Fler och fler tillverkare hoppar på tåget med dockningsbara bärbara datorer, ett koncept som tidigare varit vanligt för arbetsmaskiner men som nu även tagit sig till gamingsegmentet. På CES 2015 kikar vi närmare på GS30 Shadow som kan dockas till vilket diskret grafikkort du vill.

Det finns flera fördelar med dockningsbara bärbara datorer, inte minst för gaming. Det är sällan du behöver maximal grafikprestanda när du har datorn med dig och använder den i knät eller på tåget, så är du villig att kompromissa just när du är på resande fot kan en dockningsstation ge det bästa av två världar.

Det är precis det som är tanken med MSI GS30 Shadow, som mer eller mindre kan ses som MSI:s svar på Dells Alienware 13. Det är en 13,3-tumslaptop där MSI har lagt mycket krut på processorn, en Intel Core i7-4870HQ med Iris 5200-grafik. Det finns ingen diskret grafikkrets, utan istället kan du docka datorn till en stationär station där du kan montera valfritt PCIe X16-grafikkort – i det här fallet ett Geforce GTX 970.

Annons

Det innebär att datorn kan hållas riktigt slimmad och portabel, men fortfarande användas som en kraftfull gamingdator när du är hemma. Inbyggt i dockningsstationen finns ett nätaggregat på 450 watt som därmed för klara av mer eller mindre vilket enkelkretsat graifkkort som helst på marknaden, samt en uppsättning USB-portar för mus och tangentbord och en nätverkskrets med ethernetport.

Nackdelen är att du behöver starta om datorn för att slå över till det externa grafikkortet i och med att PCIe i grunden inte har hotswap-stöd. Dessutom låter dockningsstationen en hel del när vi kikar på den hos MSI på CES, och vi är osäkra på hur mycket den saken kan justeras i efterhand.

Det är dock ett riktigt intressant koncept som vi gärna ser mer av framöver och som kan lämpa sig både för gaming och för arbete. Prislappen för GS30 Shadow inklusive dockningsstation men exklusive grafikkort förväntas ligga någonstans omkring 20 000 kronor.


Relaterade artiklar

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
pege63svartlockAnton KarmehedWingman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fantoon
Medlem
Fantoon

Några prestandaresultat?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Wingman”]Några prestandaresultat?[/quote]
Tyvärr inte Wingman, det fanns ingen möjlighet till det på plats. Vi får följa upp med det senare! 🙂

Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

Jag litar faktiskt inte på att Iris 5200 levererar tillräckligt med kraft när man är på resande fot.
Annars kunde det vara intressant.

pege63
Gäst
pege63

Iris Pro Graphics 6200 ska ha det enligt intel iaf.