LGA2011 är den nya plattform vi kommer få se från Intel under fjärde kvartalet i år, riktad mot entusiaster och företagsmarknaden med stöd för bland annat minne i 4 kanaler. Dessa processorer kommer med 4 och 6 kärnor då de är ämnade för konsumenter och heter Sandy Bridge-E men till samma sockel kommer Sandy Bridge-EP inriktad mot servermarknaden.

Den nya processor som dykt upp på auktionssidan ebay har kodnamnet Sandy Bridge-EP vilket antyder att det är en processor inriktad mot servermarknaden där man kan använda sig av två processorer på samma moderkort. Detta ingenjörsexemplar går under namnet Q19D ES 1,60GHZ och kommer med 20MB cache, 8 kärnor på 1,60 GHz tillsammans med HyperThreading som ger processorn 16 trådar och ett TDP-värde på 130W. Intel Turbo Boost är inte närvarande i denna modell.

Q19D_2

Processorn som är ett ingenjörsexemplar kommer med stepping A-1 vilket antyder att det är ett av de mycket tidiga exemplar som hittar ut från Intels testlabb för validering och felsökning av processorn innan lansering, detta förklarar även de låga klockfrekvenserna då de ofta inte är någonting att skryta med i tidiga revisioner av en processor innan man lyckats få bukt med de största barnsjukdomarna.

Annons

Q19D_1

Sandy Bridge-EP använder sig av socket LGA2011 precis som kommande Sandy Bridge-E för konsumenter. Sandy Bridge-E kommer med högst 6 kärnor, men högre klockfrekvenser och det är oklart om Sandy Bridge-EP kommer fungera i LGA2011-moderkort inriktat mot konsumenter. En 8-kärnig modell för den nya entusiastplattformen är ingenting som finns i varken officiella eller läckta produktplaner från Intel utan bara är planerad för deras serversegment, men det är troligast att en sådan modell skulle komma i form av Ivy Bridge-E på 22nm under 2012. Men ingenting hindrar Intel från att lansera en 8-kärnig värsting baserad på Sandy Bridge-EP om de så vill eller anser att de behövs för att behålla prestandakronan från konkurrenten AMD som snart har sin nya Bulldozer-arkitektur ute.

Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid