Toshiba är något av flashminnets moder och företaget som utvecklade de första flashminneskretsarna jobbar nu vidare med nästa generations lösningar. En av dessa är ett nytt SSD-format som kallat BG1 levererar imponerande prestanda och lagringskapacitet i en SSD litet som ett SD-kort.

Toshiba BG1 är världens minsta NVMe SSD som med måtten 16 x 20 millimeter inte är större än ett traditionellt minneschip. I kretsen sitter dock inte bara minneschip utan även en fullfjädrad SSD-kontroller och kan antingen fästas direkt på ett kretskort i exempelvis bärbara datorer, smartphones, drönare eller andra produkter med lagringsbehov och utrymmesbrist. Kretsen kan även användas med ett mer traditionellt M.2 gränssnitt i formaten Type 1620 eller 2230 och lagringskapaciteten på chipet är idag 256 gigabyte men ska med Toshibas 3d nandflash (Bics flash) fördubblas till 512 gigabyte.

Läs även: Svenska SSD-Guiden – Världens största SSD-test

Med PCI Express gränssnitt och NVMe-stöd är det heller inga dåliga prestandaresurser. Toshiba BG1 kan leverera sekventiella läshastigheter på över 700 megabyte per sekund och skrivhastigheter på drygt 230 megabyte per sekund. Hastigheter som åtminstone vid läsning får traditionella 2,5 tums sata-enheter att skämmas.

Medan Toshiba för närvarande använder sig av 15 nanometer mlc-nand kommer man med 48 lagers 3d nandflash både sänka energiförbrukningen och fördubbla lagringskapaciteten.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid