Lanseringen av AMD:s nya arkitektur Zen närmar sig med stormsteg. Nu avslöjas flera funktioner och specifikationer om ”Ryzen” i ett läckt bildspel.

Första kvartalet 2017 är det dags för AMD Zen att göra debut för stationära datorer, tillsammans med den nya AM4-sockeln. Under hösten har AMD successivt släppt mer information om den underliggande arkitekturen och hur den skiljer sig från föregående generation. Men relativt lite fokus har legat på de faktiska produkterna som kommer säljas i butik.

Nu har Videocardz kommit över ett läckt bildspel med nya detaljer om hur AMD Zen faktiskt kommer se ut och fungera i praktiken. I bildspelet presenteras det nya varumärket för AMD:s entusiastprocessorer: Ryzen.

Gott om cacheminne och automatisk överklockning

I linje med vad vi fått veta tidigare så kommer de första Ryzen-processorerna använda 8 fysiska kärnor och 16 trådar. I bildspelet citeras totalt 20 megabyte kombinerat cacheminne, samma mängd som används i Intels åttakärniga entusiastprocessor i7-6900K.

Vi får även veta vilken klockfrekvens AMD kommer sikta på. Det kommer rimligtvis finnas flera Ryzen-processorer med olika basfrekvenser, men lägstanivån specificeras till 3,4 gigahertz (GHz). I praktiken kommer den klockfrekvensen i regel vara högre, med hjälp av det nya turboläget XFR, eller Extended Frequency Range.

Bättre kylning ska automatiskt ge bättre prestanda

XFR reglerar automatiskt processorns klockfrekvenser baserat på temperatur, så att användare med bättre kylning automatiskt kommer nå högre klockfrekvenser. Det är en lösning som på pappret påminner mer om boostfrekvenser i ett grafikkort än om Intels turboläge, som har ett tak beroende på hur många kärnor som används. Det är dock ont om detaljer i bildspelet, så vi får återkomma med mer information om hur XFR fungerar i takt med att AMD släpper nya uppgifter.

Tillsammans med XFR presenteras även Pure Power (som utlovar bättre prestanda med lägre effektförbrukning) och Precision Boost (som snabbt låter processorn byta klockfrekvens för rätt uppgift).

Oklart namnschema

Exakt hur AMD kommer använda Ryzen-varumärket framgår inte heller i bildspelet. Det är möjligt att AMD helt enkelt väljer att pensionera det gamla FX-varumärket, och att Ryzen blir det nya produktnamnet som står på kartongen för Zen-baserade processorer. Mer information förväntas dyka upp under AMD:s kommande livesändning, och senare under CES-mässan i början av januari.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Läcka? Av AMD själva då antar jag? Var det inte 22:00 ikväll? 😀