Två högprofilerade kylartillverkare har skickat sina nya flaggskepp till vårt testlabb. Vi tittar närmare på två av marknadens största och effektivaste processorkylare för att se hur de hanterar en av de hetaste processorerna på marknaden.
Kylare har alltid utvecklats i takt med sitt användningsområde, många minns AMD Athlon Thunderbird, då speciellt 1400MHz-versionen med fasa, denna utvecklade hiskeliga 73.5W och allt som fanns för att kyla den var diverse klumpar i aluminium, olika repiga beroende på tillverkarens humör just den veckan. Sedan dess har vi skådat processorer som till exempel Intels Pentium D-serie, och även om man mest skrattade på den tiden och köpte sig en AMD-CPU, måste vi ändå ge Intel och deras senare Netburst-CPU:er en applåd för vad de gjorde för kylarnas utveckling; de tvingade fram den.
Idag tar vi en närmare titt på vad åratal av termisk misshandel kan föra med sig i form av CPU-kylare. Säg hej till Scythe Mugen 2, japanen i sumo-storlek samt den österrikiska perfektionisten Noctua NH-U12P SE1366. Båda riktigt bastanta kylare tänkta att skänka din dator frid (tystnad) och fröjd (kyla) på samma gång.
Så, låt oss sparka igång vår sedvanliga genomgång, denna gång med en tillverkare vars produkter alltid varit högt aktade bland redaktionsmedlemmarna, men faktiskt inte tagit sig hela vägen till en fullstor recension hittills. Nåja, någon gång måste vara den första och pjäsen i fråga är verkligen inte vad som helst, det är Noctuas hittills allra dyraste alternativ vid namn Noctua NH-U12P SE1366 där “SE1366” står för “Special Edition 1366”. Låt oss börja en genomgång av lådans innehåll.
Genomgången kanske inte börjar med något direkt upphetsande, nämligen en brun/svart/blå-låda som egentligen säger allt du behöver veta om innehållet och vad den passar till. Insidan av den stora lådan är uppdelad i två lådor, varav den ena uppenbart är själva kylaren och fläkten och den andra bör med viss logik alltså vara tillbehören. Kikar vi inuti den mindre lådan hittar vi följande:
Lådan är till att börja med försedd med hål för greppvänlighet, ungefär här börjar man ana ungefär hurdant kvalitetstänk våra germanska vänner på Noctua har. Inuti lådan väntar ytterligare en brun låda, ytterligare en NF-P12-fläkt, en påse märkt (1366) 120 common parts med fyra resistorer för fläktarna (1100 och 900RPM är valen), fyra clips för att fästa dina fläktar (åtgår två per fläkt), anti-vibrations-strips att fästa mellan fläkt och kylare samt en ganska käck metallisk “case-badge”, ni vet en sådan man brukar få med moderkort och liknande att fästa på sitt chassi. Noctua har dock tagit detta ett steg längre och gjort denna i metall och runt 3-4mm tjock. Självklart ska vi även nämna skruvmejseln som är lång nog att nå över kylaren vid installation för att du ska slippa skära upp dina fingrar, om du inte råkar ha en tillräckligt lång mejsel till hands.
Det första som dyker upp vid öppnandet av den bruna lådan är en manual i posterform (vilket är ett smärre steg tillbaka från den lilla boken som fanns till den ursprungliga NH-U12), som förklarar hur du bäst installerar din kylare samt förklarar innehållet i kartongen väldigt tydligt. Det andra innehållet i lådan, under manualen, är självfallet S1366-kittet för att fästa själva kylaren på ett S1366-moderkort. Värt att notera kan vara att Noctua NH-U12P SE1366 enbart inkluderar S1366-kittet, vilket ställde oss lite. Själva kittet säljs även löst till dig med en Noctua-kylare sedan tidigare och tidigare monteringskit passar även SE1366-kylaren.
Den andra lådan innehåller självfallet det vi egentligen är intresserade av, nämligen själva kylaren… Och ytterligare en NF-P12-fläkt. Kylaren i sig är av ungefär samma design som det gamla originalet NH-U12, fast P-versionen introducerades med just NF-P12-fläktarna och en högre “markfrigång” för att inte ta i kylkomponenter på moderkort. Avståndet mellan finsen pekar på att det här är en kylare gjord för att fungera bäst med lägre luftflöden ergo lägre ljudnivåer, allt enligt Noctuas filosofi.
Ser man till kontaktytan mot CPU, där din NH-U12P förhoppningsvis kommer sitta mestadelen av tiden, är den något grumlig, men visar inga spår på större repor eller liknande, då basen kommer med ett plastskydd för att förhindra detta. Det översta “planet” av tornet (och endast det översta) pryds av Noctua-logon instansad i sig.
De första intrycken är att Noctua verkligen satsar stenhårt på kvalitet, och verkligen lyckas. Det finns inga vassa kanter, påsen med skruvarna är återförslutningsbar, manualen är tydlig, till och med en skruvmejsel av redig kvalité för jobbet skickas med. Österrikarna Noctua får ursäkta det här, men bara en tysk kultur kan spotta ur sig något med så hög kvalitetskänsla. Mercedes S-klass borde ha en NH-U12P SE1366 på motorhuven istället för Mercedesstjärnan, ungefär så bra är det. Det må verka lite vanskligt att säga det utan att ha installerat själva kylaren än, så låt oss göra det på nästa sida.
Som vi etablerade på förra sidan inkluderar Noctua enbart S1366-kittet till sin Special Edition 1366-kylare, vilket faktiskt gjorde oss en smula konfunderade om vi ska vara helt ärliga, vi hade förväntat oss kompabilitet med andra sockets med. Till exempel kommer denna recension utföras på en S775-rigg, vilket gjorde att vi stod med ett problem, vi hade inget moderkort som passade kylaren… Tursamt nog har undertecknad haft en hel bunt av Noctuas kylare sedan tidigare, och ett 775-kit kunde hittas. Se nedan för installationen av vår interrimslösning.
Montera backplaten
|
Sätt pappbrickorna på plats för att förhindra skador runt hålen
|
Skruva fast hållaren för kylaren (och sätt pappbrickor även på andra sidan)
|
Kylaren, fastsättningsanordningen och skruvar
|
Skruva fast skruvfästet
|
Applicera kylpasta
|
Skruva fast kylaren
|
Applicera "anti-vibration strips"
|
Sätt fast fläktarna med clipsen
|
Ena fläkten ska blåsa, andra suga
|
Som synes är installationen relativt lätt även om den kräver att moderkortet tas ur chassit. Detta är dock i våra ögon i det närmaste ett krav för att en kylare ska kunnas sättas fast ordentligt, vilket onekligen Noctua NH-U12P gör i S775-utförande. SE1366-monteringskittet bygger på samma principer men är ytterligare en smula lättare att installera tack vare att dess backplate har gängstänger som sticker upp igenom hålen runt sockeln. Vi vill även lyfta fram att Noctuas patenterade SecuFirm-clips för fastsättning av fläktar på kylaren är den överlägset bästa lösning vi stött på vad gäller clips, fläktarna sitter fast ordentligt, clipsen repar inte fläktarna och fäster dessa i de inre fläkthålen vilket gör att du kan fästa fläktar av nästan samtliga tjocklekar. Kort sagt, ett nästan perfekt installationsförfarande där allting känns helt rätt. S1366-kittet rättar även till det “sämsta” med installationen, nämligen att du måste skruva fast backplaten med skruvar genom moderkortet.
På nästa sida tar vi en titt på en annan nykomling; Scythe Mugen 2.
Scythe är ett relativt nystartat (likt Noctua) japanskt företag som inriktar sig på kylning av alla slag, främst för CPU:er såhär långt norröver som Sverige. Undertecknad har inte varit i kontakt allt för mycket med Scythes kylare, men förpackningarna har alltid varit relativt “japanska” med gott om lustiga färger, dålig engelska och lustiga teman, för att inte nämna stora doser japanskt språk. Det första intrycket av kartongen är, japanskan bortsett, relativt städat, även om kylaren svävandes över jorden känns lite Honda F1, vilket för er som följer Formel 1 förmodligen inte ger direkt fantastiska vibbar. Jämförelsen blir inte mindre aktuell av att Hondas in-house-trimmare heter Mugen…
Lådan har alltså en ganska glansig finish och är helt i kartong utan några egentliga speciella features, lite specifikationer finns att tillgå, och som sagt en hel massa japansk text ackompanjerad med ungefär lika mycket engelsk sådan. Vid öppnandet av lådan är det enda man ser en pappskiva, vi tog oss friheten att flytta denna för att se vad som fanns under, det första som syns är kylaren.
Det enda som egentligen finns att göra efter öppnandet av kartongen är att lyfta ut kylaren, som är en bastant pjäs, endast skyddad av fyra kartongbitar utöver själva lådan den kommer i. Lådan är dock av redigt tjock kartong, fraktskador bör därför vara väldigt sällsynta. Själva kylaren utgörs av så många fins du orkar räkna till samt fem par heatpipes.
Även i fallet Mugen 2 är basen skyddad, dock inte av ett plastskydd, utan av en plastfilm. Bilden illustrerar dock bättre heatpipesen och faktumet att Scythe inte har en plan ovansida av basen utan har valt att utnyttja denna yta till att ha en kylfläns som inte skulle skämts för sig på Socket A-tiden. Själva basen är ett mästerverk, spegelblank och helt utan synliga repor, precis en sådan finish en kylares bas ska ha.
Under själva kylaren, längst ner i lådan, finner vi tillbehören till kylaren, nämligen en manual, diverse brackets för samtliga stödda socklar (478, 775, 1366, 754, 939, 940 och AM2), en bunt skruvar, kylpasta och endast två fläktclips som till råge på allt blev något suddiga på bilden. Scythe har valt att ha en enda backplate för samtliga socklar, förmodligen för att detta är billigare. Själva plåten verkar dock hålla god kvalité och har framförallt ett tjockt lager skumgummi för att inte kortsluta eventuella ytmonterade komponenter på baksidan av ditt moderkort. Fläktclipsen som medföljer är av den hemska sorten som repar din fläkt, som om detta inte vore nog begränsar de dessutom ditt urval av fläktar till de som är 25mm tjocka, 38mm passar inte Mugen 2.
Fläkten Scythe bundlar med Mugen 2 har nio blad (likt NF-P12), PWM-styrning och drar 0.18A när du väljer att stänga av styrningen helt, vilket bör innebära att fläkten kan flåsa på fullt tillräckligt vid maxvarv. Till höger en jämförelse mellan kylarna, både tjockleksmässigt samt en jämförelse mellan bas-finish, en match Scythe vinner utan några som helst problem. Mugen 2 är även en hel del tjockare än NH-U12P SE1366.
Vad är de första intrycken av Scythe Mugen 2 då? Vi får intrycket av att Scythe fokuserat på kylaren och inte så mycket annat, då den håller hög kvalité, främst basen imponerar. Lådan har all väsentlig information på sig, men känns ändå ganska tråkig och manualen, en svartvit sådan i vanligt papper tryckt i affischformat, är inte speciellt mycket roligare. Fläktclipsen är som sagt av den dåliga sorten, vilket vi förvisso kan ha överseende med, men varför skickar Scythe bara med ett par av dessa? På en kylare som Mugen 2 kommer någon garanterat att vilja ha två fläktar installerade. Vi ska dock inte vara elaka och döma ut Scythe redan innan vi installerat kylaren, än mindre testat den. Installationen finner ni på nästa sida.
Scythe Mugen, det vill säga originalet, installerades med push-pins, vilket egentligen är ett stort no-no av två anledningar, först för att det inte ger lika stort tryck mot CPU och därigenom inte lika låga temperaturer, men ännu viktigare för en kylare av Mugen 2-magnitud, den blir lätt riktigt svår att installera och avinstallera om du har MOSFET-kylning och liknande runt din processorsockel. Mugen 2 installeras inte med push-pins, vilket vi utrönt ur tillbehörspåsen, men efter en snabb titt på manualen blev vi ändå ganska tveksamma. Se installationsförfarandet nedan.
Placera backplate på rätt ställe
|
Sätt skruvar genom hålen
|
Skruva fast fastsättningsanordningen på kylaren
|
Applicera kylpasta (och tappa skruvarna på baksidan av moderkortet)
|
Skruva fast kylaren från baksidan med hjälp av dina tre händer och röntgensyn
|
Efter en halvtimme har du detta; en kylare som du på något sätt fått fast
|
Installera fläkt med clips
|
Skär dig helst inte när du gör detta
|
Allt färdigt, du kan gråta ut
|
För er som är bekanta med ett visst mått av sarkasm har vi förhoppningsvis bjudit på ett litet skratt, för er andra kan vi meddela att vi inte sprungit på ett sämre sätt att installera en kylare på, någonsin. Det enda som kommer i närheten är Zalmans diverse lustiga lösningar, men Mugen 2 tar verkligen priset, för oss är det helt oförståeligt hur man ska lyckas skruva fast kylaren från baksidan, kunna se kylaren (och var skruvhålen befinner sig), samt att kunna dra åt skruvarna utan att de resterande tre ramlar ner, gärna genom hålet du har i golvet, ner i akvariet en trappa ner… Noctuas installation för S775 är inte helt hundraprocentig, tyckte vi när vi installerade den två sidor bak, men vi börjar undra om den inte är det. Vi trodde allvarligt talat att det inte fanns något sämre sätt att fästa en kylare än push-pins, men Scythe kan uppenbarligen överraska även negativt.
Förra sidan avslutades med ett något negativt uttalande, efter installationen känns det ännu svårare att hitta något positivt med Scythe Mugen 2. Men det ska sägas, prestandan är i slutändan däremot det viktiga, och vi har inte kommit så långt än. Undertecknad hade faktiskt helst sluppit installera den här kylaren i testriggen över huvud taget…
På nästa sida hittar vi just testriggens specifikationer, samt själva kylarnas specifikationer.
Hårdvara | |
Moderkort | Asus Maximus II Formula |
CPU | Intel Core 2 Extreme QX9770 @ 400x10MHz |
Grafikkort | AMD Radeon HD4870X2 |
RAM | Cellshock PC8500 4x1GB |
Lagring | Western Digital Raptor 36GB x2 RAID0 |
PSU | Enermax Galaxy DXX 1kW |
Kylare | Noctua NH-U12P SE1366/Scythe Mugen 2 |
Mjukvara | |
OS | Windows 7 Beta (Build 7000) |
Testprogram | Core Temp 0.99.3 Stress Prime 2004 Orthos Arena 1.99b3 |
Noctua NH-U12P SE1366
|
Scythe Mugen 2
|
|
Socket |
1366
|
478/775/1366/754/939/940/AM2
|
Mått (BxDxH) |
126x71x158mm
|
130x100x158mm
|
Vikt (inkl. fläktar) |
940 g
|
870 g
|
Ljudnivå |
12.6-19.8 dB(A)
|
0-26 dB(A)
|
Luftflöde |
63.4-92.3 m³/h
|
0-126 m³/h
|
Material |
Koppar (bas)/aluminium
|
Koppar (bas)/aluminium
|
Garanti |
6 år
|
2 år
|
Pris |
~700 SEK
|
~500 SEK
|
Den stora dagen med de stora S1366-kylarna till ära kommer vi dessvärre inte testa desamma på en Socket 1366-plattform, utan vi “nöjer oss” med den äldre, på pappret mer strömslukande och därigenom varmare QX9770:n som figurerat vilt i olika testsammanhang hos oss. Detta gör att Mugen 2 och likaså kombattanten NH-U12P SE1366 måste klara av att forsla bort runt 180W värme under våra tester samt en bra bit över 200W under våra överklockningstester. Gå vidare till nästa sida för att se testresultaten.
include_once("/public_html/dia.php"); ?>
Dagens tester är ganska koncisa och självklara; vi börjar med att sitta och stirra på skrivbordet i Windows med Core Temp igång och noterar siffrorna på var kärna, efter detta tar vi sedan ett genomsnitt av alla kärnor. Detta är inte på något vis en riktigt exakt mätning, men det ger åtminstone en fingervisning om temperaturskillnader. Vi ska även passa på att nämna att vi mätte upp rumstemperaturen på en given punkt i rummet som inte påverkades av någon form av värmeutveckling eller vinddrag. Temperaturerna inom de givna testerna för kylarna var inom en halv grad Celcius ifrån varandra vid testtillfället. Testerna är utförda med fläkt(arna) på maxvarv där inget annat anges, till NH-U12P SE1366 användes de två bundlade Noctua-fläktarna, till Mugen 2 använde vi den medföljande fläkten från Scythe.
do_diagram(2345); ?>
Vid idle-testet är det absolut dött lopp, både Scythe och Noctua gör väl ifrån sig här, inte helt oväntat. Frågan är om lite värmeutveckling kan tänkas skilja kylarna åt.
do_diagram(2346); ?>
För den som gillar att simulera schackspel istället för att spela dem själv gäller Scythe. 4GHz QX9770 hålls under 50 grader medan Noctua är ett par grader varmare. Det ordentliga testet hittar ni nedan, det är gamla goda Prime i en nyare reinkarnation, nämligen StressPrime 2004.
do_diagram(2347); ?>
I Orthos Prime visar Scythe att Mugen 2 är en ordentligt kompetent kylare och visar Noctua var skåpet ska stå med marginal. Resultatet med NH-U12P SE1366 är dock långt ifrån dåligt, en standardkylare från Intel hade knappt klarat av att hålla samma CPU i samma frekvenser under 90 grader. Även vid låga varv visar sig Mugen 2 vara ganska ordentligt mycket bättre än NH-U12P, trots att den senare har två fläktar mot Mugen 2:s en, är grundare och har större avstånd mellan finsen.
I brist på decibelmätare har vi inte kunnat testa ljudnivåerna, men båda kylarna är så gott som ljudlösa vid 900RPM, vid 1300RPM, som är standard för samtliga medföljande fläktar kan ett vindsus höras om örat sätts till, inuti ett chassi skulle detta inte märkas. Är du ute efter en tyst kylare kan vi gott rekommendera endera av de testade kylarna.
En hyfsad överklockning.
|
Lite överklockning var tvunget att hinnas med, och även om det inte var speciellt mycket överklockning vi utförde, vi letade rätt på ungefärlig max stabil frekvens i SuperPI 1M, visade sig att vi hittade gränsen där värmeutvecklingen gjorde att CPU:n inte gick längre. Denna gräns visade sig vara exakt samma med båda kylarna, över 445.7MHz FSB gick vår QX9770 inte i vårat testsystem den här gången. Vi är hur som helst nöjda med överklockningsresultatet, även om vi hade hoppats på att hitta något som skiljde kylarna åt. På nästa sida ska vi försöka reda ut vad vi tycker om och inte tycker om med endera kylare; det är slutledningen.
Att recensera kylare och försöka summera tankarna är alltid intressant, det är stora skillnader mellan olika kylare från olika tillverkare, detta har vi inte minst märkt av idag. Noctua NH-U12P SE1366 är en kylare som är väldigt lätt att älska, allting är genomtänkt och få kylare vi kommit i kontakt med håller samma perversa grad av kvalitetskänsla, vi vågar nästan påstå att Noctua är ljusår före alla andra inom det här området, i princip bara Thermalright håller ungefär samma nivå av professionalism och kvalité. Scythe Mugen 2 har lite av ett Stephen Hawking-problem, fast invänt; utsidan är fin, men börjar man bekanta sig med insidan (det vill säga försöker installera kylaren) drunknar du i ditt eget blod om du inte är försiktig.
Med viss risk för att det här kommer framstå som den mest ologiska slutledningen någonsin i NH:s historia, vi föredrar Noctua NH-U12P SE1366, kort sagt. Den har ett monteringskit som gör att du kan överväga att ta ut din kylare ibland, bygger du i ett chassi och någonsin kommer ha en tanke på att t.ex. byta CPU kommer du ångra dig djupt. NH-U12P SE1366 kommer med två fina fläktar i form av NF-P1200 och clips för dessa, samt medföljande motstånd, Scythe kör det förnuftiga spåret med en enkel fläkt med PWM samt clips som begränsar ditt fläktval till 25mm tjocka fläktar, och även om Mugen 2 faktiskt med lite pill skulle kunna ha fyra (4!) 120mm-fläktar monterade skickar man bara med clips till en fläkt och menar att clipsen finns att köpa löst. Detta är som bekant Sverige, risken att springa på ett par clips i en butik är lika med noll.
Men prestandan, säger du? Du har helt korrekt noterat att Scythe Mugen 2 är några strån vassare. Vår envisa recensent sitter inte med armarna i kors och nekar att prestandan är sämre med Noctua NH-U12P, men om sanningen ska fram är båda kylarna fullt tillräckliga för allt som finns på marknaden idag, även för relativt modest överklockning. Med detta i åtanke väljer vi den dyrare Noctua NH-U12P SE1366 som vår kylare “of choice” idag. Scythe Mugen 2 kommer dock sitta kvar i vår testrigg för ett tag framöver. Främst för att ingen är dum nog att försöka montera bort den.
|
|
Scythe Mugen 2 |
Noctua NH-U12P SE1366 |
Positivt Negativt
|
Positivt Negativt |
Vi vill be att få tacka Noctua och Scythe för att ha tillhandahållit respektive kylare för utvärdering.