Med ny plattform kommer givetvis också ett nytt flaggskepp ur Asus ROG-serie moderkort, och för Haswell heter den nya toppmodellen Maximus VI Extreme. Vi låter inte modellen smita undan utan en närmare titt på Asus lösningar för extrema överklockare och spelare.

Asus har inte för vana att hålla tillbaka med sina Extreme-kort ur Republic of Gamers-serien och Maximus VI Extreme ser inte ut att bli ett undantag, även om det idag inte är lika lätt för en moderkortsmodell att differentiera sig. Det Intel Z87-baserade kortet har på sitt ATX-format fått plats med fyra PCI Express X16 som körs i X8/X16/X8/X8 när samtliga är i bruk.

overview

För den som använder många lagringsenheter finns det tio SATA 6 Gbps, varav 6 över Z87 och 4 över en Asmedia ASM1061-kontroller. Det finns ännu en kontroller för USB 3.0, som bidrar med ytterligare fyra portar vid I/O-panelen utöver de fyra som är kopplade direkt till styrkretsen.

Överklockare är den primära målgruppen med just Extreme-modellen, och den har således bestyckats med diverse särskilt överklockarvänliga funktioner. Det finns extra strömförsörjning till processorn i form av en extra 4-pins CPU-kontakt, och en 6-pins PCI-E för extra kraft till grafiken. Strömdelen är väl tilltagen med 8+2 faser, Asus Blackwing-chokes och 10K Black Metallic-kondensatorer, vilka enligt tillverkaren ska bidra till en stabil strömförsörjning under låga temperaturer och höga frekvenser.

OCPanel

Det finns start- och resetknapp direkt på moderkortet, men lite mer fokus ligger på tillbehöret OC Panel, en enhet med 2,6-tumsskärm som kan användas antingen handhållet, bordsplacerat eller monterat i en 5,25-tumsplats i chassit. Enheten är dessutom utrustad med exempelvis extra fläktanslutningar, för den som kör systemet utanför ett chassi.

IO

Likt övriga Z87-baserade modeller ur Maximus-serien använder sig Maximus VI Extreme av mPCIe Combo II, en insticksmodul som monteras vid I/O-panelen och består av en mPCIe-port och en NGFF-port. Förstnämnda kan användas för det medföljande trådlösa nätverkskortet som hanterar 802.11ac samt Bluetooth 4.0, och NGFF-porten kan användas för exempelvis en liten SSD.

Vi har ännu inga av Asus bekräftade prisuppgifter på Maximus VI Extreme, men är det att jämföra med föregångaren Maximus V Extreme kan vi räkna med uppåt 3000-3500 kronor inklusive moms. Lansering bör ske någon gång inom de kommande veckorna.

Relaterade nyheter:


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

fina moderkort men vad hjälper det när haswell är en bromskloss vid överklockning.