USB 3.0 började dyka upp under förra året men avsaknaden av enheter som utnyttjade den nya standarden gjorde det knappast till en succé, förutom om man såg till antalet moderkort som kom med stöd för det. Under 2011 så väntas standarden att börja ta fart och innan året är slut hoppas man ha skeppat 80 miljoner USB 3.0-enheter, en siffra som knappast är stor när man ser på hela USB-marknaden.

USB har länge funnits med oss nu och är standarden som används till de allra flesta tillbehör man kan tänkas koppla in till en dator. USB 2.0 erbjuder 480 Mbit/s i bandbredd en siffra som räckte till förr men på senare år med allt större USB-minnen och externa hårddiskar har det verkligen börjat bli en begränsning. USB 3.0 däremot kommer med en ökad bandbredd på hela 4 800 Mbit/s, men den nya standarden har knappast tagits med storm av tillverkare.

USB 3.0 skeppas numera på nästan varje moderkort med totalt 2 eller 4-utgångar och AMD:s nya Sabine/Lynx plattformar för Llano kommer med inbyggt stöd för USB 3.0. Intel ska följa med integrerat stöd för USB 3.0 med Ivy Bridge så stödet finns absolut där något som ska märkas av under 2011 då In-Stat räknar med totalt 80 miljoner skeppade enheter.

På det stora hela är 80 miljoner ingen stor siffra då totalt 3.5 miljarder USB-enheter såldes under 2010, men en drivande faktor för större stöd kommer bli mobiltelefonerna. De väntas komma med inbyggt USB 3.0-stöd under 2013 och då väntas den nya standarden verkligen ta fart och börja ersätta USB 2.0.

Källa: XbitLabs

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid