NVIDIA har med sin Tegra 2-systemprocessor skapat sig en ypperlig grogrund på den allt jämt växande mobila marknaden. Surfplattor och smartphones svämmar över marknaden och alla har man kraftfulla integrerade kretsar med bred funktionalitet. Nu köper NVIDIA upp företaget Icera som tar med sig sin modemdesign för 3G och 4G-nätet till NVIDIA:s Tegra-plattform.
En systemprocessor som Tegra ska helst husera alla komponenter som den mobila produkten behöver och ett tydligt exempel på detta är tillverkaren Qualcomm som med sin breda portfölj av patent och tekniker kan utveckla systemprocessorer med närmast helt egna medel.
NVIDIA Tegra 2 som är referensplattform för Android 3.0 Honeycomb och hittas i den första generationens riktiga Android-surfplattor saknar helt en inbyggd telefonmodemkrets. Detta betyder att tillverkare som Samsung, Motorola och andra som vill använda Tegra 2 även får köpa på sig separata modemkretsar från andra tillverkare, om man nu vill nyttja de mobila telefonnäten.
Tegra-plattformen kan komma att få inbyggda modemkretsar i framtiden.
I framtiden kommer detta inte att behövas då NVIDIA med uppköpet av Icera får tillgång till modemkretsar för både det nuvarande 3G-nätet och framtidens 4G-nät. Till en början kommer NVIDIA helt enkelt att sälja sina Tegra-kretsar och Iceras modemkretsar i en form av produktpaket för tillverkare som vill nyttja även de mobila telefonnäten i sina produkter. Men man menar också att framtida Tegra-kretsarkan komma att få denna teknik integrerad direkt i sin arkitektur.
“Iceras högeffektiva arkitektur gör det möjligt att smidigt och snabbt integrera deras baseband-processor i system och mjukvaruplattformar och, slutligen, i systemprocessorn själv, om det är den bästa produktstrategim,” kommenterade Phil Carmack i en bloggpost på NVIDIA.com
NVIDIA köper Icera för 367 miljoner dollar i kontanta medel och företaget kommer att fortsätta sitt arbete under samma namn, men som ett helägt dotterbolag till NVIDIA. Enligt en undersökning av StrategyAnalytics från april 2010 väntas Icera bli den tredje största leverantören av LTE/4G modem och kretsar, före konkurrenter som Broadcom, Infineon och MediaTek. NVIDIA själva uppskattar att man kan fördubbla sin omsättning för varje mobil produkt som använder både företagets systemprocessor och Icera-tillverkade modem.
Känns som nVidia helt ställer om för devicemarknaden och frågan är när dom hoppar av grafikkortsmarknaden.
[quote name=”Tempel”]Känns som nVidia helt ställer om för devicemarknaden och frågan är när dom hoppar av grafikkortsmarknaden.[/quote]
Lär nog dröja. Men det är helt klart att Nvidia ställer om till mer fokus på ARM och deras Tegra lösningar.
Nä man lär knappast hoppa av grafikkortsmarknaden i första taget, men det är trots allt ganska anmärkningsvärt vilken stor satsning man gör på ARM och systemprocessorer. Ska bli riktigt spännande att följa, men även om man fått en bra start är det ju en sällsynt hård konkurrens på denna marknaden.
Nvidia har spelat sina kort rätt med angående ARM. Det känns som dem kommer kunna konkurrera på fler och fler fronter nu när ARM blir mäktigare och får ett finger med i allt. Vem vet om några år kanske vi ser rena servrar/superdatorer helt in-house med nvidiakretsar. Bäst för AMD och Intel att haka på ARM-tåget snart för annars kommer marknaden tappa nödvändig konkurrens. Något som är säkert är i alla fall att Intels monopoldagar med x86 är räknade och det känns bra. Bara inte ARM börjar ta ut samma licensavgifter och krav senare. Då har vi samma skit igen.… Läs hela »
Det finns tillräckligt många som tillverkar ARM på licens idag med egna eller licensierade grafiklösningar. AMD och Intel behöver inte in och konkurrera för att det skall finnas tillräckligt med aktörer på den marknaden.
Några som finns idag:
A4/A5
Hummingbird
i.MX
Omap
Nomadik
SnapDragon
StrongARM
Tegra
XScale
Rent utbudsmässigt är ARM-marknaden egentligen betydligt mer konkurrenskraftig än x86. Men den stora fördelen för NVIDIA är att man här kan arbeta på relativt jämna förutsättningar då ARM-plattformen trots allt är förhållandevis ung. På x86 har konkurrenterna decennium av erfarenhet med plattformen, inom ARM har egentligen alla aktörer chansen att ta en viktig plats.
Men den där listan lär krympa rejält de närmaste åren skulle jag tippa..
Ahaa, om jag minns rätt är det StrongARM som ärvt lite teknik från Digitals Alpha.
Frågan är hur mycket utslagning det kommer bli, med tanke på att vem som helst kan köpa in refdesign och göra själv sen och lägga till det man behöver via andra licenser för att få helt skräddarsydda lösningar så behöver det inte blir så stor utslagning.