Huawei har väldigt stora problem i smartphonebranschen just nu. På laptop marknaden har dock USAs handelsstopp mot Huawei inte slagit alls lika hårt. Hur bra är nya Matebook X Pro och vad har USA gjort mot den?
Matebook X Pro är Huaweis flaggskepp på laptopmarknaden. Årets modell är inte mycket mer än en uppfräschning. Den kommer med en ny Comet Lake-processor och ja, det är typ den enda nyheten. Den fortsätter dock att packa in amerikanska komponenter. Den har till exempel också ett Nvidia GeForce MX250-grafikkort.
Hög skärm gör skillnad
Skärmen är oförändrad. Den mäter 13,9 tum och har en upplösning på 3 000 x 2 000. Det ger den ett högt format som passar särskilt bra för att läsa dokument och mycket produktivitetsarbete. Den passar mindre bra för TV och film. Den presterar ändå bra för just TV och film. Den är enkel att se i ljusa miljöer tack vare en maximal ljusstyrka på 520 nits. Den erbjuder dessutom bra färgexakthet med en ovanligt bra vitbalans. I vårt sRGB-test nådde den en deltaE på 1,02. Det är så nära korrekt att det i praktiken är omöjligt att skilja från perfekt.
Skärmen är som sagt inte en nyhet men det går inte att överskatta hur mycket jag älskar denna skärmen. Den är tillräckligt stor för mycket seriöst arbete. Höjden gör stor skillnad för många applikationer. Särskilt för det jag är mest intresserad av från en portabel och lätt dator: den ger öppnar för mycket seriöst arbete och produktivitet, utan att vara allt för stor och klumpig. Mycket seriös videoredigering och bildredigering, som jag personligen är intresserad av är dock svårare med Matebook X Pro men det beror främst på att prestandan inte är tillräcklig i det kompakta formatet.
Licensproblem
En annan sak som jag gillar är portutbudet. På vänster sida finns en hörlursport och två USB Typ C-portar. Här finns för övrigt Thunderbolt 3-stöd men också en väldigt underlig konsekvens av Huaweis bannlysning. Huawei har nämligen inte kunnat licensiera namnet Thunderbolt eller dess logga. Även om det kanske ser ut som att MateBook X Pro har blivit av med sitt Thunderbolt-stöd, Huawei meddelar alltså inte ens att datorn har stöd i sina officiella specifikationer. Sanningen är ändå att den helt enkelt bara har blivit av med licensen för loggan. Den har bara två PCIe-banor och är därför begränsad till 20 gigabit per sekund. Det är definitivt synd men också ganska vanligt för små datorer med dedikerad grafik.
Blandad kompott för reparationer
För reparationer finns mer att göra än på flera konkurrenter, även om det är lite krångligt. När vi öppnar upp undersidan så ser vi batteriet ganska ytligt placerat. Det är inte fastlimmat men för att komma åt strömkontakten måste vi demontera hela kylaren. Samma gäller SSDn som definitivt kan uppgraderas eller bytas ut om den skulle gå sönder. Den har dock samma kylare som hela systemet. Hela kylaren måste alltså bort för att vi ska byta ut den. Det är lite synd men det är samtidigt tacksamt att det går att byta ut lagringen över huvud taget. RAM är för övrigt fastmonterat.
På tal om RAM så är det en av de detaljer som Huawei egentligen är i störst behov av att uppgradera. De allra flesta konkurrenterna i klassen som använder Intels nya Comet Lake-U-kretsar har valt DDR4. Huawei är fast på DDR3. Det är inte hela världen men det hade varit en trevlig uppgradering, särskilt med tanke på datorns ganska höga pris. Vi misstänker att beslutet har något att göra med Huaweis bristande valmöjligheter när det gäller komponenter. MateBook X Pro har helt enkelt samma moderkort som sin föregångare och det begränsar nyheterna, inklusive RAM-minnet.
Kopplas till mobilen
Mjukvara är en punkt som Huawei levererar på. Microsoft har fått tillstånd att handla med Huawei för att tillhandahålla Windows. Det ger Matebook X Pro en full licens för operativsystemet. Utöver Windows finns väldigt lite annan mjukvara. Datorn är otroligt ren från anpassningar och extra appar. Utöver Windows normala Candy Crush och reklam då alltså. Den enda mjukvara som är förinstallerad är verktyg för Nvidias grafik samt ett Huawei-program kallat PC Manager som håller koll på drivrutiners uppdateringar och som ger ett fåtal extrafunktioner, så som möjligheten att begränsa laddningen av batteriet för att slita mindre på det och ge det en längre total livstid. En annan funktion gör det möjligt att snabbt dela bilder från en Huawei-telefon till datorn genom att ansluta med ett NFC-klistermärke. Detta klistermärket är för övrigt helt otroligt fult. Snälla Huawei, bygg in den här funktionen i chassit. Detta klistermärket FÖRSTÖR en annars stilren design.
I övrigt har Matebook X Pro en stor och bra trackpad och ett trevligt tangentbord som inte bjuder på särskilt lång slaglängd men som jag i alla fall gillar. Trots den korta slaglängden ger tangenterna bra feedback, de är lätta att träffa och låter inte så hemskt som vissa andra ganska platta tangentbord. Jag är personligen inget fan av piltangenter med dubbel höjd, men det är mer en smaksak än nåt annat.
Kamera för näsan
Det kanske sämsta med Matebook X Pro är kameran. Den ser kanske häftig eller till och med rolig ut men den är tyvärr nära på oanvändbar. Placeringen ger en vy in i näsborrarna och, värst av allt, en vy av fingrarna på tangentbordet. I dessa tider är det ett seriöst problem. En extern kamera är kort sagt ett måste för seriösa videosamtal.
Huawei har lyckats ganska bra med att göra en PC, även i en tid av USA-bannlysning. Nyheterna är visserligen minimala. Men Matebook X Pro är en fantastiskt trevlig laptop. Kompromisserna är förhållandevis få. Med undantag för en förvirrande Thunderbolt-port är det svårt att märka av Huaweis problem. Personligen är jag kort sagt lite förälskad i denna datorn. Den är tunn och lätt, erbjuder ett ganska bra portutbud, hyfsat bra prestanda och batteritid samt en riktigt bra skärm. Restriktionerna mot USA blir möjligen jobbigare för Huawei i framtiden men i nuläget är Matebook X Pro en fortsatt stark konkurrent på ultrabook-marknaden.
Felet är inte USA:s, och andra demokratiska fria länder, utan felet ligger hos CCP Huawei. Personligen så bojkottar jag numera alla av Huaweis produkter (oavsett vad USA och andra länder vidtar för veka åtgärder emot diktaturföretaget).