Mozilla är mest kända för sin webbläsare Firefox men har under många år jobbat på bred front med gratis mjukvara, kallad open source. Under MWC presenterade man officiellt sin nya mobila plattform Firefox OS som baseras på HTML5 och webbappar.

Firefox OS är precis som webbläsaren med samma namn en helt fri mjukvara. Något Mozilla fokuserar på när man rullar ut telefoner och operativsystemet på marknaden. Primärt är fokus på så kallade utvecklingsländer med billigare budgettelefoner som med ett fritt operativsystem kan hållas på låga priser och öka mobilanvändandet även i ekonomiskt ansträngda regioner.

Firefox OS bygger på sitt webbläsararv och är helt utvecklat med standarden HTML5 som grund där även appar är direkt kopplade till Internet. Ett intressant upplägg som gör det möjligt att starta appar direkt utan installationer eller sökningar i ”appbutiker”. Men apparna kan om så önskas även sparas lokalt på telefonen.

Mozilla satsar även hårt på sociala nätverk och visade bland annat hur man integrerat Facebook direkt i operativsystemets grundmallar där man exempelvis i kontaktlistan kan ringa, smsa men även posta meddelande direkt till kontakters facebook-flöden.

De telefoner som visades upp på MWC2013 är modeller i budgetsegmentet med prislappar på under 100 dollar utan subventioner från teleoperatörer. Nordiska Telenor Group är en av Mozillas närmaste samarbetspartners och det är högst troligt att Firefox OS även kommer till svenska marknaden. När detta sker är däremot oklart, troligtvis handlar det om tidigast nästa år och då i andra lite mer kraftfulla enheter än de som visades upp på Mozillas presskonferens i Barcelona.


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid