De allra flesta tillverkare har officiellt gått ut med att deras moderkort med 6-serien styrkretsar från Intel kommer att stödja de kommande 22nm-processorern i Ivy Bridge-familjen. Nu rapporterar VR-Zone att ändringar i UEFI kan sätta käppar i hjulen för bakåtkompatibiliteten med de äldre moderkorten.
Det nya problemet som uppstått ska ligga i ändringar i UEFI som kommer hindra många av de äldre moderkorten att ens starta med Ivy Bridge. Medan moderkorten ute idag ska ha fullt stöd hårdvarumässigt för Ivy Bridge och i teorin klara av att använda de nya processorerna kan det i praktiken inte bli möjligt.
Den nya versionen av UEFI ska inte gå att uppgradera rakt av på moderkortet, utan kommer behöva en ren installation vilket betyder att allt spår från tidigare UEFI-version på moderkortet måste ta bort. Det här är något som slutanvändare, eller återförsäljare inte kan göra utan det är något som endast ligger i moderkortstillverkarnas händer.
På ett moderkort med två BIOS-kretsar kan det däremot vara möjligt om man först flashar den sekundära kretsen och sedan den första. Men det är en process moderkortstillverkarna måste möjliggöra först då det återigen handlar om att ta bort alla data från BIOS-kretsen för att kunna lägga in den nya.
Om problemet är isolerat för Intels egna moderkort eller om det gäller alla kan vi inte svara på i dagsläget, men om uppgifterna stämmer får vi hoppas att de påbörjar något typ av uppgraderingsprogram där man kan skicka in moderkort för en ren flashning av UEFI.
Uppdatering: Vi har efter kontakter med taiwanesiska moderkortstillverkare fått mer eller mindre bekräftat att problemet ligger i Intels implementering av UEFI. Man har valt ett för litet lagringsminne (16 Megabit) som gör att man vid en uppgradering av funktionaliteten måste skriva om hela kretsen. Det positiva är att flera moderkortstillverkare som ASUS, ASRock och MSI använder UEFI flashkretsar med dubbel så hög kapacitet – 32 Megabit. Dessa kretsar bör vara stora nog att rymma data för både Sandy Bridge och Ivy Bridge. Så förhoppningsvis ska det inte vara några problem för konsumentmoderkort. Hur Intel själva hanterar problemet är dock en annan fråga.
Relaterade nyheter:
intel – inte äns samma sockel är bakåtkompatibel^^
oh lol.
Vi har kollat runt lite nu angående detta och vad det verkar ska de flesta UEFI-kapabla moderkort från konsumenttillverkare vara in the clear. Det sägs vara storleken på Intels UEFI flashkrets som är problemet. Allt är fortfarande inofficiella uppgifter, men det låter ganska vettigt. Även om man frågar sig lite hur Intel själva tänkte om detta nu stämmer.
Och när man trodde att det inte kunde bli värre:
http://phoronix.com/forums/showthread.php?60066-Windows8-quot-Secure-Boot-quot-UEFI-2.3.1-ban-Linux-and-all-other-Opensource-OS