Lagring

En SSD är en vital del av en modern dator för att den ska kännas snabb och responsiv. Du kommer inte vinna några extra fps i ditt favoritspel med en snabbare SSD, men bra flashlagring innebär att program kommer starta snabbare och att filkopiering eller spelinstallationer tar kortare tid.

I vårt datorpaket har vi en ensam SSD på 500 GB som rekommenderad basnivå.

Värt att tänka på vid köp av lagring:

  • Idag är 250 GB en bra basnivå för en SSD, mindre lagring än så kommer fyllas snabbt.
  • Vill du masslagra bilder, video och riktigt utrymmeskrävande program är det fortfarande betydligt mer kostnadseffektivt att kombinera din SSD med en mekanisk hårddisk.
  • Mycket tyder på att SSD-priserna kommer att öka under 2017, så passa på.

Vår rekommendation: Samsung 850 Evo 500GB

ssd_samsung_850_evo_250_ssd3


“Samsungs snabba mellanklassare ligger fortfarande i topp, även över två år sedan sin ursprungliga lansering. I dagsläget är det den bästa komprimissen mellan, pris, prestanda och kapacitet. Trots ett attraktivt pris är den en av de snabbaste SATA-enheterna på marknaden.”

– Gustav Gager, lagringsexpert på Nordichardware

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Alternativ

Medan Samsungs populära SATA-SSD bör passa de allra flesta så finns det många anledningar att vilja kika på andra alternativ. Exempelvis kan du vilja ha mer lagringsutrymme, en annan formfaktor eller bättre prestanda. Här nedanför listar vi ytterligare några alternativ för dig som är villig att gå utanför budgeten.

  • Samsung 850 Evo 250GB + Seagate Barracuda 3 TB – Extra mycket utrymme för 600 kronor mer (Lägst på Prisjakt: + )
    Ett populärt alternativ till en rymlig SSD är att kombinera den med en mekanisk hårddisk. På så sätt kan du installera ditt operativsystem och några av dina favoritspel och program på den snabba SSD:n, men lägga filmer, musik och annan masslagring på en betydligt billigare enhet. Seagate Barracuda är en av de mest kostnadseffektiva 7 200-varvsdiskarna sett till lagring per krona, och går därför väl ihop med en SSD som Samsung 850 Evo.
  • Samsung 960 Evo 250GB – Fartmonster för 740 kronor mer (Lägst på Prisjakt: )
    Samsungs senaste NVMe-baserade SSD är en av de absolut bästa vi har testat i Svenska SSD-guiden, och presterar nästan lika bra som sitt dyrare syskon 960 Pro. Den är något betydligt dyrare per GB än SATA-versionen, men presterar avsevärt bättre. För dig som håller på med videoredigering och andra bandbreddsintensiva sysslor finns det få vassare alternativ på marknaden idag.
  • Crucial MX300 275GB – Spara 450 kronor (Lägst på Prisjakt: )
    Prestanda i all ära, för många räcker “bra nog”. Crucial MX300 kan inte riktigt mäta sig med Samsungs snabbare modeller, men ska du bara spela och surfa är det med stor sannolikhet fullt tillräckligt. Eftersom Samsungs SSD är konkurrenskraftigt prissatt sparar du inga enorma summor, men många bäckar små!

https://www.nordichardware.se/svenska-ssd-guiden

Contents

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
8 Årtal sedan

Påminner rätt mycket om den nuvarande iterationen av min dator. Kommentarer angående komponentval, särskilt om man vill sänka kostnaden ytterligare: * Grafikkort. Någonting med GeForce GTX 1050Ti ger lite sämre men fortfarande bra prestanda för 1080p och kostar ~1000kr mindre. Drar dessutom mindre energi. * Lagring. SSD i all ära, för mig är 1TB utrymme absolut minimum. Bara spelkatalogerna upptar mer än 500GB, och sedan ska operativsystem och annan programvara få plats också. Min rekommendation är en HDD på *minst* 1TB (2-3TB kostar väldigt lite extra). Vill man sedan ha upp prestandan kan en mindre SSD på 100GB duga som… Läs hela »

8 Årtal sedan

Tillägg som jag glömde i föregående kommentar:
CPU: Core i5-6600K är bästa alternativ för den här typen av dator OM MAN VILL ÖVERKLOCKA, och då är det även bra att ha ganska snabbt RAM-minne.
Om man inte ska överklocka så bör en Core i5-6400 kombineras med ett billigare moderkort, så att den totala prisskillnaden snarare hamnar på 1000kr än de 400kr som processorerna skiljer i pris.
Lägger man in det till mina rekommendationer ovan så hamnar prislappen på hela datorn nära 7000kr!