Apples första Apple Silicon-baserade Mac Pro med M2 kan bli en stor besvikelse när Mark Gurman nu påstår att utvecklingen av M2 Extreme har lagts ner och att den kommande datorn blir utan uppgraderingsbart RAM.

Sedan Apples introduktion av M1-processorn och de nya Apple Silicon-baserade Mac-datorerna, har professionella användare väntat på mer modulära produkter som kan expanderas och modifieras. Nu påstår den ofta pålitliga Apple-journalisten Mark Gurman att Apples nya Mac Pro, den första som baseras på Apple Silicon, är på igång men att den inte får de egenskaper som många professionella användare hoppats på.

Den största besvikelsen bland krävande användare är att Apple har lagt ner sina planera på att lansera en Mac Pro med en så kallad M2 Extreme-krets, som är lika stor som två M2 Ultra-kretsar, som i sin tur ska vara två gånger större än M2 Max och fyra gånger större än M2 Pro. M2 Extreme-kretsen skulle ha 48 CPU-kärnor och 152 GPU-kärnor, enligt rykte. Resultatet är att Mac Pro blir utan modulärt RAM. M2 Ultra är designad för Mac Studio, den kompakta stationära datorn som Apple säljer till professionella användare. Mac Studios kompakta format gör att M2 Ultra är designad med integrerat arbetsminne och det betyder att Apples första Mac Pro med Apple Silicon ska bli utan uppgraderingsbart RAM. Det skulle förstöra stora delar av Mac Pros existensberättigande.

Annons

Samma design som för Intel

En annan besvikelse är att Apple inte sägs göra något med datorns externa design. Företaget ska använda samma chassi som tidigare. Det blir ännu en besvikelse att se en ny produkt helt utan förbättringar i chassit. Enligt Gurman ska den kommande datorn fortfarade erbjuda viss modularitet. Det inkluderar stöd för två platser för uppgraderingsbart lagringsutrymme samt stöd för dedikerade grafikkort och nätverkskort. Hur dessa kommer att implementeras återstår att se eftersom ingen tidigare Apple Silicon-baserad Mac haft stöd för varken dedikerade eller externa grafikkort.

Utan en ny och mer kraftfull krets, utan en ny design och utan uppgraderingsbart RAM är det inte uppenbart varför professionella användare skulle vara intresserade av Mac Pro framför Mac Studio. Det kan ändras med M3-serien, som kan introducera en Extreme-variant, men den kommer med all säkerhet dröja till 2024.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid