Vi väntar ivrigt på att få se Nvidias nya Maxwell-grafikkrets uppskalad till prestandaklassen, och en ny läcka ser ut att besvara våra böner. Det rör sig om vad som ser ut att vara ett ingenjörsexemplar av Nvidias kommande flaggskepp GTX 880 som nu har fångats på bild.

Tidigare i år lanserade Nvidia sin nya grafikarkitektur Maxwell, dock inte i en vidare stor skala. Istället för en totalrenovering av sitt grafikkortsutbud så mjukstartade Nvidia genom att introducera Maxwell i instegsklassen, med GTX 750 och GTX 750 Ti. När vi testade GTX 750 Ti kom vi fram till att Nvidia har gjort ett imponerande jobb när det kommer till energieffektivitete, vilket också gjorde oss väldigt nyfikna på vad som väntar i prestandasegmentet.

gtx_880_eng_sample_gpu

Nu har den kinesiska hemsidan Gamersky publicerat bilder på vad som ser ut att vara ett ingenjörsexemplar av GTX 880. På bild syns själva grafikkretsen, märkt 1421A1, och medan vi inte kan bekräfta att det faktiskt rör sig om en grafikkrets ur GM200-serien, så antyder märkningen att den tillverkades under vecka 21 i år, som i sin tur styrker misstankarna om att det rör sig om en Maxwell-krets. Den tyska sidan Computerbase ska även ha kommit över uppgifter som identifierar grafikkretsen som GM204.

gtx_880_eng_sample_vram

En annan intressant detalj på kortet är de 8 gigabyte GDDR5-minne som används, fördelade i 16 stycken 512-megabytesminnen från Hynix. Det antyder att Nvidia använt sig av en 512-bits minnesbuss, precis som AMD använder i sina Hawaii-baserade kort. Det finns fortfarande SLI-kontakter på kortet, så det ser inte ut som att Nvidia har gått över till en helt PCIe-baserad lagring som AMD:s XDMA Crossfire.

gtx_880_eng_sample_power

Lite mer egendomligt är kortets strömförsörjning, i form av en 8-pinskontakt och två 6-pinskontakter. En tolkning av strömdesignen är att kortet kan specificeras upp till 375 watt, vilket dock inte känns särskilt troligt med tanke på Nvidias fokus på energieffektivitet med Maxwell. Det kan därför mycket väl röra sig om en finess hos just ingenjörsexemplaret för att ge utvecklare och ingenjörer lite mer flexibilitet.

Delar av bilderna på kortet har blivit utsuddade, så det är svårt att utröna mycket mer ifrån informationen som finns tillgänglig idag. Vi hoppas att det här testexemplaret, även om det kanske inte representerar vad vi faktiskt får se i butik längre fram, åtminstone är en indikator för att nya grafikkort från Nvidia inte ligger långt borta.

Källa: Gamersky via Videocardz


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Pholostan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Pholostan
Medlem
Pholostan

Engineering Samples, dvs prototyp-kort brukar kunna se lite skumma ut jämfört med slutprodukt. Tror inte man kan dra några långtgående slutsatser av antalet kontakter för strömförsörjning tex.

Sedan så kan det lika gärna ha en 256-bit bus som 512. Nvidia har ju mer cache på 750 med smalare bus, de kan ha gjort något liknande här.