Gigabyte satsar stort på Haswell och Z87 och har en hel armada med nya moderkortsmodeller redo. Vi besöker tillverkarens utställning på Computex i hemstaden Taipei och får vrida och vända på några av modellerna ur G1- och OC-serierna för spelare och överklockare.

Vi börjar med att klämma på flaggskeppet ur serien för datorspelare och entusiaster, G1 Sniper 5, som är rejält bestyckat med fyra PCI Express X16 genom en kontrollerkrets med PCI Express-hub. Ljudet är något man vill belysa extra, och moderkortet är utrustat med Creative Sound Core3D tillsammans med utbytbara förstärkarkretsar, eller OP-AMPs. För den som överklockar eller är kylningsentusiast är hybridkylaren till spänningsdelen på 16 faser dels utrustad med en fläkt, och dels med färdiga anslutningar för vattenkylning.

Går vi vidare till OC-serien är det överklockning och prestandarekord som står i fokus. Kikar vi på toppmodellen GA-Z87-OC Force hittar vi en liknande PCI Express-hub som den i G1 Sniper 5, och här finns möjligheten att stänga av funktionen och istället få en PCI Express-plats som går direkt över styrkretsen vilket kan hjälpa för prestanda och stabilitet vid användning av bara ett grafikkort. Även här gäller hybridkylare för den rejäla spänningsdelen.

Lillebror till Force heter endast Z87-OC och har en inte riktigt lika rejäl spänningsdel eller kylare. Det finns dock fortfarande fyra PCI Express X16-platser, en mängd överklockningsknappar och en LED-poster. Gigabyte har även tänkt på oss som kör benchmarks eller andra aktiviteter utan regelrätt chassi, och har byggt in två externa USB-portar direkt på moderkortet bredvid SATA-portarna.

Alla modeller är redan till försäljning, med en prislapp på cirka 4000 kronor för G1 Sniper 5, 4500 kronor för Z87X-OC Force samt cirka 1900 kronor för Z87X-OC.

Relaterade nyheter:


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
PoontusFaulistoLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Som sägs i slutet, det jobbiga är att välja 🙁 40 moderkort från Gigabyte, 40 från ASUS, 40 från MSI, 40 från ASrock, 40 från hejsan och 40 från hoppsan, alla med olika prylar på osv osv… tror de skulle snegla lite på Apple och dra ned antalet olika modeller…

Faulisto
Medlem
Faulisto

För många kort, knappt någon skillnad ändå.

Poontus
Medlem
Poontus

dock om man har alla uppradade sådär på hylla/vägg så är det nog ganska så lät att hitta sin favorit.

men ja, marknaden är en jungel numera