En av de mer intressanta lanseringarna under hösten var Lumia 920. Det nya flaggskeppet har inte bara fått en ny mjukvara, högupplöst skärm, förbättrad kamerateknik och ett nytt skal. Lumia 920 är även den första telefonen med Windows Phone 8 som har 4G.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Nokia har haft det allt annat än enkelt. Efter beslutet att överge Symbian och bara satsa på Windows Phone så har försäljningssifforna rasat och många har nog ifrågasatt om det var rätt väg att gå. Trots det har man uppenbarligen haft kvar ett starkt rykte då förhandsbokningarna på Lumia 920 uppgick till 2,5 miljoner och då ska man komma ihåg att den ännu inte hade lanserats i Kina.

Så vad är det då som lockat så många köpare? Tittar vi på specifikationerna saknas det inte mycket, förutom en slank kropp. När det kommer till storlek och vikt är det få som kommer nära Lumia 920 vilket kanske inte är särskilt positivt. Bortser vi från det finns det gott om nyheter.

Specifikationer Nokia Lumia 920
Mått (H x B x D) 130,3 x 70,8 x 10,7 mm
Vikt 185 gram
Skärmpanel PureMotion HD+ IPS
Storlek och upplösning 4,5 tum, 768 x 1280 pixlar (332 ppi)
CPU Qualcomm MSM8960 (dubbelkärnig Snapdragon S4)
Tillverkningsteknik 28nm
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Adreno 225
RAM 1 GB
Internimnne 32 GB
MicroSD-plats Nej
Batteri 2000 mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 42 Mbps
LTE
WiFi 802.11n
Bluetooth 3.1
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,3 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Windows Phone 8

Den dubbelkärniga processorn från Qualcomm hittar vi i alla WP8-telefoner som visats upp hittills och även om det hade varit trevligt att se en Adreno 320, vilket det ryktades om vid släppet av den kinesiska versionen, så är den nuvarande lösningen helt acceptabel. När vi recenserade HTC 8X var det interna lagringsminnet något vi kritiserade. Detta problemet existerar inte med Lumia 920 då man tryckt in dubbelt så mycket, det saknas fortfarande plats för microSD men det har snarast blivit standard på senare tid.

Lumia 920 har ett par punkter som får den att stå ut: 4,5 tums IPS-skärmen med en upplösning på 768 x 1 280 använder sig av Nokias PureMotion teknik som ska se till att vi får perfekt skärpa i alla miljöer. Skärmen ska även vara extremt känslig så att den ska känna av minsta beröring, även om man har handskar på sig.

En annan del som står ut är kameran som, trots att den saknar 41 megapixlar, har en del att komma med. Lumia 920 är utrustad med optisk bildstabilisering vilket medför fördelar både när det kommer till bilder och video. När kameran inte skakar lika mycket kan man ha längre slutartider vilket ger bättre resultat i dåliga ljusförhållanden. Det tar inte slut där, Nokia är även den första som släpper en WP8-telefon med 4G-stöd i Sverige.

Kartongen ger ett bra uttryck på hur man kommer uppfatta telefonen, stor och klumpig, vilket kan vara ett smart drag för att undvika chockade användare. I botten hittar vi laddare och ett par hörlurar som matchar telefonens färg, täckt av manualen. Allt som allt ger det ett bra första intryck av telefonen och bidrar till den exklusivitet Nokia eftersträvar.

Det börjar bra för Lumia 920 men med ny teknik medföljer det ibland en och annan barnsjukdom och Nokia har inte råd med många misstag. Med det sagt påbörjar vi vår fördjupning med design och byggkvalitet.

Subscribe
Notifiera vid
22 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gadgety
11 Årtal sedan

Har den apt-x? Hittar ingen info, och utgår därför från att den inte har det, men det vore konstigt då Nokia lanserar lurar för telefoner med apt-x – men det är enbart konkurrenterna som erbjuder det…

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”Gadgety”]Har den apt-x? Hittar ingen info, och utgår därför från att den inte har det, men det vore konstigt då Nokia lanserar lurar för telefoner med apt-x – men det är enbart konkurrenterna som erbjuder det…[/quote]

http://discussions.nokia.com/t5/Nokia-Lumia/Does-the-Nokia-Lumia-920-support-APTX/td-p/1620570

verkar inte så.

Oldvikingschool
11 Årtal sedan

Tusan vad jag dregglade under läsningen, vill gärna ha en Lumia 920 men känner inte att min SGS är värd att byta ut än då den klarar av allt jag begär än så länge :(((

11 Årtal sedan

[quote name=”Oldvikingschool”]Tusan vad jag dregglade under läsningen, vill gärna ha en Lumia 920 men känner inte att min SGS är värd att byta ut än då den klarar av allt jag begär än så länge :((([/quote]

Vid nästa julhandel släpps nya Windows-telefoner. Då finns det något värre ute 🙂

Marquzz
11 Årtal sedan

Du kanske tycker att 8X vinner i den första bilden, men det är tvärtom. 8X Cola-burk är överexponerad och efterbearbetad med skärpa (man kan tydligt se artefakter efter detta). Nokias däremot har korrekt exponering och mindre efterbearbetning.

Får jag fråga om du hade telefonerna på ett stativ och använde fördröjd utlösning?

pege63
pege63
11 Årtal sedan

Då är L720 en bättre lur tycker jag, bättre skärmvinkel.

Ramloss
Ramloss
11 Årtal sedan

Är WinPhone 8 bättre än Win8?? I win8 är metro total jävla skit och har varit nära att kasta ut datorn genom fönstret. Känns som man hoppar mellan olika gränssnitt i varenda program och MS metro appar är ett jävla skämt.

Skulle vara kul att testa ett nytt OS efter Android, men efter win8 är jag jävligt kritisk till metro.

Dravond
11 Årtal sedan

Som ägare av lumia 920 håller jag med på alla punkterDen hadd gärna fått vara någon mm smalare och den blir rätt varm, trådlös laddning är ju en gimick men en fungerande sådan tar ju lite mer tid att ladda men mycket bekvämare än att behöva koppla in USB… Skulle gärna sett den där microSD platsen.. Och vissa appar (nokias mest) tar lite längre tid att ladda… Och något som stör mig aningens är i webbläsaren så skriver man in en adress och det tar lite lång tid innan “historik” laddas, typ “goo” ger google.se… där är definitivt snabbare på… Läs hela »

Dravond
11 Årtal sedan

[quote name=”Ramloss”]Är WinPhone 8 bättre än Win8?? I win8 är metro total jävla skit och har varit nära att kasta ut datorn genom fönstret. Känns som man hoppar mellan olika gränssnitt i varenda program och MS metro appar är ett jävla skämt. Skulle vara kul att testa ett nytt OS efter Android, men efter win8 är jag jävligt kritisk till metro.[/quote] Saken är den att “live tiles” är “mindre bra” för mus/tgb men förr touch är det riktigt bra (jag är partisk för jag tycker om min lumia)Och i Windows Phone är vad jag sett allt “uniformt” dvs samma UI… Läs hela »

this
11 Årtal sedan

Står sig tyvärr inte speciellt bra mot HTC One, Sony Xperia Z och troligen inte heller Galaxy S4. På dagens marknad skulle jag inte säga att 920 är speciellt innovativ, men visst den var bra när den lanserades i fjol. Sen att de har gjort den så tjock utan att skapa något mervärde som tex större batteri eller kamera med rejält objektiv gör det inte speciellt bättre.

Ander Nilsson
Ander Nilsson
11 Årtal sedan

Well…

Nät de stödjer säker WPA2 ent inloggning med fungerande servercertifikatverifiering och EAP-TLS med klientcertifikat samt EAP-SIM med Passpointstöd är jag beredd att hålla med. Till dess är denna telefon Epic Fail.
Noteras kan att felet inte är Nokias utan Microsoft som hindrar Nokia stoppa in detta som fanns på N95 tiden (oh the good old days…).

/Herr Nilsson

Oldvikingschool
11 Årtal sedan

[quote name=”Felix Byström”]Är du nöjd med din nuvarande telefon bör du definitivt ha kvar den. Jag gjorde misstaget att byta telefon för tidigt och då blev jag smått beroende av att alltid ha det senaste. Nokia lär säkert komma med något nytt till nästa vinter om man är intresserad av WP8. Värt att tänka på är att man går miste om en och annan applikation när man byter från Android till WP8 så det kan vara bra att ha ett öppet sinne de första veckorna.[/quote] De appar jag betalat för ligger väl på 80-100kr totalsumma så den biten oroar mig… Läs hela »

mcnaldo
11 Årtal sedan

“Det går även att använda tunna handskar men då var vi däremot med om ett eller annat feltryck vilket fortfarande är bättre än vad vi kunnat få med andra telefoner.” Jag har använt den utan problem även med tjockare handskar (skidhandskar). Mest problem verkar den ha om man blandar, d.v.s. att man först använder den utan handske och sedan med. Då kan det ofta ta ett par sekunder innan den fattar att den ska reagera på “handskinmatningen”. Att det blir feltryck handlar nog mest om SBS. Jag vet att det tog ett tag att vänja sig vid inmatningen på en… Läs hela »

Nikko69
Nikko69
11 Årtal sedan

…själv håller jag på att få spatt på min 920, håller med i allt som är skrivet, det är en grym lur, särskilt som jobbmobil med Win phone 8’s Office-paket. MEN den stänger ner sig/hanger sig ibland 2-3ggr om dagen och ibland går den 3-4dgr. innan den hänger sig och enda sättet att få igång den är att trycka på volym ner + powerknappen i 10-15sek. Grymt irriterande då detta ibland sker på natten (så jag avänder min gamla S2 som väckarklocka fortfarande) och jag kan omöjligt se något mönster för hägningarna, om det skulle vara nån särskild app eller… Läs hela »

Nikko69
Nikko69
11 Årtal sedan

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Nikko69″]…själv håller jag på att få spatt på min 920, håller med i allt som är skrivet, det är en grym lur, särskilt som jobbmobil med Win phone 8’s Office-paket. MEN den stänger ner sig/hanger sig ibland 2-3ggr om dagen och ibland går den 3-4dgr. innan den hänger sig och enda sättet att få igång den är att trycka på volym ner + powerknappen i 10-15sek. Grymt irriterande då detta ibland sker på natten (så jag avänder min gamla S2 som väckarklocka fortfarande) och jag kan omöjligt se något mönster för hägningarna, om det skulle vara nån… Läs hela »

Yrdy
11 Årtal sedan

test

zowix
11 Årtal sedan

[quote name=”Nikko69″]Ska ta och göra det, men som sagt, söker man både Nokias och Microsofts forum så är det tydligen ett väldigt vanligt problem som verkar helt slumpmässigt, verkar drabba HTC’s lurar också men i mindre omfattning. Var så glad igår då Nokia uppdaterade några funktioner OTA, men lika besviken i morse igen då telefon var helt svart och krävde en “soft restore” för att hoppa igång….[/quote] Har också det problemet som du har, men om det nu är så välkänt som du säger så bör det väl komma någon fix för det förr eller senare så det blir väl… Läs hela »

Nikko69
Nikko69
11 Årtal sedan

[quote name=”zowix”][quote name=”Nikko69″]Ska ta och göra det, men som sagt, söker man både Nokias och Microsofts forum så är det tydligen ett väldigt vanligt problem som verkar helt slumpmässigt, verkar drabba HTC’s lurar också men i mindre omfattning. Var så glad igår då Nokia uppdaterade några funktioner OTA, men lika besviken i morse igen då telefon var helt svart och krävde en “soft restore” för att hoppa igång….[/quote] Har också det problemet som du har, men om det nu är så välkänt som du säger så bör det väl komma någon fix för det förr eller senare så det blir… Läs hela »