Nu kan du installera Steam OS – om du har Nvidia-grafikkort

1
artikelbild

Efter en lång väntan har nu Valve lagt upp en betaversion av sin egen linuxdistribution Steam OS på sina servrar. Servrarna är tungt belastade, men det finns nu gott om ny information att utröna. Operativsystemet bygger på Debian, och fungerar än så länge endast med Nvidia-grafikkort.

Klockan är väl över midnatt på svensk mark, men Valve har lyckats hålla sin utlovade deadline för lanseringen av betaversionen av Steam OS enligt amerikansk tid. Nu finns operativsystemet att hämta ner från företagets servrar för den som vill ge sig på en installation, men räkna inte med att få lägga vantarna på det inom de närmsta minuterna – det råder väldigt högt servertryck.

Debian som utgångspunkt

Undertecknad sitter för närvarande i vintermörkret och inväntar nedladdningen av Steam OS för att ge det ett grundligt test, men redan nu kan vi utröna mycket ny information som inte funnits tillgänglig tidigare. Vi har tidigare fått veta att Steam OS trots samarbetet med Canonical inte bygger på Ubuntu, och att det kommer kunna modifieras av användaren. Skärmdumpar har talat om möjligheten för en skrivbordsmiljö, men vi har helt enkelt saknat bekräftelse från Valve om den saken.

bigpicture

“Big Picture” blir det primära gränssnittet för Steam OS

Via en FAQ som publicerats på Valves hemsida så bygger Steam OS istället på Debian, den linuxdistribution som ligger till grund för Ubuntu. Det innebär att Steam OS snarare kan ses som ett syskon eller en kusin till Ubuntu, men att det fortfarande bör finnas mycket kompatibilitet mellan de båda. Mer specifikt är Steam OS en fork på Debian 7.1, med förinstallerade tredjepartsdrivrutiner och en egendesignad grafikkompositör. Det använder sig även av Valves egna installationskällor för uppdateringar och installationer.

Den nuvarande versionen av Steam OS har versionsnummer 1.0 och kodnamnet “Alchemist”. Nu när källkoden finns upplagt på Valves servrar, via källorna repo.steampowered.com och repo.steamstatic.com, kan vi också kika på listan med installerade paket, packagelist.txt. Med hjälp av listan kan vi utröna flera av de funktioner som bör finnas hos operativsystemet.

Gnome som skrivbordsmiljö och utrymme för modifikationer

Först och främst ser vi klart och tydligt att Valve inkluderar skrivbordsmiljön Gnome (med paketen gnome-shell, gnome-core, gnome-desktop3 med flera), ett av de mest populära skrivbordsmiljöerna för Linux och BSD. Det är inte det mest konfigurerbara skrivbordet som finns till Linux, men ger ändå en större frihetsgrad än om endast Steam-gränssnittet funnits tillgänligt. Man kommer åt skrivbordet genom Settings -> Interface -> “Enable access to the Linux Desktop”.

GNOME_Shell

Ett typiskt Gnome-skrivbord

Med Gnome-skrivbordet följer även inloggningshanteraren GDM, Gnome Display Manager, och verktyget sudo som låter dig köra kommandon som root-användare via ett vanligt användarkonto. Operativsystemet har två användarkonton från början, “Steam” och “Desktop”, varav “Desktop” är det konto som används i skrivbordsmiljön. För att kunna köra root-kommandon behöver man ställa in ett lösenord, vilket görs med kommandot “passwd” i en terminal, varpå man kommer kunna använda sudo-kommandot.

Med både en flexibel inloggningshanterare och root-åtkomst innebär det att användare kommer kunna installera nya skrivbordsmiljöer och annan mjukvara om så önskas, och all mjukvara som är kompatibel med Debian bör kunna kompileras från källkod om den inte finns hos Valves servrar. Utifrån paketlistan kan vi även utröna “apt”, “apt-transport-https” och “apt-utils”, så samma aptitude-installationshanterare som i Debian, Ubuntu och dess kusiner används. Det innebär att man kan lägga till andra repos för att komma fler mjukvaror.

Snäva systemkrav för betaversionen

Däremot finns det två lite större begränsningar värda att påpeka. Medan Valve arbetar på att integrera grafikdrivrutiner för AMD och Intel så är det för närvarande bara Nvidia som har sina drivrutiner skräddarsydda och integrerade. Det innebär att medan andra grafikkort bör kunna starta operativsystemet med hjälp av den inkluderade öppna drivrutinen Nouveau, så är det bara Nvidia som kommer fungera optimalt från början. Nvidia står även som ett systemkrav i Valves FAQ.

SteamOS 1.0 “Alchemist” – systemkrav
Processor Intel eller AMD, 64bit
Internminne 4 GB eller mer
Grafikkort Nvidia, stöd för AMD och Intel “på väg”
Lagringsutrymme 500 GB eller mer
Övrigt USB-port för installation
Moderkort med UEFI

 

Det andra kravet som är värt att notera är ett moderkort med UEFI. Utifrån vad vi kan se från paketlistan så är den enda mjukvaran som egentligen kräver UEFI bootloadern grub, som står med som grub-uefi. Det finns däremot en version av grub som fungerar med äldre moderkort med traditionellt BIOS, kallad grub-bios, så den händige kan mycket väl se till att få operativsystemet att starta via BIOS. Vi återkommer när vi undersökt detta närmare, och som alltid gäller egen risk.

Övriga systemkrav bör vara mindre problem idag. Valve vill att man använder en processor från Intel eller AMD med 64-bitars minnesadressering, 4 gigabyte internminne eller mer, en USB-port för installation samt 500 gigabyte lagringsutrymme eller mer. Vi betvivlar starkt att operativsystemet roffar åt sig 500 gigabyte vid installation, så förmodligen är det mer av en riktlinje än ett krav.

Två rekommenderade installationsmetoder

Steam OS kan installeras genom två olika metoder. Antingen kan man använda en diskavbildning som medföljer nedladdningen för att skapa ett bootbart USB-minne, från vilken man sedan kan “återställa” sin hårddisk eller SSD till en Steam OS-installation. Det andra alternativet är att extrahera installationsfilen till USB-minnet och starta från det, vilket ger fler alternativ vid installationen och tar lite längre tid att genomföra.

De fullständiga stegen finns på Valves hemsida, och vi rekommenderar starkt att man följer de instruktionerna vid installation. Båda installationsalternativen kommer tömma hårddisken eller partitionen man installerar till, och ytterligare en gång vill vi påpeka att installation sker på egen risk.

Med det sagt så ser vi på redaktionen fram emot att få leka mer med Valves operativsystem och skriva mer om det under de kommande dagarna. Men så länge får vi önska er läsare godnatt, en fortsatt trevlig helg och för er som ger er på Steam OS – lycka till och dela gärna med er av era erfarenheter!

Länkar:

Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
11 Årtal sedan

Klart nyfiken på detta OS. Kan vara aktuellt för HTPC:n om det funkar att köra XBMC på det. Men avgörande blir såklart hur många spel som det går att spela. Skulle gärna bara köra spel på HTPC:n istället som idag med en konsol också.