Nätaggregat

Nätaggregatet är inte bara det som sätter ribban för hur kraftfulla komponenter du kan använda, utan också ett viktigt skydd mot strömspikar och andra störningar i elnätet. Kvalitet är därför i regel viktigare än kapacitet.

Att tänka på när du köper nätaggregat:

  • Även med mycket kraftfulla grafikkort som Geforce GTX 1080 eller Radeon Fury X konsumerar en hel dator sällan mer än 400-500 watt. Det är först med dubbla grafikkort och/eller överklockning som riktigt kraftfulla aggregat blir ett krav.
  • Även om systemet inte kräver ett extremt kraftfullt aggregat är det inte bra att köra aggregatet i full effekt hela tiden. Därför är det bra att ha ett något kraftfullare aggregat än vad komponenterna kräver, om du har utrymme i budgeten.

Vår rekommendation: Corsair RM550X

Corsairs RM-serie slog igenom med bravur när den lanserades förra året, med rippelprestanda långt bättre vad vi är vana att se i den här prisklassen. Faktum är att RM-aggregaten i många fall även presterar bättre än sina dyrare syskon i HX-serien vad gäller just stabilitet.

Specifikt RM550X har inte passerat genom testlabbet (ännu!), men våra mätningar på övriga aggregat i både RMx- och RMi-serien i kombination med kundomdömen talar sitt tydliga språk. Det här är ett aggregat värt att kika närmare på för sin balans mellan prissättning och stabilitet, och sin garantitid på 10 år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Alternativ

  • Chieftec Force 650 – Spara 300 kronor (Lägst på Prisjakt: )
    Om varje krona räknas och du i första hand vill ha en dator som bara startar, med mer pengar över till annars, kan  det vara värt att kika på ett billigare alternativ från Chieftec. Det här aggregatet piskar det mesta i watt per krona i samma effektklass. Tänk dock på att du får en bråkdel av garantitiden och inte i närheten av samma effektivitet.
  • Corsair RM750X – Mer kapacitet för 150 kronor extra (Lägst på Prisjakt: )
    Vill du ha lite högre i tak för ett friskare aggregat i längden, och om du känner att du har lite svängrum i budgeten, kan det vara värt att lägga en liten summa extra för 200 extra watt.

Svenska Nätaggregatsguiden

Contents

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
8 Årtal sedan

Påminner rätt mycket om den nuvarande iterationen av min dator. Kommentarer angående komponentval, särskilt om man vill sänka kostnaden ytterligare: * Grafikkort. Någonting med GeForce GTX 1050Ti ger lite sämre men fortfarande bra prestanda för 1080p och kostar ~1000kr mindre. Drar dessutom mindre energi. * Lagring. SSD i all ära, för mig är 1TB utrymme absolut minimum. Bara spelkatalogerna upptar mer än 500GB, och sedan ska operativsystem och annan programvara få plats också. Min rekommendation är en HDD på *minst* 1TB (2-3TB kostar väldigt lite extra). Vill man sedan ha upp prestandan kan en mindre SSD på 100GB duga som… Läs hela »

8 Årtal sedan

Tillägg som jag glömde i föregående kommentar:
CPU: Core i5-6600K är bästa alternativ för den här typen av dator OM MAN VILL ÖVERKLOCKA, och då är det även bra att ha ganska snabbt RAM-minne.
Om man inte ska överklocka så bör en Core i5-6400 kombineras med ett billigare moderkort, så att den totala prisskillnaden snarare hamnar på 1000kr än de 400kr som processorerna skiljer i pris.
Lägger man in det till mina rekommendationer ovan så hamnar prislappen på hela datorn nära 7000kr!