NordicHardware var på plats under DreamHack Winter 2009 och tog tempen hos de företag som var på plats. Men även såg vilka trender som gällde bland besökarna i år.

På lördagen peakade Dreamhack och NordicHardware passade på att kolla runt bland utställarna som var på plats för att ta branschen på tempen. Efterfrågan på hårdvara är stark i Norden och många vill vara med och dela på kakan.


Tusentals besökare gör sig i ordning för flera dagars tungt LAN:ande. (Bildkälla: DreamHack)

Som besökare på Dreamhack är den enorma ljudkulissen det första man möts av. Vart man än går kommer det ljud från spel, montrar, musikanläggningar, scener och från besökarna själva såklart – samtidigt. Det en kakafoni av (o)ljud som det är omöjligt att komma undan ifrån. Och det känns i huvudet efter ett tag.


DreamHacks stora scen (Bildkälla: DreamHack)

Förutom att DreamHack sedan flera år tillbaka kan titulera sig världens största LAN har man även ökat fokuset på sin mässverksamhet där flera tunga tillverkare och sponsorer får visa upp sina produkter för ivriga besökare. Vi trängde oss in på mässavdelningen för att ta tempen på tillverkarna och vad man valt att fokusera på under mässan.


Många företag hade satsat på en egen monter och knepen att locka till sig besökarnas uppmärksamhet var många, men det vanligaste var ha någon form av tävling eller utlottning. Cooler Master till exempel lottade ut moddade datorchassin utsmyckade av Wolwerine, vars konst på företagets chassin verkligen imponerade.

 


Cooler Masters representant jobbar och vakar över Wolwerines verk

 

 

Cooler Master passade även på att visa upp lite andra bekanta produkter som sin gamingmus Sentinel Advance och ett koppel av fläktar och nätaggregat.

 


Även Cooler Masters gamingmus Sentinel Advance fanns på plats

 


Fläktar och nätaggregat

fler fläktar och nätaggregat

Cooler Master är inte de enda som har stort fokus på chassimarknaden och vi kilade snabbt över till grannen på DreamHack, chassitillverkaren Antec.


Antec hade endast några av sina mest sålda chassin utställda. Det som verkligen stack ut var den mindre versionen av spindelliknade Skeleton. I det lilla formatet såg det ovanliga chassit riktigt tilltalande ut. I ett i övrigt stilrent designat vardagsrum skulle den i alla fall som inredningsdetalj kunna komma till sin rätt.

 


Antecs öppna Skeleton chassi i stort och litet format

 


Ulf hanterar Antec Mini Skeleton med den finkänsligt som det förtjänar

Antec är också ett populärt märke för dem som satsar på en HTPC, men enligt företagets representant håller det segmentet på att mattas av.

– HTPC-chassin är inte lika hett som det var för ett par år sedan, säger Maurice de Pauw vid Antec.
– Försäljningen går fortfarande bra men vi kan se att det inte är samma tillväxt i försäljningen som tidigare.

 


Antec Mini Skeleton – Antec NSK 1380 – Antec Fusion Remote

 


Antecs tower-armada var givetvis på plats

 

Nästa anhalt blev Sapphire som har till uppgift att fylla våra trevliga datorlådor med grafikkort.


Gladaste utställaren var nog grafikortstillverkaren Sapphire som visade upp ”Eyefinity” – möjligheten att enkelt koppla upp flera bildskärmar mot samma grafikkort. Den positiva känslan som Sapphire hade fick PR-chefen Bill Donnelly att dra på smilbanden.

– Vi känner att ATI totalt dominerar grafikkortsmarknaden just nu med 5000-serien, säger han leende.
– Enda smolken i glädjebägaren är att vi inte har tillräckligt med kort för att möta efterfrågan.

Enligt Donnelly gällde det särskilt toppmodellerna som i Sverige brukade vara de som går bäst när nya grafikkort släpps.

 


Eyefinity sätter spelaren i händelsernas centrum

 


Fullt fokus gäller när man helt plötsligt kan se fiender både framför och vid sidan om sig.

Vi även en chans att kika bakom monitorerna som användes i Sapphires Eyefinity konfiguration då vi efter att ha identifierat monitorerna som DVI-modeller undrade vad Sapphire använde för DisplayPort-adapter för den tredje monitorn. Eyefinity kräver att en av de tre skärmarna använder en DisplayPort-utgång, då denna inte kräver en RAMDAC, men sitter man endast med DVI-monitorer krävs det en aktiv DisplayPort-adapter.

Dessa kostar idag närmare 100 dollar och är svåra att överhuvudtaget få tag på. Men Bill Donnelly försäkrade oss att vi kommer få fler alternativ i framtiden.

– Vi kommer att lansera en egen aktiv DisplayPort-adapter som med ett pris på närmare 70-80 dollar ska kunna bli ett billigare alternativ än de modeller som finns på marknaden idag, avslöjade Bill Donnelly

 


Aktiv DisplayPort-DVI adapter

Radeon HD 5000-serien var i fokus

Många utställare påpekade att det var just efterfrågan inom high end-sortimentet som kännetecknade den skandinaviska hårdvarumarknaden. I Norden är efterfrågan större på stora datorlådor, kraftfullare grafikkort och starkare nätaggregat än i övriga Europa. Att det är kristider kände de flesta av men den höga levnadsstandarden i norden avspeglar vilka produkter som går bäst.

Efterfrågan på kraftfulla nätaggregat var annars något som representanten för relativt nya märket Cougar, med egen produktion av nätagg, ville nyansera.

– Många köper onödigt starka nätaggregat, hävdade product manager Christian Verfürt vid Cougar.
– Vårt nätagg på 400 W räcker till exempelvis ATI:s nya 5870, så länge man inte tänker överklocka eller köra ”crossfire”.

Enligt Christian Verfürt överdriver grafikkortstillverkarna alltid sina rekommendationer för nätagg för att skydda sina egna produkter och garantier.

 


Cougar S550 visar sitt innandöme

 


Cougar satsar likt många tillverkare på modulära kablar, men skan man vara strikt är det fortfarande fasta kablar som är det bästa enligt Christian Verfürt
.

 


Cougar S700 är en av tillverkarens toppmodeller..

 


..som endast trumfas av Cougar CM1000 med en maximal effekt av 1000W.

 

Cougar har stora planer för sitt nätaggregatsutbud som man ska utöka både med nya budgetmodeller för runt 300-400 kronor, samt nya toppmodeller med 80 Plus Gold certifiering tidigt nästa år.


Den enda riktiga trendspaningen fanns i PNY:s monter som visade teknik för att spela spel i 3D. Alla Nvidias nya grafikkort har stöd för 3D Vision-tekniken som för närvarande kräver särskilda 3D-glasögon för att funka. Det är effektfullt och inte tokigt alls, och kan ha framtiden för sig. Men för att slå på bred front måste nog användaren slippa glasögonen. Tekniken ska dock gå att bygga in i framtida bildskärmar så att glasögonen då blir överflödiga.

 


Ulf och Johan Borggren från PNY spanar med 3D-glasögon

 


3D-glasögonen synkroniseras med en medföljande adapter för att ge optimal prestanda.

Det enda som egentligen behövs för att njut av sina senaste spel i 3D är ett Nvidia-baserat grafikkort, 3D-glasögon och tillhörande adapter samt en bildskärm eller projektor med stöd för 120Hz.

 


NHs utsände flyr verkligheten i PNYs bilsimulator
.

De första digitalkamerorna med 3D-teknik har nu också dykt upp på marknaden från tillverkaren Fujitsu och använder sig av dubbla kamerasensorer vinklade in mot varandra. De två bilderna bakas samman till en och på detta sätt kan man själv skapa 3D-bilder med hjälp av två vanliga digitalkameror ur olika vinkel, i teorin i alla fall.

 


3D-digitalkameror använder sig av dubbla kamerasensorer

 


NHs DreamHack reportrar fångade i 3D, resultatet är givetvis mycket bättre med 3D-glasögon.
..

Moderkortstillverkaren MSI hade smällt upp en stor boxningsring mitt i mässområdet på Elmia och här anordnades högljudda tävlingar i allt från Counter-strike till Quake och Call of Duty: Modern Warefare 2. Man hade även den välkända spelklanen Fnatic på besök där utmanare fick ställa upp i Quake Live eller Counter-strike för att försöka vinna lite trevliga priser.

 


MSI hade en av de mest högljudda montrarna under DreamHack

 


NVIDIA 3D Vision och moderkortsserien Big Bang stod i fokus.

MSI hade precis som PNY fokus på Nvidias 3D Vision teknik men deras nya moderkortsserie Big Bang var huvudnumret. Som alla andra undrade vi givetvis vart det Hydra 200-utrustade Big Bang Fuzion höll hus, men vi får helt enkelt vänta tills nästa år.

 

 


Sist och störst hade vi komponenttillverkaren ASUS där man under vinterns DreamHack event hade både överklockningstävlingar och uppvisningar i World of Warcraft. ASUS hade en av de största montrarna på mässområdet och med läktare för de som vill följa överklockningstävlingen ASUS ROG Showdown, eller se medlemmar ur World of Warcraft-klanen Paragon raida Live.

 


Det var många som passade på att kika in i ASUS monter och nyttja deras läktare

 


WoW-klanen Paragon visade upp sin skicklighet för DreamHack-besökarna.

Vi följde ASUS ROG Showdown minutiöst på NordicHardware och som bekant gick slutsegern till en tyske överklockaren Boris "Stummerwinter" Küntzler med vårt svenska hopp Jon "elmor" Sandström på en hedrande andraplats. Tävlingen bjöd på överklockning i världsklass och avslutades med lite fri överklockning där deltagarna tillsammans kämpade med bland annat fyra stycken Radeon HD 5870 grafikkort i en CrossFireX konfiguration.

 


Överklockningsscenen höll ett högt tempo under hela eventet
.

 


Thomas Melzer från Intel återställer testsystemen mellan finalheaten

 


Elmor och hans överklockningsälg räckte tog sig till en andraplats i tävlingen.

 


Stummerwinter och Elmor visar god anda efter finalen.

 


Elmor och Stummerwinter tillsammans med ASUS arrangör Marcus "Kinc" Hultin som är en välkänd profil på NH och överklockningscommunityn
.

 


4 x ASUS Radeon HD 5870
.

 


Stora delar av överklockningseliten fanns på plats i Jönköping
.

 


Flytande kväve var ingen bristvara men det gick åt ett antal hundra liter under ROG Showdown.

 


Det gäller att hålla kylan när man överklockar men kanske finns det gränser..

 

Sammanfattning

Ska vi försöka summera DreamHack Winter 2009 så är det några observationer vi tar med oss hem efter eventet. Ute i de stora hallarna satt det mestadels unga killar framför datorskärmarna. Vid en helt ovetenskaplig undersökning av NordicHardware var World of Warcraft, Call of Duty, Counter Strike och Left for Dead det mest spelade. En annan iakttagelse var att överraskande många som hade bärbara datorer som spelmaskiner. Dessutom hade förvånansvärt många daterade skärmar med sig. Kanske hade de tagit med sig fulskärmen till Dreamhack och lämnat finskärmen hemma, eller så lägger många unga gamers hellre pengarna på annat än en skärmuppgradering.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid