Apple iPad 2 är givetvis en av de mest efterlängtade surfplattorna under 2011. Apple gjorde tabletmarknaden till vad den är idag genom sin lansering av iPad 1 och nu spekulerars det i vad nästa generations platta ska erbjuda. Enligt en ny rapport ska iPad 2 vara förbättrad på de flesta punkter, bland annat med en betydligt kraftfullare processor och grafikdel.

Enligt den rapport som analytikern Ming-Chi Kuo, från Concord Securities, nu har publicerat ska Apple sägs som väntat utrusta sin iPad 2 med en ARM-baserad processorkrets med dubbla Cortex-A9 CPU-kärnor. Varje kärna ska arbeta i maximalt 1,2 GHz och bör ge en ganska fin prestandaökning jämfört med Apple A4 som endast har en ensam CPU-kärna med 1 GHz klockfrekvens och mindre effektiv arkitektur.

Grafikdelen kommer att få en ännu större prestandaboost. Apple sägs satsa på dubbla grafikkärnor från Imagination. Med en dubbelkärnig PowerVR SGX543 GPU ska den grafiska prestandan vara ungefär 200-300% högre än i dagens iPad modell.

Apple ska även sett till att fördubbla mängden RAM i sin nya surfplatta. Med totalt 512MB och en högre arbetsfrekvens bör minnet både räcka längre och ge bättre prestanda.

Apple optimerar, inte revolutionerar, bildskärmen i iPad 2

Det mest uppseendeväckande ryktet de senaste månaderna har varit det om iPad 2:s bildskärm. Rykten har pekat på att man skulle använda en 9,7-tums display med hela 2048×1536 pixlars upplösning och revolutionera hela tabletmarknaden. Men enligt Ming-Chi Kuos rapport ska detta vara just rykten. Skärmen i iPad 2 ska vara av samma storlek och erbjuda samma upplösning som dagens iPad, alltså 1024×768 pixlar, men den ska vara 20-30% tunnare och komma med en effektivare ytbehandling för att minimera reflektioner i solljus.

ipadside

Andra trevliga nyheter ska vara dubbla digitalkameror för videosamtal och vanliga foto, dock av ganska låg upplösning, samt troligtvis även en minneskortsläsare. Även om det sistnämnda inte sägs vara helt bekräftat.

Alla uppgifter fram tills Apples officiella lansering av iPad 2 ska givetvis vara betecknade som rykten och tas med en nypa salt. Men i vår mening låter den senaste specifikationsrapporten som betydligt mer trovärdig än tidigare rykten. Även om vi givetvis inte blir besvikna ifall Apple trots allt lyckas klämma in en Retina-besläktad skärm i sin nästa generations iPad.

Källa: AppleInsider

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
13 Årtal sedan

“So iPad 2 has 512MB RAM”
Inte 1024 som det står i artikeln

Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Dessa specifikationerna ser mer normala ut. Jag tror dock att Apple kommer få det jättetufft nu när Google släpper Android 3.0 lär komma en massa tablets med det i olika prisklasser.