Beräkningskort från både Nvidia och AMD tenderar att ligga i framkant med minnesteknik – ett nytt exempel är Quadro GP100, med hela 16 GB HBM2.
Under Solidworks World 2017 har Nvidia passat på att avtäcka nya beräkningskort baserade på Pascal-arkitekturen. I det här fallet är det dock inte själva grafikkretsarna som är mest intressant, utan introduktionen av den purfärska minnestekniken HBM2.
HBM2, eller High Bandwidth Memory 2, är som bekant en ny minnesteknik som bygger på att minneskretsarna kan staplas ovanpå varandra i flera lager. Det innebär dels att mer minne får plats på samma kretsyta, men även sänkt effektförbrukning och högre bandbredd än den äldre GDDR5-tekniken.
Nu har Nvidia visat upp sitt nya beräkningskort Quadro GP100 som använder fyra HBM2-staplar för totalt 16 GB minne en minnesbandbredd på 720 GB/s. Detta kombineras med 3 584 stycken CUDA-kärnor med stöd för 32-bits flyttalsberäkningar samt 1 792 kärnor med stöd för 64-bits flyttalsberäkningar.
NVLink istället för SLI
En annan nyhet med Quadro GP100 är att Nvidia introducerar stöd för sin egen anslutningsteknik NVLink tillsammans med PCIe 3.0. Men snarare än att ersätta PCIe-anslutningen med NVLink (vilket görs i påkostade superdatorlösningar, men inte till vanliga moderkort) så används NVLink för att länka samman flera beräkningskort. På så sätt delar korten information med varandra via NVLink, men kommunicerar med processorn via PCIe.
Upp till fyra 5K-skärmar
Quadro GP100 kommer utrustat med fyra Displayport 1.4-utgångar, samt en DVI-D för anslutning till äldre skärmar. En av nyheterna som Displayport 1.4 för med sig är stöd för 5K-skärmar med 60 Hz uppdateringsfrekvens eller 4K-skärmar på 120 Hz, så GP100 kommer kunna driva skicka gott om pixlar när det används i en arbetsstation med flera skärmar.
Likt andra kort i Quadro-familjen är GP100 långt ifrån ett gaminggrafikkort. Snarare är det riktat mot kreatörer och utvecklare, eller för användning i superdatorer. Med det sagt är det fortfarande intressant att Nvidia har lanserat en av sina första produkter med HBM2 – det faktumet går hand i hand med att vi inom kort bör få se de första konsumentprodukterna med stöd för den nya minnestekniken.