Sandy Bridge-E ska ha stött på hinder på vägen till lansering men är nu på väg till konsumentmarknaden. Men det blir dröjsmål till servermarknaden där Intel väntar på stepping C2, istället för C1 som ska lanseras ihop med konsumentplattformen LGA2011 och X79, även kallad Waimea Bay.

Sandy Bridge-E blir Intels största och mest komplicerade krets på länge. Den 6-kärniga varianten blir hela 400mm2 trots 32nm, men då får den stöd för fyrkanalsminne och 40 PCI Express 3.0-kanaler. PCI Express 3.0 är däremot någonting som Intel inte kunnat certifiera just för att det saknas PCI Express 3.0-instickskort på marknaden. Därför kommer konsumentvarianten av Sandy Bridge-E få PCI Express 2.0. Det handlar återigen om 40 PCI Express 2.0-kanaler så det är någonting som inte borde påverka de flesta användare, men lite av processorn status känner vi ändå försvinner.

Men för servermarknaden vill Intel släppa en så gott som fläckfri plattform, något som gör att det högst troligen kommer dröja till början av 2012. Då ska serverplattformen få stödet för de 40 PCI Express 3.0-kanalerna processorn faktiskt har inbyggda, och styrkretsen ska få de mustiga specifikationerna det först talades om. Problemet idag är inte att deras PCI Express 3.0 inte fungerar, utan att Intel omöjligt kan certifiera den att vara kompatibel med kommande PCI Express 3.0-instickskort.

Intel Patsburg (X79 för konsumenter) kommer då ha fyra PCI Express 3.0-kanaler dedikerade för lagringsbandbredd, sex SATA 6.0 Gb/s, fyra SATA 3.0 Gb/S, 14 USB 2.0, med stöd för ett flertal RAID-tekniker och Intels egna lösningar. Det enda som egentligen saknas blir USB 3.0, men hur det påverkar deras klienter på servermarknaden, eller de som söker prestanda i arbetsstationer går att diskutera.

Men ett annat problem som sitter i processorn är att stepping C1 som ska släppas för konsumenter, inte har stöd för VT-d (Virtualization Technology for Directed I/O). Funktionen ska vara avstängd i C1-processorer då den inte fungerar som den ska. Intel väntar därför på deras C2-stepping som förhoppningsvis löst problemen med VT-d. Då har man förhoppningsvis även haft möjlighet att testa och certifiera PCI Express 3.0 som Sandy Bridge-E faktiskt är kapabel att leverera.

Källa: VR-Zone

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tanax
12 Årtal sedan

Jag hänger verkligen INTE med på alla dessa namn på plattformar, chipset, hit och dit. Sandy Bridge-E är alltså entusiast-varianten av Sandy Bridge arkitekturen i processorerna som finns idag(i3, i5 och i7). Första frågan som dyker upp är; Hur passar Xeon processorerna in? Är de också “Sandy Bridge-E”? Eller är de bara server-processorer av Sandy Bridge-E? Vad heter då de “vanliga” processorerna? LGA2011 är sockeln som verkar gälla för SNB-E men jag såg även snack om en LGA1356 som också ska vara för SNB-E, skillnad? Chipset X79 vs Patsburg, återigen; skillnad? Slutligen; Romley vs Waimea Bay, vad är det och… Läs hela »

-Boris-
12 Årtal sedan

Ser nästan ut som att de siktat för högt med den där. Tror den kommer lida av storleken något. Kommer ju utan tvekan äta upp allt motstånd dock.