En komma fyra miljarder. Det är så många transistorer NVIDIAs G200 kärna består av. Om man tar denna mängd transistorer och försöker tillverka en krets som begränsas av 65nm tillverkningsteknik kommer man att få en väldig massa skadade chip per tillverkningswafer. Yielden (antalet fungerande kretsar från en kiselwafer) sades ligga på runt 40% före lanseringen och att kretsen skulle bli extremt dyr att tillverka, mellan $100-110. Även om detta lät rätt extremt kan det nu ha visat sig vara till och med bättre än vad som verkligen väntade.
Faktum är att många av NVIDIAs partners fortfarande väntar på G200, helt enkelt på grund av bristande tillgänglighet av GPUer. Samtidigt är de partners som väl får sina kretsar inte nöjda med marginalerna. NVIDIA försöker nu på alla sätt och vis få sin 55nm version av kretsen, G200b, redo för lansering, men det verkar tyvärr inte ske inom en allt för snar framtid. G200 vid 55nm borde vara ungefär 470mm2, vilket skulle göra det möjligt att få plats med runt 120 kärnor på en 300mm wafer. Förhoppningsvis kan detta öka yielden till närmare 50%, men NVIDIA kommer förmodligen vara nöjda med allt över 40%.
Utöver detta har NVIDIAs nya Unilateral Minimum Advertised Price Policy (UMAP) begränsat deras partners frihet och minimerat konkurrensen mellan dem. När NVIDIA lanserar ett nytt kort baserat på nuvarande kärnor, till lägre priser, blir tillverkarens partners sura över sämre vinster. Som grädde på moset ser AMDs nya RV770 krets ut som ett mycket lämpligt alternativ för vissa av dessa partners…