980 ti banner

Nu när dammet lagt sig kring lanseringen av GTX 980 Ti passar vi på att uppdatera grafikkortsguiden med nya modeller av GTX 980 Ti från Asus, EVGA, Gigabyte, Inno3D och MSI – fem riktigt kraftfulla och påkostade grafikkort som brottas i prestandatoppen.

Mellanklassen för grafikkort i all ära, det är ju trots allt där grafikkortstillverkarna tjänar sina pengar. Men mellanklassen består oftast av förra generationens grafikkretsar eller nerskalade grafikkretsar från toppmodellerna. Entusiastkorten å andra sidan, har visserligen en relativt hög prislapp, men kommer med branschens absolut senaste teknik. Det är dags för oss att testa toppmodellerna från Nvidia. Idag blir det fem nya kort, med det där lilla extra från partnertillverkarna.

Det här är en sammanfattande artikel baserad på en uppdatering till Svenska Grafikkortsguiden Prestandaklass, Sveriges största grafikkortstest som löpande uppdateras med nya modeller. Där kan du läsa mer om de olika grafikkorten, deras konkurrenter och all bakgrundsinformation om grafikkort du kan tänkas behöva.

980_ti_lineup

  Asus Strix GTX 980 Ti DC3 EVGA GTX 980 Ti SC+ ACX2.0+ Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming 6 GB Inno3D GTX 980 Ti iChill X3 Ultra MSI GTX 980 Ti Gaming 6G
Krets GM200 GM200  GM200 GM200  GM200 
Cuda-kärnor 2 816 st.  2 816 st.  2 816 st. 2 816 st.  2 816 st. 
Klockfrekvens 1 190 MHz * 1 102 MHz 1 152 MHz * 1 152 MHz 1 140 MHz *
Boost frekvens 1 291 MHz * 1 190 MHz 1 241 MHz * 1 241 MHz 1 228 MHz *
Grafikminne 6 GB GDDR5 6 GB GDDR5  6 GB GDDR5 6 GB GDDR5  6 GB GDDR5 
Minnesfrekvens 7 200 MHz  7 010 MHz 7 010 MHz 7 200 MHz 7 010 MHz
Videoutgångar Dual Link DVI-I, HDMI 2.0, 3x DisplayPort 1.2 Dual Link DVI-I, HDMI 2.0, 3x DisplayPort 1.2  Dual Link DVI-I, Dual Link DVI-D, HDMI 2.0, 3x DisplayPort 1.2 Dual Link DVI-I, HDMI 2.0, 3x DisplayPort 1.2  Dual Link DVI-I, HDMI 2.0, 3x DisplayPort 1.2 
Strömförsörjning 8-pin + 8-pin 6-pin + 8-pin 8-pin + 8-pin 6-pin + 8-pin 8-pin + 8-pin
Längd 305 millimeter 266,7 millimeter 309 millimeter 300 millimeter 277 millimeter
Garanti 3 år 3 år 3 år 3 år 3 år
Lägstapris Product price Product price Product price Product price Product price

* Asus, Gigabyte och MSI har två eller fler valbara prestandalägen som reglerar fläkthastigheten samt klock- och minnesfrekvensen. I tabellen presenteras data för standardläget för respektive kort.

Till skillnad från referenskorten från Nvidia har samtliga av våra testdeltagare valt att överklocka klock- och minnesfrekvenserna från fabrik. Det innebär en liten prestandaökning överlag för samtliga kort jämfört med referenskorten. I täten har vi Asus som har lyckats överklocka sin Strix-modell till 1 190 megahertz, tätt följt av Gigabyte och de inte lika kända Inno3D med 1 152 megahertz. Därefter följer MSI och EVGA med 1 140 megahertz respektive 1 102 megahertz. EVGA, Gigabyte och MSI har valt att inte överklocka minnesfrekvenserna, Asus och Inno3D däremot har båda valt att ta steget upp till 7 200 megahertz. Hur klockfrekvensen påverkar våra testresultat ser vi i testlabbet.

I övrigt är det mesta sig likt mellan grafikkorten, det enda som skiljer de åt är tillverkarnas egna kylarlösningar samt storleken på dessa. Gigabytes variant är längst i vårt test med 309 millimeter, tätt följt av Asus på 305 millimeter. Samtliga grafikkort förutom Inno3D tar som mest två PCIe-platser. Inno3D:s kylare är så pass stor att den faktiskt täcker nästan hela tre (mer exakt två och en halv) PCIe-platser vilket är värt att ta med i beräkningen för den som funderar på att köra dessa kort i en SLI konfiguration.

Asus GTX 980 Ti DirectCU III Strix

Först ut är Asus testdeltagare med den populära kylarlösningen DirectCU. Asus presenterar med lanseringen av GTX 980 Ti sin nya version av DirectCU, som nu är uppe i version tre. Nytt för denna generation är en ny patenterad ”Triple Wing-blade”-fläkt och en rejäl kylfläns med dubbla tiomillimeters värmeledningsrör. Asus menar att den nya kylaren genererar 30 procent bättre kylning samtidigt som den är tre gånger så tyst.

På baksidan finns en heltäckande bakplåt som nu även inkluderar en bärram, för att minimera stress på kretskortet och förhindra att det med tiden böjs.

Asus variant av GTX 980 Ti bygger på en skräddarsydd kretskortsdesign med 14 fasers strömregulator. Asus använder sig utav extra tåliga komponenter, så kallade ”Super Alloy Power II”, vilka ökar bland annat stabiliteten för grafikkortet och ska enligt Asus minimera all form av oljud från komponenterna. Strömförsörjningen sker med dubbla 8-pinskontakter som levererar upp till 300 watt, plus 75 watt från PCIe-kortplatsen. Dessa egenskaper ska ge överklockare lite extra benutrymme för att nå de där extra megahertzen.

EVGA GTX 980 Ti Superclocked+ ACX2.0+

EVGA gör likadant som konkurrenterna och släpper ett överklockat GTX 980 Ti marknadsfört med entusiaster i åtanke. Denna modell kommer bestyckad med EVGA:s finslipade kylarlösning ACX 2.0+. ACX-kylaren har varit med ett tag och är ingen showstopper men det är en väldigt genomtänkt kylare som enligt EVGA ska vara 20 procent svalare än referenskortet. Kortet kommer även med en rejäl minnes- och komponent-kylarplåt på framsidan av kretskortet.

Även här ser vi en heltäckande bakplåt i svart. Strömförsörjningen sker med en 6-pins och en 8-pins kontakt, och grafikkortet är faktiskt det enda i vårt test som samma längd som referenskortet.

Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming 6 GB

Gigabyte vill också ge sig in i matchen och släpper ett GTX 980 Ti utrustat med Gigabytes, vid det här laget traditionella, kylarlösning och en uppsjö av videoutgångar. Kretsarna i Gigabytes GTX 980 Ti Gaming-serie är särskild utvalda för överklockning – något även andra tillverkare gör för sina toppmodeller. Likt konkurrenternas GTX 980 Ti modeller kommer Gigabytes variant överklockad från fabrik.

Gigabytes senaste revision av Windforce 3X-kylaren kommer utrustad med tre 80-millimetersfläktar monterad på en rejäl kylarfläns. Totalt finns det sex värmeledningsrör, fem stycken åtta millimeters och ett sex millimeters, som går genom kylarflänsen. Likt konkurrenterna är Gigabytes kylarlösning semipassiv.

Med Gigabytes inkluderade mjukvara OC Guru II kan man byta mellan de olika prestandalägena och justera färgen på LED ljusen som sitter bakom logotypen på toppen av grafikkortet.

Inno3D GTX 980 Ti iChill X3 Ultra

Inno3D är kanske inte det första märket man tänker på när man letar efter grafikkort, en marknad där märken som Asus, Gigabyte, EVGA och MSI har stor majoritet. I ett försök att slå sig in på marknaden har man från Inno3Ds sida valt att prissätta sin modell lite mer aggressivt. Man bjuder på en generös överklockning och en ordentligt stor kylare. Kylaren är så pass stor att den täcker över hela två och en halv expansionsplats, och gör en tredje oanvändbar – värt att tänka på för den som tänker köra en SLI-konfiguration.

På baksidan av grafikkortet finns en heltäckande bakplåt monterad för stabilitet och kylning. Kylaren är enligt Inno3D modulär och går att plocka isär för enkel rengöring. Metallkåporna på framsidan samt fläktarna ska båda vara avtagbara.

MSI GTX 980 Ti Gaming 6G

MSI kör på samma koncept som tidigare och levererar ett utseendemässigt nästan likadant kort i GTX 980 Ti som i lillebror GTX 980. Som tidigare är det möjligt att justera klockfrekvenserna i tre olika lägen: Standardläget Gaming med klockfrekvensen 1 140 megahertz, OC-läget med 1 178 megahertz och det tysta läget Silent med 1 000 megahertz. Boost-frekvenserna är 1 228 megahertz, 1 279 megahertz och 1 076 megahertz för respektive läge. Minnet på 6 gigabyte är oförändrat och stannar på frekvensen 7 010 megahertz, om man däremot kör på OC läget får man gotta sig i 7 096 megahertz.

Likt MSI:s grafikkort ur GTX 900-serien återser vi femte generationens Twin Frozr-kylare i GTX 980 Ti. Det innebär kortfattat att vi kan förvänta oss fem stycken åttamillimeters värmeledningsrör, två 100-millimetersfläktar och en heltäckande bakplåt. MSI:s Twin Frozr kylarlösning är likt konkurrenterna semipassiv, vilket innebär att fläktarna är helt avstängda vid låg belastning.

Uppdatering 2015-09-23

Vi har uppdaterat diagrammen för temperatur och ljudnivå med nya värden för EVGA GTX 980 Ti Superclocked+ efter komplikationer i testförfarandet som resulterat i för höga värden för det kortet.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RebellionHWSkabbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
kabbe
Gäst
kabbe

detta är nog den bästa recensionen jag läst. allting framgår tydligt och koncist, tack för detta. Jag återkommer i framtiden!

HWS
Gäst
HWS

Mycket överskådliga och väl presenterade diagram! Udda bara hur EVGA-kortet underpresterar jämfört mot andra tester som gjorts. Kanske fick ni ett måndagsexemplar?

Rebellion
Medlem
Rebellion

Finns det någon orsak till varför AMD inte har med något nyare än 290x i resultaten? 290x är ju 2 år gammal vid det här laget.

Medlem
Pär

Saknar AMD’s 390 serie