Noctua visar upp datorbordsfläkt (!?) på Computex 2018

En irriterad fläktingenjör kan vara det bästa som hänt ditt skrivbord

0

När vi klev in i Noctuas monter så kände vi en bris som tycktes komma från ingenstans. I själva verket var det Noctuas egenutvecklade datorbordsfläkt.

I Noctuas bås på Computex 2018 hittade vi inte bara företagets nya NF-A12-fläktar och uppdaterade kylflänsar. Vi hittade också något som vi inte alls hade väntat oss, nämligen en bordsfläkt. Nog för att Noctua är duktiga på att få fram inovativa kylningslösningar, men det här var inte riktigt vad vi hade väntat oss. Det som gör den här lite extra intressant är att det verkar inte bara vara ett koncept utan faktiskt en produkt som Noctua kommer att utveckla och faktiskt börja sälja direkt till konsumenter.

I nuläget så är produkten dock endast en prototyp och det gör att den ännu inte har något officiellt namn. Det betyder också att designen ännu inte är färdigställd och det man nu visar upp är mer funktion är design. Noctuas representant skojjade med oss och sa att ”vi är ingenjörer, inte designers” och menar på att den färdiga produkten troligtvis kommer att få en mer tilltalande ”look”.

Produkten var från början ett sidoprojekt som en av Noctuas ingenjörer startade när han tröttnat på alla usla bordsfläktar som han hade på kontoret. Och med det som bas så har företaget byggt vidare på idén och nu tagit fram denna skapelse. Den viktigaste delen är givetvis fläkten och här det Noctuas nya NF-A12 som gäller. Med hjälp av fläkten så trycks luften genom fyra kanaler och när luften trycks genom smalare utrymme så accelererar den. Då snabbare luft har lägre tryck så dras även omgivande luft med rör sig i riktningen som fläkten blåser. Resultatet är en liten bordfläkt som har möjlighet att ge ett ordentligt luftflöde även på flera meters avstånd.

Lanseringsdatum och pris vet vi tyvärr inget om. Men eftersom bara fläkten kommer att kosta 300 kronor, så kan vi nog räkna med att det kommer att bli en förhållandevis dyr historia. Vi vet dock att den färdiga produkten kommer att drivas med USB och det borde därför vara enkelt att koppla in till en dator eller ett USB-batteri.

NordicHardwares Computex-reportage presenteras i samarbete med MSI.

Fler videoreportage från Computex 2018

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments