Noctua lanserar nu en ny utrymmessnål processorkylare som med namn NH-L9 lovar att ge god kylning utan att inkräkta på utrymmet kring intilliggande komponenter. Kylaren ska med en höjd på endast 37mm även vara optimal för små mini-ITX chassi där utrymme är en allmän bristvara.

Noctua NH-L9 skeppas i två olika modeller där den schweziska kylartillverkaren lanserar NH-L9i för Intel-system respektive NH-L9a för AMD-baserade motsvarigheter. Ett tillvägagångsätt som indikerar hur väl avvägd kylardesignen är för att utnyttja plattformarnas sockeldesign.

Kylaren består av en mycket låg aluminiumfläns på 23 millimeter och en riktigt tunn 92 millimetersfläkt som mäter endast 14 millimeter i profil. Aluminiumflänsen mäter 95 x 95 millimeter på NH-L9i medan måtten ökar till 92 x 114 millimeter för NH-L9a. Mått som är anpassade för att ligga inom processorplattformarnas fria zoner. Det betyder att varken minnesmoduler eller PCI Express-grafikkort ska vara i vägen för kylaren – eller tvärtom.

noctuaNH_L9i

“The response on our first low profile cooler, the NH-L12, has been overwhelming. However, users asked for even smaller, lower height models that also provide better compatibility for extra slim, ITX based HTPCs. We’re thrilled that we can now meet this demand with the new NH-L9 coolers.” säger Roland Mossig, vd på Noctua

Noctuas kylfläkt NF-A9x14 stödjer PWM-styrning och kommer med en ljuddämpande ramdesign samt tillhörande motstånd för att sänka maxvarvtalet på fläkten. Kylaren skeppas även med Noctuas NT-H1 kylpasta samt monteringssystemet SecuFirm2 som stödjer de senaste konsumentplattformarna från respektive AMD (AMD FM1/FM2/AM3+) och Intel (Intel LGA1150/1155/1156).

Noctua ställer som väntat in siktet på minidatorer som HTPC-system eller andra mini-ITX chassi där det är ont om utrymme. Prislappen landar på runt 450 kronor och kylaren ska finnas på marknaden inom kort med sex års garanti.


Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Skulle ju göra sig fint i min HTPC. Nu ska man bara hitta ett moderkort som inte har så mycket stora kylaren runt sockeln, så denna får plats 🙂

drizzit
11 Årtal sedan

Mycket intressant för htpc… är inte direkt lätt att hitta slimmade kylare som inte inkräktar på RAM utrymmet. Låter ju dock som detta inte ska vara ett problem med denna.

Kör just nu en 120mm fläkt liggande lös på orginalflänsen till en A6-3500 och det är inte direkt optimalt men alla modeller jag hittade som gick in på höjden hade inneburit ett tvingat köp av halvhöjds RAM så det var inte direkt ett alternativ heller.

POE
POE
11 Årtal sedan

23+14=37mm.. det går ju rent teoretiskt att få plats med i ett 1U-chassi. Lär väl bli hyfsat tight om man räknar med moderkortets höjd också dock 🙂