Intel Haswell är fungerande och vid liv i Intels laboratorium, men företaget har under IDF-mässan passat på att visa upp arkitekturen på demonstrationer på plats. Förutom en strömsnål grafikdemonstration fick vi göra oss bekanta med en prototyp av Haswell, med en minst sagt liten kylfläns och fläkt.

Det står klart att fjärde generationens Core i-processor, Haswell, främst handlar om strömeffektivitet och på plats visades en intressant prototyp upp. Systemet som var igång bestod av ett moderkort och en processor ämnad för bärbara datorer. Kylningen av processorn består endast av vad som ser ut som en liten aluminiumkylfläns och enligt redaktionens ögonmått en fläkt på cirka 40 millimeter.

IMG_2492

När vi analyserar moderkortet närmare ser vi inte skymten av en sydbrygga, vilket är en stark antydan om att det är en processor inriktad mot ultrabooksegmentet med sydbryggan inbyggd i samma paket. Ultrabookprocessorerna kommer även att få ett TDP-värde på låga 10 och 15 watt inklusive sydbryggan, så hela plattformen kommer förbruka runt 25 till 50 procent mindre än dagens Ivy Bridge för ultrabooks. Medan IDF kommer handla om det mesta från Intel, så råder det inga tvivel om var företaget lägger all sin vikt bakom: ultrabooks och Haswell.


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
McKinleyJacob Hugossonzapp Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zapp
Medlem
Zapp

”Det står klart att fjärde generationens Core i-processor, Haswell, främst handlar om strömeffektivitet”

Say what? Men om jag nu vill ha en stor jla låda med en massa STORA fläktar i, finns det inget kul för mig att längta till efter jul alltså?

McKinley
Medlem
McKinley

Det är just med IDF som jag har svårt att se Intel en vacker dag inte längre kan vara lönsam med det man nu under flera decennier har lett. Är det något företag som har betytt så mycket för processor utvecklingen så är det just Intel och det kan vi nog även tacka AMD för.
Snart kan Intel även tacka ARM som väckte deras ingenjörers kunnande till att ta fram SOCs minst lika så strömsnål som dagens men med betydligt högre genomgående prestanda.