Kort efter att Micron-Elpida affären gick igenom klagade kreditgivare till Elpida att företagets tillgångar och patent såldes för billigt. Nu ställer sig en japansk domstol på Microns sida och godkänner affären, men lägger det i kreditgivarnas händer att godkänna omstruktureringsplanerna.

Elpida ansökte den 27 februari i år om konkurs med skulder på 5,5 miljarder dollar. Anledningen var en stark inhemsk valuta och en skarp nedgång i priserna på DRAM för persondatorer. Efter detta var det oklart vad som skulle hända med företagets tillgångar, det var ett tag prat om att det skulle slås samman med Toshiba. Senare var det diskussioner om att företaget skulle styckas upp mellan Toshiba, Hynix och Micron. Men i slutänden blev det Micron som skulle köpa upp Elpida och alla dess tillgångar.

Kreditgivare ansåg dock att Micron fick Elpidas tillgångar och patent för billigt. Micron skulle initialt betala 750 miljoner dollar för företaget, samt 1 750 miljoner dollar i framtida årliga utbetalningar baserat på pengaflödet från Elpidas foundry-verksamhet. Förutom att få en del i Elpida kommer Micron även få 24 procent andelar i Rexchip Semiconductor och de årliga utbetalningarna kommer bara betalas ut på ”vissa villkor”. Nu har en japansk domstol godkänt affären.

Micron planerar investera runt 9,3 miljarder kronor i Elpidas gamla fabriker i Japan

Domstolen säger även att kreditgivarna ska rösta om den föreslagna omstruktureringsplanen Micron har lagt fram, vilket involverar både Elpida och Rexchip Semiconductor. Det innebär att affären nu kommer gå igenom men att det ligger i kreditgivarnas händer att godkänna den kommande omstruktureringsplanen. Micron säger sig vara nöjda över beslutet. Företaget fortsätter med att Micron och Elpida tillsammans kommer utgöra världens näst största tillverkare av minnen, med den starkaste produktportföljen i hela industrin.

Källa: Xbitlabs


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid