Under ett event i Japan meddelade NVIDIA tidigare i månaden att nästa generations grafikkort med Kepler-arkitekturen skulle börja skeppas redan innan årsskiftet. Nu har man tvingats till att officiellt förtydliga där man poängterar att man syftade på GPU-kretsarnas tillverkning, inte konsumenttillgänglighet. Kepler-baserade produkter väntas inte förrän 2012.

Kepler kommer att tillverkas med ny 28nm-teknik och med den långdragna process som legat bakom utvecklingen av den nya tillverkningstekniken var det nästan lite överraskande att även NVIDIA skulle stå klara med sina första 28nm-produkter i år. Positivt är i alla fall att NVIDIA nya officiellt bekräftar att deras tillverkning av Kepler-grafikkretsen ska vara igång innan årsskiftet, men samtidigt är det givetvis trist att vi inte får se någon ny GeForce-serie i julstrumporna i år.

Det var Chris Malachowsky, en av NVIDIA:s grundare, som släppte bomben att NVIDIA skulle börja “skeppa” innan årskiftet. Men när nu Ken Brown, talesman för NVIDIA, kommenterar uttalandet är det närmast en helomvändning från företaget.

“Although we will have early silicon this year, Kepler-based products are actually scheduled to go into production in 2012. We wanted to clarify this so people wouldn’t expect product to be available this year,” skrev Ken Brown i ett e-postmeddelande till X-bit Labs

Läser vi mellan raderna och fokuserar på de tunga orden är det “early silicon” och “production in 2012” som säger det mesta. NVIDIA kan alltså inte ens bekräfta att deras kiselkretsar kommer att vara färdiga innan årsskiftet, vilket betyder att man är ganska långt ifrån att få in kretsarna på kretskort och ut i butikerna. Tillverkning av korten ska alltså börja nästa år, vilket egentligen inte säger oss särskilt mycket. Men vi hoppas givetvis på en så tidig lansering som möjligt.

Fermi och GF110 får hålla fanan högt även under julhandeln.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Det var ju mindre trevligt, lägger mina förhoppningar i att AMD levererar fram till dess att NVIDIA får ut sina kort. Den här totala balansen på marknaden där varken den ena eller andra rör sig ur fläcken prismässigt börjar bli aningen tråkig 😛