Design och byggkvalitet
Apple har alltså ersatt förra generationens Ipad med en tjockare och tyngre modell. Vilket var en ganska förvånande utveckling för ett företag med så pass stort fokus på industridesign som Apple faktiskt är. Anledningarna är som sagt ganska enkla och förståliga, det enorma batteripaketet är den stora boven i dramat. Men faktum kvarstår att nya Ipad faktiskt är något klumpigare än Ipad 2. Skillnaderna är dock inte stora där plattan mäter 0,6 millimeter mer i profil samt väger runt 50 gram mer. Vikten är troligtvis den största skillnaden och visst kan man känna att nya Ipad har lite mer pryttlar under skalet. Vid användning är det dock ungefär samma känsla som tidigare, surfplattan ligger bra i händerna men blir ganska snabbt tung ifall man håller den i en ensam hand. Detta gäller dock de flesta surfplattor i denna storleksklass runt 10 tum.
Ipad 2 vs. Nya Ipad – skillnaden är svår att se, men märks i handen.
Ser vi till materialval och kvalitetskänsla ligger Apple fortfarande mycket bra till. Nya Ipad använder sig av samma grunddesign som sin föregångare och är förutom sin något tjockare profil väldigt svår att särskilja från Ipad 2 vid en okulär besiktning. Baksidan är tillverkad i aluminium och bryts av med en svart plastlist i ovankant på 3G/4G modellerna av Ipad – precis som tidigare. I aluminiumbakstycket har Apple borrat ut en högtalargrill i nedarkant av plattan samt en proprietär laddnings- och anslutningskontakt.
På höger långsida sitter micro-SIM-kortsläsaren som öppnas med en nål eller Apples medföljande metallverktyg samt slutligen en 3,5 millimeters hörlursanslutning i ovankant.
På vänster långsida hittar vi en svart volymknapp med riktigt bra klickkänsla, samt Apples karaktäristiska “mute”-knapp som även kan användas för att växla mellan låst skärmrotering. I ovankant av nya Ipad sitter en kameralins på 5 megapixel, en powerknapp som även den har ett alldeles lagom klickmotstånd och hög kvalitetskänsla.
Följer vi aluminiumhöljet till framsidan av surfplattan hittar vi här ett heltäckande skärmglas som skyddar både den 9,7 tum stora skärmen samt en 0,3 megapixels kamera för videochat. Det ryms även en ljussensor ovanför kameralinsen samt den klassiska “hemknappen” i nederkant av surfplattan. Vilket också tydligt visar hur Apple tänker sig att man oftast använder Ipad – i porträttläge.
Apple har till stor del kommit dit man är idag på grund av sin imponerande industridesign och det är inget tvivel om att nya Ipad följer i sina föregångares fotspår. Ipad har en mycket hög kvalitetskänsla, något som knappast är överraskande med tanke på materialvalen med aluminium och glas som primära ingredienser. Är det något vi ska klaga på är det kanske att surfplattan blir lite tung vid längre användning, som sagt något tyngre än sin föregångare och även konkurrerande plattor från Asus och Samsung i premiumsegmentet.
Aluminiumhöljer på baksidan kan också vara lite känsligt för repor vilket undertecknad fått erfara. Surfplattan tippade över på en stenplatta under och reporna från lite smågrus syns tydligare när baksidan har en ljusgrå metallfärg. Apples Smart Cover är en riktigt smidig lösning för att skydda skärmen och stödja plattan vid användning, men det ger inget skydd för baksidan och kan vid upprepade borttagningar skapa slitningar på långsidan av plattan.
Apples nya Ipad är för många en premiumprodukt och den känslan återges i dess industridesign.
Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »
Trevligt att det uppskattas drizzit!
Du har givetvis helt rätt, ibland slinker det mellan grejer i de här stora artiklarna som man helt enkelt glömmer ta med. Det faktum att bara “modemversionen” av Ipad har äkta GPS är givetvis något som måste nämnas, jag har lagt in det nu i artikeln också som ett nytt stycke under GPS. Tack för heads up!
I övrigt kan jag bara hålla med. Det finns ingen surfplatta idag på marknaden som är en fullgod ersättare för en bärbar dator. Nästa generations windows-plattor ska däremot bli mycket intressanta att följa ur den avsikten. 🙂
Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂
Ja just som surfplatta är Ipad faktiskt svårslagen idag, kommer på mig själv att ha svårt att hitta riktigt bra alternativ när jag ska hjälpa bekanta. Nexus 7 är ett riktigt vettigt förslag i andra ändan av marknaden – både till pris och storlek. Men i övrigt väntar jag nog främst på att Jelly Bean ska sprida ut sig bättre.
Är du intresserad av framtiden och utvecklingen ska du hålla utkik på NH de närmaste dagarna. Kommer en videoförhandstitt på Dell XPS Duo 12, en ultrabook som är en surfplatta med Windows 8 under huven. En riktigt spännande lösning. 🙂
Ser fram emot det!
Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.
Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.
Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂
Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…