Small preview image

Den första sexkärniga processorn för konsumentmarknaden ska lanseras av Intel under första kvartalet 2010 under namnet Gulftown. Processorn som vi rapporterat om tidigare vid flera tillfällen sägs komma att döpas till Core i9 samt använda sig av 32nm teknik. Trots att det är så långt som ett halvår innan vi får se Gulftown på marknaden har nu de första testexemplaren av Intels sexkärniga arkitektur dykt upp i händerna på entusiaster. Den asiatiske överklockaren JCornell har nu publicerat ett flertal bilder och skärmdumpar som avslöjar en nya 6-kärnig processormodell.Med 6 fysiska kärnor och HyperThreading-stöd registreras 12-processorkärnor i Windows och de ingenjörsexemplar JC fått tag på arbetar vid en klockfrekvens om 2,4GHz. Processorn har 12MB sammanlagd L3-cache och JCornell har publicerat skärmdumpar som visar två av dessa bestar i en dual-CPU konfiguration på Intels LGA1366 plattform.


Processorn ville inte boota i ett X58-baserat moderkort och än så länge är det lite oklart om processorn verkligen är Intels Gulftown modell som CPU-Z hävdar. Gulftown är riktad mot konsumentmarknaden men dessa 6-kärniga modeller som stödjer dual-CPU konfigurationer kan vara en servermotsvarighet i Xeon-familjen.


Hur som helst handlar det om Intels 32nm Westmere arkitektur för LGA1366-plattformen som tydligen verkar kommit en bra bit även i ett sexkärnigt utförande.
Källa: XtremeSystems

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid