Efter att ha gått med förlust på över en miljard euro förra året, mot en vinst på två miljarder euro 2010 är det dags för Nokia att outsourca större delar av tillverkningen till Asien. Totalt försvinner 4 000 jobb hos företaget, men lovar hjälpa till att omplacera de anställda.

Nokia sålde för ungefär 10 miljarder euro ned från 12,7 miljarder euro året innan och företaget har på mycket kort tid gått från välmående, till ett företag som blöder pengar. Lanseringen av deras första Windows Phone-telefoner som blir deras kärnfokus framöver gick upp till strax över en miljon enheter, men inte ens det var tillräckligt att rädda företaget som rapporterade minus på samtliga punkter i sin senaste kvartalsrapport.

Det här beror till stora delar på att den nya vdn Stephen Elop, sa att företaget behövde överge Symbian och istället fokusera på Windows Phone. Problemet var att det fanns inga sådana produkter planerade eller under utveckling när han tog plats som vd på Nokia, vilket resulterade i många månaders osäkerhet kring deras nuvarande utbud. Vad det betydde var att man skulle helt byta från ett ekosystem till ett annat.

Aktieägare var inte förtjusta i Nokias allians med Microsoft

Nokias första Windows Phone-modeller; Lumia 710 och Lumia 800 tillverkas just nu av ODM-tillverkaren Compal, och detta innebär att det är dags för nedskärningar i deras egna fabriker när mer produkter ska outsourcas till Asien. Totalt är det 4 000 anställda som blir av med jobben på deras fabriker i Salo i Finland, Komarom i Ungern och Reynosa i Mexico. Det här kommer resultera i lägre kostnader för Nokia att bedriva sin verksamhet då arbetskraften är billigare i Asien.

Det är bara en tidsfråga innan Nokia avvecklat all form av tillverkning i Europa och Mexico, för att istället låta andra företag bedriva den i Asien. Nokia utlovar dock stöd för de anställda som får gå, och säger sig hjälpa dem att söka nya jobb.

Källa: Reuters


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mcnaldo
12 Årtal sedan

Nokia verkar göra allt de kan för att göra sig själva irrelevanta. Gissningsvis kommer även Nokia börja använda sig av Foxconn. Inom något år försvinner huvuddelen av kompetensen för att bedriva egen tillverkning, ut från företaget och vips är de lika beroende av kinesiska fabriker som de flesta andra bolag i branschen. Lönenivån i Kina är ohållbar och kommer inom några år öka väsentligt. Då försvinner också konkurrensfördelarna med att ha produktionen i Kina, men tyvärr saknar de då den nödvändiga kompetensen för att flytta hem produktionen. Enligt mig borde de tänka mer långsiktigt och snarare försöka automatisera en allt… Läs hela »

skiroy
12 Årtal sedan

Elop är en praktfjant med lika mycket utstrålning som en planka.
Finns ett rykte om att en av de ledande personerna bakom utvecklingen av N9 är tillbaka i Nokia men vad det betyder och om ryktet är sant förtäljer inget av historien. Men Nokia kan och bör inte hålla sig enbart med WP. Det har gjorts många misstag i och med Elops tillträde som VD.
En annan kul grej är att Nokia mer eller mindre vägrar att redovisa hur många N9 som har sålts, envishet in till döden…

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Håller med Mcnaldo till fullo i detta. Men skulle Nokia gå i konkurs köper Microsoft upp det var lugna. 😉

12 Årtal sedan

[quote name=”mcnaldo”]Lönenivån i Kina är ohållbar och kommer inom några år öka väsentligt.[/quote]

Kineserna outsource:ar redan nu till indien för det är billigare där.

Tempel
12 Årtal sedan

Har hört att Indierna outsourcar till Vietnam för det är billigare där och dom i sin tur till Laos 😀

Det mcnaldo är inne på är helt rätt. Ökad automatisering och behålla egen tillverkning är en stor fördel i det långa loppet.

Att säga allt är ok för att MS köper upp dom om dom konkar förstår jag inte alls hur man tänker då. Då är det bara ett varumärke utan substans och ägt väldigt långt ifrån Nokia.

12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]
Det mcnaldo är inne på är helt rätt. Ökad automatisering och behålla egen tillverkning är en stor fördel i det långa loppet.
[/quote]
Visst är det så. Och på den tiden jag jobbade på ericsson (5-6 år sen) var vi sura på ledningen som outsourcade istället för att vara som nokia och behålla det mesta inom väggarna.
På Ericsson var det konstant prispress och förtäckta hot om “blir vi inte bättre kör vi skiten i låglöneland istället”. Mentaliteten var annorlunda på Nokia då.