Small preview image

PlattTV och LCD-monitormarknaden har utvecklats i rask takt de senaste åren och det har gjorts stora framsteg inom mer eller mindre alla område. Svärta och kontrastförhållande börjar nå riktigt fina värden även på LCD-paneler, vi behöver knappt lägre responstider och 1080p upplösningen som är den högsta videostandard vi har i dagsläget börjar bli allt vanligare. På ExtremTech har man tittat lite framåt och frågat sig vart marknaden är på väg och vad som är nästa funktion som TV och monitortillverkarna kommer att satsa på. Nära till hands verkar vara 120Hz teknik för allt jämnare bild men nästa stora grej verkar bli färgdjupet på våra TV-apparater i alla fall om vi ska tro på ansvariga hos Sharp Electronics.



I dagsläget kommer våra LCD-TVs med ett 8-bitars färgdjup vilket tillåter maximalt 16.8 miljoner färger, nästa steg blir 10-bits paneler som i teorin gör det möjligt att visa hissnande 1 miljard färger. Något som kommer att backas upp av RGB LED-bakbelysningar för att förbättra panelernas förmåga att visa många olika färger.


Färgåtergivning är utan tvekan något som kan förbättras och förhoppningsvis sprids detta tänkande även till den vanliga monitormarknaden där de flesta nog är ganska trötta på ultrasnabba responstider och superhöga (men tyvärr bara dynamiska) kontrastförhållande.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid