Polaris är namnet på AMD:s kommande och hett efterlängtade 14 nanometers GPU-arkitektur och ska dyka upp på butikshyllorna under sommaren. AMD går händelserna i förväg och visar med stort självförtroende upp de första färdiga grafikkorten med sin nya GPU redan ett halvår innan lansering.

AMD avslöjade i början på året att deras Polaris GPU skulle förhandsvisas under CES i Las Vegas och med redaktionen på plats var vi snabba med att hitta in i företagets demorum på mässan. AMD visade upp två identiska datorsystem i mini-ITX-format där det ena systemet utrustats med ett Nvidia Geforce GTX 950 grafikkort och det andra med ett ännu ej namngivet AMD Radeon-grafikkort med Polaris GPU.

Målet med demonstrationen var att visa den massiva skillnad i energieffektivitet som kan åstadkommas med den nya generationens 14 nanometer finfet-teknik. I en Star Wars: Battlefront-demo med 1080p-upplösning och mediuminställningar var båda systemen låsta till 60 bilder per sekund medan det Nvidia-baserade systemet hade en effektförbrukning på mellan 145–150 watt låg AMD:s motsvarighet på endast 80–90 watt – en mäktig skillnad trots att detta var förbrukningen för hela systemet, CPU och övriga komponenter inkluderade.

Polaris piskar Geforce GTX 950 i energieffektivitet

AMD har länge påpekat att den nya Polaris-arkitekturen ska leverera dubbelt så hög prestanda per watt som nuvarande generation och med sitt demo på CES är det något som verkar högst troligt.

Mest intressant med AMD:s demo är kanske trots allt att företaget redan 4-6 månader innan dess slutgiltiga lansering känner sig mogna att visa upp ett färdigt diskret grafikkort med sin nya GPU. Ett tecken som tyder på att AMD är till freds med utveklingen av sin nya 14 nanometer finfet-teknik och att utvecklingen åtminstone än så länge går enligt plan. AMD påpekade mycket riktigt att det är väldigt sällan företaget gör så pass tidiga officiella teknikdemonstrationer och visade upp gott självförtroende när lanseringen kom upp för diskussion.

Medan AMD inte avslöjade några detaljer för grafikkortet i systemet som visades upp lyckades vi hitta systeminformation som visade ett grafikkort med 4 gigabyte GDDR5-minne och en klockfrekvens på 1 000 megahertz.

Se fler klipp från CES 2016:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Bullenzdj christianNiabureth Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
dj christian
Gäst
dj christian

Det är på tiden! Men jag undrar varför det står AMD på båda el-mätarna? Och på tal om FinFet tekniken är inte den mer 16nm snarare än 14nm?

Niabureth
Medlem
Niabureth

[quote name=”dj christian”]Det är på tiden! Men jag undrar varför det står AMD på båda el-mätarna? Och på tal om FinFet tekniken är inte den mer 16nm snarare än 14nm?[/quote]

”Tror” inte Finfet namnet i sig har något med storleken på tekniken att göra utan snarare transistorernas uppbyggnad och utseende ”FinFET technology takes its name from the fact that the FET structure used looks like a set of fins when viewed”.
Hur som helst, som svar på din fråga. Samsung/Global foundries 14nm, TSMC 16nm.

http://www.radio-electronics.com/info/data/semicond/fet-field-effect-transistor/finfet-technology-basics.php

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Niabureth”][quote name=”dj christian”]Det är på tiden! Men jag undrar varför det står AMD på båda el-mätarna? Och på tal om FinFet tekniken är inte den mer 16nm snarare än 14nm?[/quote] ”Tror” inte Finfet namnet i sig har något med storleken på tekniken att göra utan snarare transistorernas uppbyggnad och utseende ”FinFET technology takes its name from the fact that the FET structure used looks like a set of fins when viewed”.Hur som helst, som svar på din fråga. Samsung/Global foundries 14nm, TSMC 16nm. http://www.radio-electronics.com/info/data/semicond/fet-field-effect-transistor/finfet-technology-basics.php%5B/quote%5D Tack för en kort och koncis sammanfattning. Dock har jag inte fått någon förklaring varför… Läs hela »

Bullenz
Gäst
Bullenz

dj christian: om du inte visste det så sitter grafikkortet i datorn och inte i eluttaget. De har väl märkt dem med AMD för att de står i deras monter. Duh!