Nya Ipad och Ios 6 i stort test – Håller taktpinnen bland surfplattorna

8

Apple Ios 6 forts.

Delat tangentbord för Ipad

Att skriva text på ett skärmtangentbord kommer troltigtvis aldrig bli lika effektivt och snabbt som på en fysisk motsvarighet men Apple har åtminstone ett av de bättre skärmtangentborden på marknaden i Ios. Vi skriver ganska sällan fel och den automatiska rättningen är överlag ett gott hjälpmedel, även om det ibland kan bli väldigt fel och orsaka en hel del frustration. Detta är däremot inget som är på något sätt unikt för Apples automatiserade rättning men funktionen går också att stänga av för er purister där ute. Positivt är också att Apple utvecklat ett delat tangentbord för Ipad där tangentbordssatsen delas på mitten för att bättre fungera med “tumskrivande”. Eftersom tangentbordet även flyttas upp några centimeter kan detta dock bidra till inkompabilitet med vissa appar, bland annat facebook-chatten där surfplattans tangentbord till viss del döljer konversationen i delat läge.

keyboard

Även om Ipad har ett förhållandevis bra tangentbord är det fortfarande ingen höjdare att skriva längre stycken eller chatta under längre perioder på en så pass stor surfplatta. Även med två händer blir det ganska snabbt tröttsamt och oergonomiskt.

Imessage för fria meddelande

En av fördelarna med att ge sig in i Apples ekosystem på allvar, och gärna få med sina vänner, är imessage. Detta är mer eller mindre Apples egna meddelandetjänst där man istället för att skicka SMS eller MMS kan skicka meddelande över imessage helt kostnadsfritt – både över 3G/4G och WiFi. Apple imessage fungerar som väntat bara på Ios-enheter och det krävs alltså att dina bekanta också sitter på en Ios-enhet. Men detta känner imessage av automatiskt, byter din kompis plattform skickas dina meddelande istället som vanliga SMS och MMS utan att du behöver ändra några inställningar. Det finns även stöd för delning av kontakter, gruppmeddelande och läskvitto.

E-postklient som fortsätter att förbättras

Apple fick ganska länge kritik för sin e-posthantering i Ios men även här har man förbättrat sig på senare tid och med Ios 6 har man finslipar detta ytterligare. Möjligheten till en samlad inkorg som introducerads i Ios 4 blir mer utnyttjad i Ios 6 där vi nu kan söka även i brödtexten av våra e-postmeddelande och uppdatera alla korgarna genom att dra nedåt på skärmen. Apple har även introducerat flaggor och statusmarkörer som synkroniseras med exempelvis e-postklienten i Mac OS X.

email2

Överlag är Apples egna e-postklient välfungerande och på Ipad är det extra smidigt med den höga upplösningen och relativt stora skärmytan. Bland fördelarna har vi bland annat en inkorgslista som i landskapsläge ligger separat åtskilt från det meddelande man läser för tillfället och i porträttläge lägger sig över vänsterkanten av meddelandet utan att skymma det helt.

Att lägga till flera konton med Gmail, Exchange eller andra former av e-post är inte heller några svårigheter. Även om vi gärna hade sett en genväg till detta direkt i Apple Mail och inte tvingats ta oss in i inställningsmenyn för Ios.

Itunes – Apples hjärta och akilleshäl?

Apple var en av de första att hitta en ekonomiskt hållbar modell för distribution av digital underhållning över internet. Hjärtat i detta var deras musikbutik Itunes som under många år dragit in miljarder dollar till Apple och musikbranschen. Tjänsten har varit ett enkelt sätt för Apple-användare att köpa, lagra och synkronisera musik över olika Apple-produkter. Tyvärr blir det ofta knepigare när man använder sig av olika plattformar som exempelvis en Ipad-surfplatta och en Android-smartphone.

itunes

På senare tid har Apple utökat utbudet av material och underhållning i Itunes och förutom musik hittar vi podcasts, ljudböcker och filmer. Apples mål och förhoppning är att man som användare just köper sin digitala underhållning i Itunes breda bibliotek och för dem som är långtida användare av Itunes blir det ett smidigt sätt att hålla reda på musik, filmer och liknande. Men för nya användare, som exempelvis undertecknad, är det betydligt mer omständigare när man vill flytta in redan existerande musikbibliotek eller material man köpt på andra tjänster eller tidigare kopierat från CD-skivor som exempelvis MP3-format. Det går inte heller att flytta musik från Itunes till andra mediaspelare än Apples egna då den är kopieringsskyddad. Man kan spela upp musik på andra enheter men då endast genom att strömma musiken från Itunes-biblioteket.

itunes2

Fördelarna med Itunes är att Apples utbud av musik och andra tjänster fortfarande är ett av de bästa på nätet. Allt från musik till filmer och böcker är väldokumenterat med information och grafik för att på ett smidigt och snyggt sätt navigera genom sitt material.

Nackdelerna är det faktum att man inte kan flytta sitt inköpta material utanför Apples ekosystem och att priserna kan kännas väl tilltagna jämfört med exempelvis strömmande tjänster som Spotify.

Icloud synkroniserar dina Apple-enheter över nätet

Molntjänster är fortfarande ett hett ämne på IT-marknaden och Apple har givetvis hoppat på tåget. Icloud är Apples egna molntjänst som används för att bland annat synkronisera musik och annan media i Itunes över olika Apple-produkter. Men Icloud stödjs även av massvis av andra applikationer i Ios vilket betyder att ändringar du gör i anteckningar, foto du tar med din Iphone eller nyligen tillagda möten i din kalender per automatik synkroniseras mellan alla dina Apple-produkter. En mycket tacksam funktion för den som på allvar gett sig in i Apples ekosystem.

 icloud

Apple ger alla användare 5 gigabyte lagringsutrymme på Icloud utan kostnad. Tyvärr är detta troligtvis långt ifrån tillräckligt för de flesta användare. För underteckand som knappt använder Itunes men däremot är en flitig användare av kameran på telefonen tog lagringsutrymmet snabbt slut och då är alternativet att antingen rensa i sina synkroniserade filer eller punga upp pengar för mer lagringsutrymme. Apple erbjuder tre uppgraderingar som löper årsvis, 10 gigabyte extra för 120 kronor per år, 20 gigabyte extra för 240 kronor per år eller 50 gigabyte extra för 600 kronor per år. Inga jättesummor, men troligen en extra utgift de flesta får räkna med om man inte är flitig på att rensa i sina mediabibliotek och festvideos.

Dela foto till dina vänner och bekanta

Med Ios 6 introducerar Apple även en funktion man kallar delade fotoströmmar. Det betyder att använder kan skapa delningslistor av foto man sparar i sin Photo-app i Ios 6 och välja att visa dessa endast för utvalda kontakter. De kontakter med en Ios 6 eller Mac med Mountain Lion kommer få upp bilderna automatiskt i sin Photo eller Iphoto-applikation, medan icke Apple-användare kan ta del av bilderna på nätet. Här kan dina vänner gilla och kommentera dina bilder på ett mer privat sätt än i sociala nätverk – lagringsutrymmet som krävs räknas inte heller in i din icloud-lagringskvot.

Siri kommer till Ipad

En annan efterlängtad nyhet i Ios 6 är stödet för Siri i Ipad. Här har Apple kort och gott bakat in den funktion som introducerades med Iphone 4S och faktiskt så är även Siri-fältet som poppar fram när vi håller in hemknappen i ett liknande format som på telefonversionen.

Siri låter användaren styra funktioner i sin Ios-enhet med hjälp av rösten och här finns möjligheter att göra sökningar på internet, ställa in en alarmtid på klockan, diktera ett meddelande eller söka efter en närliggande restaurang. Tyvärr stödjer Siri fortfarande inte svenska och därmed är inte heller de geografiska sökresultaten inte så effektiva som vi hade önskat oss.

siri

Det finns med andra ord tydliga begränsningar med Siri för oss svensktalande användare men det är trevligt att se funktionen hitta in i Ipad, där den i ärlighetens namn borde hittat in redan tidigare. Personligen har jag blivit beroende av att ställa in larmklockan på min telefon med hjälp av Siri, något jag ofta saknar på andra enheter med Android eller för den delen tidigare Ipad. Några banbrytande användningsområden har inte Siri för undertecknad, men nu håller vi bara tummarna för svenskt språkstöd så att funktionen får bättre fotfäste även i Sverige.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
drizzit
12 Årtal sedan

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
12 Årtal sedan

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
12 Årtal sedan

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
12 Årtal sedan

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
12 Årtal sedan

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Anon24
12 Årtal sedan

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…