I juli 2014 väntas de första tv-sändningarna i 4K UltraHD-upplösning startas i Japan. Det blir kommersiell tv-debut för det nya högupplösta videoformatet som i övrigt verkar få ett ljummet mottagande av de stora tv-bolagen. Enligt uppgifter är det ingen utanför Japan som visat intresse.

Tv-tillverkaren Panasonic är en av flera japanska företag som ser fram emot att UltraHD-upplösningen börjar användas i tv-näten. Att sändningarna inte startar förrän i juli 2014 ska däremot ses som en positiv överraskning då planen initialt var att starta med de högupplösta sändningarna först två år senare. Ansvarig för sändningarnablir den japanska regeringen och förhoppningen är just att detta ska öka intresset för tv-apparater med stöd för UltraHD.

Sony och Panasonic driver på det nya UltraHD-formatet

Förutom i Japan där de inhemska tv-tillverkarna Panasonic och Sony driver på utvecklingen inom UltraHD är det däremot dåligt intresse för de nya tv-sändningarna. Enligt ansvariga på Panasonic har inget tv-bolag utanför Japan hittills visat intresse för UltraHD. Inte ens stora bolag som brittiska BBC har hittills varit intresserade av att planera för sändningar i UltraHD-upplösning.

Enligt Fabrice Estornel, tvchef på Panasonic, ska problemet ligga i de stora investeringar som tv-bolagen gjort för att stödja dagens hdtv-standard, utrustning som till stor del görs obrukbar när man återigen höjer ribban för upplösningen i tv-sändningarna.

Vi har lång väg att gå innan vi får se UltraHD-upplösningen slå igenom på tv-marknaden och frågan är om och när det riktiga genombrottet kommer för det nya formatet som fortfarande är en kostsam historia för alla inblandade.

Källa: Reuters

Relaterade artiklar:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedtriDaveTidsdjuretBirksPaNaN Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

Med tanke på att HD-sändningarna i Sverige än så länge är i 720p eller 1080i är det ett ganska stort steg att ta. Jag skulle vara ganska nöjd om de sände samtliga kanaler i 1080p som standard. Som konsument är det ju annars ganska irriterande att man ofta måste betala extra för HD-versionen av en kanal man redan har.

Birks
Medlem
Birks

Streaming tjänsterna tar över helt, inte många som vill ha tablå tv längre.

PaNaN
Gäst
PaNaN

[quote name=”Birks”]Streaming tjänsterna tar över helt, inte många som vill ha tablå tv längre.[/quote]
Precis, inga vill se sportsändningar live längre, live musik-spelningar är ju tråkigt, bingolotto kollar ju ingen på, livesändningar från krigsområden är ju bara läskigt..(obs ironi)

Birks
Medlem
Birks

Gå och se på dom live är det bästa, dessutom är miljön ”live” helt grym jämfört med soffan hemma.
Bara för att Netflix och HBO inte satsar på live streaming innebär det inte att det inte existerar.
Du kan redan idag tex. se alla Viasat´s live sändningar vida deras streaming tjänst Viaplay.
Kul att du gillar Bingolotto, själv ser jag inte på det programmet men jag tror Tv4 play sänder det.

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Tvekar en aning inför att uppleva krigsområden IRL.

triDave
Gäst

Som tidigare har sagt, skulle inte bli helt ledsen ifall man i Sverige började med 1080p. De största serierna (ja jag är serienörd) i USA sänds sedan många år i 1080p. Med tanke på hur galet bra 720p skalas upp på en 1080p skärm(iaf min panna vt50), så misstänker jag att man kommer komma ganska långt på en 4K display med 1080p material. Kanske har helt fel, eller?