Adata är en av de första SSD-tillverkarna att visa upp produkter med nästa generations SSD-kontroller från LSI. Företaget som ligger bakom de populära Sandforce-kretsarna lanserar en ny kontrollerkrets senare i år som i den minimala NGFF-formfaktorn når hissnande 1 800 megabyte per sekund.

Griffin är utvecklingsnamnet på LSI:s nya Sandforce-kontroller och under Computex 2013 får vi bekräftat att SSD-kontrollern är på väg genom ett besök i Adatas monter. Den taiwanesiska tillverkaren visade upp ett flertal produkter som ska lanseras med LSI:s nya kontrollerkrets, troligtvis någon gång under fjärde kvartalet.

Prestandaspecifikationerna i sig är mäkta imponerande med läs- och skrivhastigheter på upp till 1 800 megabyte per sekund, att jämför med runt 550 megabyte per sekund i dagens Sandforce-enheter. Även prestandan vid hantering av små slumpmässiga filer är betydligt bättre än tidigare och ska enligt Adatas specifikationer uppgå till hela 200 000 iops.

Kontrollerkretsen når dessa hastigheter över ett PCI Express 2.0 gränssnitt med dubbla datakanaler men kan använda sig av flera olika kontakter och gränssnitt. Adata planerar att lansera en ny serie av företagsenheter under fjärde kvartalet med LSI:s nya kontrollerkrets och SATA respektive PCI Express gränssnitt. Enheterna får lagringskapacitet på upp till 1 600 gigabyte och kommer att följas av konsumentmodeller i ett senare skede.

adata_ngff2

Klart mest intressant var annars Adatas NGFF-enhet för ultrabooks. En mycket liten SSD-enhet som med Griffin-kontroller ska kunna ge mäktig lagringsprestanda även i utrymmessnåla ultrabooks. Enheten stödjer även Intels nya strömsparfunktioner för Haswell och bör kunna sänka energiförbrukningen ytterligare i våra tunna bärbara datorer.

Under fjärde kvartalet tros de första bärbara datorerna med LSI:s Griffin-kontroller dyka upp på marknaden och det ser vi verkligen fram emot.


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid