Det ser ut som att processormarknaden för mobila produkter kommer bli mer intressant framöver. Imagination Technologies har nu valt att köpa upp MIPS Technologies för att bättre kunna positionera sig mot ARM Holdings som växer så det knakar.

ARM:s processorarkitekturer är bara ett stenkast ifrån att ha 100 procent av marknadsandelarna för smartphones och det ser ungefär likadant ut för surfplattor. Även deras grafikarkitekturer som går under varumärket Mali är på en stadig uppgång på bekostnad av andra. Imagination är dock störst i världen när det kommer till deras utbreddning av grafiklicenser, med bland annat Apple och Intel som använder deras teknik och dessutom är aktieägare i bolaget.

Nu vill Imagination kunna erbjuda en mer komplett helhetslösning och har därför valt att köpa upp MIPS för 60 miljoner dollar. Imagination kommer att ta över MIPS processoravdelning som har en liknande affärsmodell som ARM där de inte säljer egna produkter, utan licenserar ut processorarkitekturer till andra intresserade aktörer. Företaget kommer få 160 ingenjörer och 82 patent i samband med uppköpet. Samtidigt säljs 498 patent från MIPS till ett konsortium av företag med slutpriset 350 miljoner dollar där ARM ska bidra med 167,5 miljoner. Detta för att minimera risken av framtida rättsprocessor som är både tidsödande och kostsamma.

MIPS talas det inte om särskilt ofta men fler än 700 miljoner MIPS-baserade kretsar skeppades under en 12 månadersperiod. Generellt sett används dessa processorarkitekturer i bland annat routers, Blu-ray-spelare, TV-apparater och har varit hjärtat i många äldre spelkonsoler som Playstation, Playstation 2, Nintendo 64, med flera. Närvaron i enheter som smartphones och surfplattor är dock inte stort, speciellt inte i västvärlden.

Men Imagination känner sig övertygade om att förvärvet kommer göra dem till en kraft att räkna med. Det här kan ses som välkommet på en marknad där valet på automatik oftast faller på ARM när det kommer till att köpa en processorlicens. Om Imagination har lika ambitiösa planer med MIPS som ARM har med sina processorarkitekturer återstår dock att se.

Källa: Reuters


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BelegAndreas GKaffiMannSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Mycket bra och spännande uppköp. Även om Apple och Intel äger en del i Imagination Technologies så känns detta bra för konkurrensen.

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”Swedish Berserk”]Mycket bra och spännande uppköp. Även om Apple och Intel äger en del i Imagination Technologies så känns detta bra för konkurrensen.[/quote] Er vel nettopp det Intel trenger for å komme videre, de ser vel endelig at de trenger noe nytt. Tradisjonelt sett har Intel aldri sett poenget med å utvikle noe nytt før de har fått juling på ett eller annet felt. Nå får de juling av ARM på mobile plattformer, siden det tar for lang tid å finne på noe nytt vifter de bare med pengebunken. Edit:På en måte litt synd, jeg liker MIPS, skulle egentlig… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Longsoon kör MIPS64 och det kan vara värt att nämna att Kina experimenterat mycket med MIPS.

Beleg
Gäst
Beleg

På tal om något helt annat, om än relaterat. Vad är det för problem med deras powervr serie 6? Skulle inte den ha kommit för länge sedan?