De flesta skärmar med 4K-upplösning kostar idag mellan 20 000 – 30 000 kronor men under året kommer bland annat Lenovo släppa betydligt mer plånboksvänliga modeller med en prislapp på under 6 500 kronor. På CES2014 stirrade vi oss blinda på den vackra 28-tummaren Thinkvision Pro 2840m.

Lenovo Thinkvision Pro2840m är en skärm utvecklad för proffesionella användare men kommer förmodligen vara högst intressant även för spelare som premierar en hög upplösning. Den 28 tum stora skärmen har en IPS-panel TN-panel med ultrahd/4k-upplösning som med sina 3 840 x 2 160 pixlar ger en bedårande vacker bildkvalitet och imponerande skärpa. Utan att kunna göra några vetenskapliga tester på mässgolvet konstaterar vi att 4k-upplösning verkligen gör sitt även i PC-miljö och det är en fröjd att höra nyheterna om mer budgetvänliga skärmar i detta segmentet.

Lenovo Thinkvision Pro2840m stoltserar med en 10-bit panel och en svarstid på 5 millisekunder. En färgrymd på 72% paras med en drös olika anslutningar som tre USB 3.0-portar, HDMI-anslutning, Displayport, minidisplayport, MHL-anslutning samt dubbla 3 watts högtalare.

Förutom 3 års garanti och lansering i april är det prislappen på 800 dollar som är den roligaste nyheten. I svenska butiker bör detta innebära en prislapp på under 8 000 kronor och ett tydligt tecken på att 4k-upplösning slår igenom på allvar under 2014.

Uppdatering: Vi har fått fram den europeiska priset på Thinkvision Pro2840m och det ligger på runt 625 euro med svensk moms. Vilket borde ge en prislapp på under 6 500 kronor när skärmen når svenska butikshyllor.

Uppdatering 2: Lenovo har nu meddelat att skärmen inte använder sig av en IPS-panel utan snarare en billigare TN-panel. En tråkig nyhet helt klart men vår korta session med skärmen på mässgolvet avslöjar att det trots allt är en TN-panel av hög panel, om än med vissa brister i betraktningsvinklar. Uppdateringsfrekvensen vid 3 840 x 2 160 pixlars upplösning ska däremot nå upp till 60 hertz enligt Lenovo.


7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
tnSasha.NCarl HolmbergDecryphe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Fick ni nån info om vilken Hz? 30 eller 60? (inte sett videon).

Medlem
WIRN

[quote]dubbla 3 watts högtalare[/quote]
Fan va fett!

Hans
Medlem
Hans

Varför måste det vara en sminkspegel också? Matta paneler ska man ha…

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gambit_2K”]Fick ni nån info om vilken Hz? 30 eller 60? (inte sett videon).[/quote]

Troligen är det 60 Hz över Displayport och 30 Hz över HDMI, såvida de inte redan implementerat HDMI 2.0 vilket dessvärre inte känns så sannolikt. Men som Anton säger inväntar vi bekräftelse från Lenovo. 🙂

Sasha.N
Gäst
Sasha.N

Extremt intressant. Väntar på en 120 hz(för att kunna skala ner till 1080p på FPS där man vill ha hög hz) 4K med G-sync(eller AMD’s motsvarighet) samt en bra färgåtergivning för under 5 lax. Det kanske skulle ha låtit som en dröm för bara 6 månader sedan men det är redan idag i allra högsta grad en realistisk tanke. Köpte nyss en 144 Hz 1080p monitor för 1400 kr på mellandagsrean. Kan bli aktuellt att sälja den inom bara ett eller två år! När teknologin rusar fram så här snabbt så är tekniknörden i mig jublande glad men min plånbok… Läs hela »

tn
Gäst
tn