapp till trots.

logitechliten

Fördelar:
+ Ljud in- och utgångar
+ LCD-skärm
+ Bra mjukvara
+ 54 makron
+ Mediaknappar
+ Handlovsstöd
+ Win lock

Nackdelar:
– Trots allt dyrt
– Inte perfekt skrivkänsla

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

Microsoft Sidewinder X4:

Microsoft kommer till skott med det klart billigaste tangentbordet idag, vilket märks rätt tydligt. Plasten som används för tankarna till interiörer av franska bilar från 80-talet och skrivkänslan är vag, men absolut inte hopplös. Väger man in priset är det ett hyfsat tangentbord, speciellt makroknapparna (som placerats på rätt ställe) och multimediaknapparna gör det till ett vettigt alternativ, men behöver du inte dessa finns det klart mer prisvärda tangentbord på marknaden idag.

msliten

Fördelar:
+ Billigt
+ 18 makron
+ Mediaknappar

Nackdelar:
– Kvalitetskänsla
– Skrivkänsla

 

 

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

Steelseries 6G v2:

Steelseries fortsätter på NHTV-traditionen av att jämförelser av produkter inom en viss kategori alltid vinns av den produkt som passar in minst i kategorin. 6G v2 är helt enkelt det tangentbord som är minst CS-gamer av de tangentbord vi har testat idag, man har satsat allt på kvalitet och hållbarhet, något som kommer som en mindre chock i gamingsegmentet. Det lyser och blinkar inte ens, det är gjort för en sak: att skriva på. Med sina mekaniska brytare har man totalt överlägsen känsla i tangenterna, vilket förstås även är användbart även när man spelar. 6G v2 är heller inte onödigt stort eller övergött med en massa extrafunktioner, utan det är ett riktigt tangentbord i en värld där alla försöker överglänsa varandra med funktioner. 6G v2 hade varit perfekt om man inte hade ersatt den vänstra Windows-knappen med en funktionsknapp, utan ersatt denna med en win lock-knapp eller en brytare likt den Logitech har på sina tangentbord. Det är ändå dagens bästa tangentbord, men vi ser hemskt gärna ett 6G v3 med win lock.

steelliten

Fördelar:
+ Skrivkänslan
+ Kvalitetskänslan
+ Ändamålsenligheten
+ Hållbarheten

Nackdelar:
– Ingen Win-knapp till vänster (dålig implementering av mediaknappar)

 

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

Trevligt med lite tangentbord, köpte Microsoft Sidewinder X4 åt min lillasyster som absolut ville ha ett bakgrundsbelyst tangentbord. Hon är i alla fall nöjd fast personligen tycker ja inte det är en höjdare att skriva på själv.

Själv har jag ett Logitech Illuminated, relativt tyst att skriva på och stilrent, värt att tillägga det dyraste tangentbord jag köpt med många hundralappar 😛

Laglorden
13 Årtal sedan

Jädrigt bra presentation! 🙂

Helt klart Steeseries då… speciellt som jag i princip aldrig använder den där fula Windows-tangenten.

Mitt nuvande smäckiga tangerbord har inte ens en insert-knapp, vilket suger när jag kör VMware väldigt mycket (ctrl-alt-insert = ctrl-alt-del där)

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Ja, använder man inte win-knappen finns det i princip inga nackdelar med Steelseries. Sjukt bra tangentbord på många sätt och vis, jag själv använder däremot knappen, så det är en nackdel personligen. Det är den största anledningen att jag fortfarande sitter med ett Enermax Aurora Premium, hade den knappen funnits hade jag slängt det åt sidan, och har varit min favorit sedan det kom ut.

Decryphe
13 Årtal sedan

Logitech-tangentbordet borde nog hålla ganska länge. Jag har ännu mitt G15 från första generationen och kan utan tvekan säga att det ännu fungerar lika bra som på första dagen (bortsett från att silverfärgen är lite avnött där jag lägger händerna när jag skriver och höger skift inte bör tryckas allt för snett på längre). I varje fall så är det välanvänt och runt 6 år gammalt.

dlq84
13 Årtal sedan

Blir lite fundersam.. alla bilder jag sett på steelseries har den tangentbordlayoutet.. men säljs den med svensk layout i sverige?

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Steelseries kommer med svensk layout i Sverige, ja. Borde även synas i videon om man kollar närmare. Alla tangentbord i videon är med svensk layout. 🙂

Hade faktiskt också ett G15 från första generationen, fungerar mig veterligen fortfarande fint, dock har jag inte det själv längre. Rätt trevligt tangentbord på många sätt, så även G510, men det står sig ganska slätt mot 6G v2 i all ärlighet.

dlq84
13 Årtal sedan

Tack MM.. jag märkte inte först att det var en video.. (flashblock). Jag tittade på den under tiden du svarade 🙂

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

[quote name=”dlq84″]Tack MM.. jag märkte inte först att det var en video.. (flashblock). Jag tittade på den under tiden du svarade :)[/quote]
Hehe, den här artikeln är inte så användbar utan någon form av kompletterande media, vi skriver inte recensioner som är en sida långa, det överlåter vi till andra.

Kul med lite nytt folk här också, det uppskattas alltid. (Ursäkta mig om jag har fel)

dlq84
13 Årtal sedan

ja nyreggad iaf.. har läst NH i ett antal år men inte varit reggad 🙂

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”dlq84″]ja nyreggad iaf.. har läst NH i ett antal år men inte varit reggad :)[/quote]
välkommen! 🙂

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Trevlig videogenomgång som vanlig Jonas, själv sitter man på ett Logitech UltraX, billigt och avskalat men faktiskt förvånansvät trevligt att skriva på. Precis som någon nämnde tidigare är silverlacken ganska sliten på sina ställen och faktiskt börjar 0-knappen strula nu också.
Funderar på att köra ett mekaniskt nu till arbetsdatorn i alla fall, blir ju inte mycket spelande där inte så övriga funktioner klarar man sig utan.
Lustigt att lägstapriset på prisjakt för G510 höjts med typ 200 spänn sedan recensionen publicerades, nu är det nästan på nivå med övriga etablerade aktörer. 🙂

Viking1962
13 Årtal sedan

Var är videon ni pratar om? jag ser bara bilder 😕

[b]Edit[/b]
I Explorer funkade det, va fan syns det inte i Firefox för? Jag har inte blockat nåt vad jag vet

[b]Edit2[/b]
Hmm, jo jag hade visst blockerat tydligen 😀 Vicken amatör jag är då

Baxtex
13 Årtal sedan

Bra recension!

Själv använder jag MS X4, tycker det funkar bra, värt 400kr. Inte prövat så många andra bord direkt.