Det är nu officiellt att AMD har för avsikt att utveckla en ARM-systemprocessor under deras varumärke Opteron. Med stöd för 64-bit, lång erfarenhet och ett starkt varumärke hoppas AMD ha ett övertag mot andra aktörer. Samtidigt försäkrar AMD att x86 har sin plats på marknaden.

Vi visste redan att AMD är licenstagare hos ARM, mer specifikt på deras svagaste applikationsprocessor Cortex-A5. Denna kommer användas i framtida processorer för att få tillgång till säkerhetstekniken TrustZone och inte fylla någon övrig funktion. Men nu är det officiellt att AMD även kommer bygga processorer i framtiden baserade på ARM utan deras egna x86-arkitekturer. Mer specifikt är det serverprocessorer som står på tapeten under varumärket Opteron.

AMD_ARM_1

Precis som vi tidigare rapporterade om är det ARM-baserade mikroservrar AMD kommer ha att erbjuda. Varför företaget inte använder sina egna arkitekturer som den kommande Jaguar framgår inte, då det annars hade varit det logiska valet. Faktorerna till varför företaget ska använda ARM för denna marknad kan vara många. Att använda ARM kan innebära kortare utvecklingstider och därmed lägre kostnader. Just kortare utvecklingstid är absolut kritiskt då den nya systemprocessorn ska vara produktionsfärdig och skeppas redan 2014.

Vilken ARM-kärna som kommer användas är ännu oklart men det är en av företagets designer och inte en AMD-utvecklad kärna med ARMv8-arkitekturen. Det handlar i alla fall om en av processorkärnorna med 64-bit stöd som kommer offentliggöras senare under dagen på Techcon. Att AMD inte utvecklat en egen arkitektur beror på att de måste kunna möta marknaden 2014, när andra liknande lösningar kommer börja skeppas. Vi ser inte heller någon anledning till varför AMD skulle vilja lägga resurser på att utveckla sin egna ARM-kärna.

AMD_ARM_3

Men AMD är noga att påpeka att x86 fortfarande har en viktig del på marknaden och att ARM kommer med vissa kompromisser. Prestanda är framförallt en av de stora kompromisserna. AMD kommer använda sig sitt Freedom Fabric som används i deras Seamicro-servrar för att binda samman flera system till ett kluster. Kommunikationsbussen Freedom Fabric kommer bli en öppen standard framöver i förhoppningen om att det blir en av industrins stora vedertagna standarder.

AMD_ARM_4

Vi tar emot dagens nyhet med blandade känslor då AMD faktiskt har en egen strömsnål arkitektur som skulle klara jobbet. Att använda ARM handlar troligtvis mer om att snabbt och billigt få ut en lösning för att snabbt kunna håva in pengar på en växande marknad än att det skulle vara en överlägsen lösning mot det som finns internt. Företaget hoppas i alla fall att deras långa erfarenhet, Freedom Fabric och det väletablerade varumärket Opteron kommer ge dem ett övertag mot andra konkurrenter på marknaden. För ARM som länge velat ta sig in på servermarknaden kan det inte ses som någonting annat än en stor seger att de fått med sig AMD.

AMD_ARM_2


Relaterade artiklar:

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
S0urcerr0RAmiDoncMorkulJacob HugossonSuperNova Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Hade verkligen varit intressant att veta varför de inte använder Jaguar istället. Den kärnan är ju dessutom färdigutvecklad och borde gå att använda redan idag. Om de hade valt att gå med bobcat så hade de dessutom kunnat ligga kvar på 40nm och använda existerande volym till servern.

Hoppas det går bra för AMD i vilket fall som helst.

Morkul
Medlem
Morkul

Varför skriver NH inget om att AMD kommer introducera stream processorer på ARM plattformen? Det är ju ändå det stora i denna nyhet, om jag får tycka till i alla fall och var något som jag spekulerade lite om innan dessutom.

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Hur delar jag denna nyhet till facebook?

Kiske
Gäst
Kiske

De har helt enkelt inte råd att tävla mot Intel i x86-racet längre och ARM är på stark uppgång på nästan alla marknader. De kan inte missa det här tåget om de vill vara kvar på marknaden helt enkelt. Dessutom är den större delen av mjukvaran på servermarknaden crossplatform och energiförbrukningen, som är en het potatis i dagsläget, är lägre på ARM än x86 vilket minskar kostnaderna enormt i datacenters.För varje watt som servrarna alstrar måste du använda dubbelt så mycket effekt för att kunna kyla dem i normala fall. Jag tror att ARM är här för att stanna och… Läs hela »

n0pax
Medlem
n0pax

På kort sikt blir det tråkigt om amd försvinner på x86 marknaden och lämnar den till intel. Dock tror jag att det kan bli riktigt kul med fler tillverkare gällande arm processorer, då den förhoppningsvis är bättre.

Det som skulle vara intressant är att se hur stora marknadsandelar det handlar om gällande arm processorer dvs blir amd en av de stor inom denna marknad eller är tex samsung störst. Men även hur många arm processorer som tillverkas mot vanliga x86 processorer. Lite som när man jämför tillverkningen av ddr2/ddr3.

Gillar detta 🙂

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

x86 er en veldig gammel arkitektur, det er på tide at den skiftes ut.

Bulldozer/Piledriver/Steamroller er kanskje som et desperat forsøk på å ”slanke” vekk de utdaterte eller mindre brukte funksjonene/instruksjonssettene uten å ”miste” x86, men ARM er en relativt fersk arkitektur og den må heller ”legge på seg” enn slankes, og
er derfor ett enklere utgangspunkt.

At ARM selger er også relevant, servermarkedet med ARM baserte løsninger har stort potensiale, det er et veldig godt salgsargument å kunne tilby 64bit ARM løsninger.

Vinn/vinn for AMD hvis dette går bra.

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

[quote name=”n0pax”]På kort sikt blir det tråkigt om amd försvinner på x86 marknaden och lämnar den till intel. Dock tror jag att det kan bli riktigt kul med fler tillverkare gällande arm processorer, då den förhoppningsvis är bättre. Det som skulle vara intressant är att se hur stora marknadsandelar det handlar om gällande arm processorer dvs blir amd en av de stor inom denna marknad eller är tex samsung störst. Men även hur många arm processorer som tillverkas mot vanliga x86 processorer. Lite som när man jämför tillverkningen av ddr2/ddr3. Gillar detta :-)[/quote] Tror inte de försvinner på x86 marknaden.… Läs hela »

SuperNova
Medlem
SuperNova

Man måste ju på detta på ”rätt sätt”. Man säger inte att x86 är ute eller att ARM är bättre än AMD egna arkitekturer. Detta är ett jättebra tillfälle att slå sig in på marknaden och skaffa sig stora partners. AMD gör helt rätt precis som när de köpte ATI (och då var det många som kritiserade det). Man har nu x86 arkitekturer (dvs x86 licenser), GPU arkitektur och nu ska man även bygga upp en ”organisation/avdelning” som ska utveckla och jobba med ARM. Man sprider sig över flera marknader och detta ger fler tillfällen att tjäna pengar (om man… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Jacob Hugosson”]Därför att AMD inte nämner det någonstans i pressmeddelandet 🙂 APU:er nämns men inte i samband med ARM. Var har du läst det?[/quote] Eftersom jag såg eventet live så trodde jag för givet att det faktiskt skulle stå i deras pressrelease också. Snacka om att jag blev förvånad när jag läste pressreleasen och mycket information saknades där om flera nyheter som de tog upp på eventet. Googlar man lite så hittar man snabbt information om det dock. Tag till exempel xbitlabs som ni använde som källa i föregående AMD + ARM nyhet : [url]www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20121029134908_BREAKING_NEWS_AMD_Teams_Up_with_ARM_to_Transform_the_Datacenter_Industry.html[/url] Där kan man bland… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Jacob Hugosson”]Jag har läst på flera andra siter och dom har inte nämnt någonting om det. Finns ingenting i presentationsdokumentet heller… Får väl skylla mig själv att jag var bekväm och inte orkade lyssna på eventet igår kväll, ska sätta mig och göra hemläxa nu. Tack för upplysningen! 😳 Det här ändrar faktiskt på saker och ting en hel del. Gillar fortfarande inte idén men det kommer bli intressant att följa i vilket fall som helst.[/quote] Ser ut som många siter har valt att göra artiklar baserade på pressmaterialet som missar mycket av vad som sades på eventet. Själv… Läs hela »

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Vill tillägga det nu när jag fick veta att det var officiellt, blev det väldigt intressant hur det sägs ute i communityn. Kan säga att det är starkt välkommet. Så när det ser ut så finns det alltid framtid för det. 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Kanske börjar bli dags för någon helt ny arkitektur som inte bibehåller kompatibilitet med nuvarande arkitekturer.

Jag vet att man i Intel Atom ersatt logikwn för många instruktioner med microcodes som översätter/emulerar x86 instruktioner.

Istället för att behålla alla gamla instruktioner hela tiden kan man ju gå den vägen istället och inte slösa massa transistorer på stenålders instruktioner. MMX/SSE1-4/AVX kan ju trimmas ner ordentligt till den mest effektiva sammansättningen.

En sådan CPU skulle kanske inte ha mycket bakåtkompatibilitet eller prestanda i sådant, men den skulle säkert ha väldigt bra prestanda/strömeffektivitet i nyskrivna program.