windows_10_ecosystem

Nästa år lanserar Microsoft sitt nya operativsystem Windows 10 som kommer finnas med en gemensam kodbas i allt från mobiltelefoner till persondatorer. Men mycket av det som är nytt är samtidigt sådant vi sett förut – är Windows 10 ett tecken på att Microsoft ångrat sig, eller att de insett att kunden i slutändan hade rätt? Är Windows 10 vad Windows 8 borde ha varit?

Som de flesta andra är jag uppvuxen med att använda Windows, både hemma, i skolan och på jobbet. Microsoft har trots allt länge suttit på vad som gränsat till monopol på operativsystem för persondatorer, åtminstone i Sverige. För omkring fyra år sedan började jag bekanta mig med Mac och OS X och först för något år sedan blev jag på allvar riktigt hemmastadd i Linux. Någonstans där emellan lanserades Windows 8, som kommit att bli Microsofts minst omtyckta operativsystem sedan Windows Vista.

Även jag valde att backa ett steg från Windows 8 när det lanserades, men inte utan att först ge det ett ärligt försök. Nu när Windows 10 visats upp fick jag en positiv känsla genom hela Microsofts presskonferens och samtliga punkter som togs upp kändes både rätt och naturliga.

Ett operativsystem handlar nämligen inte bara vad det gör, utan lika mycket om hur det görs. Så vad vad det som gick så fel med Windows 8 – och varför kan Windows 10 vara precis vad Windows 8 borde ha varit?

Startmenyn – toppen av isberget

Tidigare i år meddelade Microsoft att den klassiska startmenyn, som togs bort i och med Windows 8, skulle komma tillbaka i en ny, modernare tappning. Det är denna nya startmeny som Microsoft visade upp tillsammans med Windows 10, och just startmenyn har kanske varit det som gett upphov till mest kritik mot det nya operativsystemet.

Här har vi nämligen åter ett exempel på att man behöver skilja på vad operativsystemet gör och hur det gör det. Och för att bena ut varför hela grejen med startmenyn blev ett sådant rabalder till att börja med behöver vi koka ner Microsofts mål och fråga oss vad de faktiskt ville genomföra med Windows 8. För jag garanterar att borttagningen av startmenyn inte var operativsystemets grundpelare – det var en av metoderna för att nå ett större mål, och det målet finns fortfarande kvar i Windows 10.

Windows-Phone-8-concept

Windows 8 var Microsofts svar på en skiftande marknad där de två största hoten heter Google och Apple. Tar vi Apple som ett första exempel så har det företaget, oavsett vad man tycker om dess produkter, gjort ett exceptionellt arbete när det kommer till att förena sin plattform och låta olika enheter inom ekosystemet arbeta tillsammans. Det är någonting som Microsoft i stor utsträckning saknade innan Windows 8, för även om företaget producerade mjukvara för både den mobila plattformen och PC-sidan så var de två fortfarande i stort sett helt separata.

Både Google och Apple har lyckats väldigt bra med sina applikationsbutiker. Här kan man som konsument tycka vad man vill om appar och hur de fungerar exempelvis ur en licenssynpunkt, men det är svårt att blunda för fördelarna. När du köper en applikation i App Store eller Play Store finns den alltid att hitta där, och kan enkelt laddas ner på nytt när du köper en ny telefon eller kompletterar med en surfplatta. Risken för virus minskar även markant när applikationerna går genom samma kvalitetskontrollerade distributionskanal.

Windows 8 hade rätt mål, men fel tillvägagångssätt

Microsofts drivkraft som ledde till Windows 8 var alltså detta: de behövde ha ett mer enat ekosystem som lät olika typer av enheter gå hand i hand, samt en mer centraliserad applikationskanal för att konkurrera med Apple och Google. Samtidigt visste Microsoft mycket väl att det skulle bli ett ramaskri om de helt tog bort möjligheten att installera X86-program från fristående källor (vilket till stor del blev fallgropen för Windows RT). Detta var vad de behövde göra. Windows 8 var hur de försökte åstadkomma det.

windows-8-start-screen

Windows 8 och dess uppdatering 8.1 hade därför flera bra idéer och finesser. Live Tiles har sina uppenbara fördelar, och flera delar av gränssnittet har fått smarta finputsningar (exempelvis histogram över överföringshastigheten vid filöverföringar). Problemet är att Microsoft överskattade marknadens efterfrågan på surfplattor och pekskärmar, och framför allt att försöket att knyta samman plattformen resulterade i att de försökte stöpa alla kunder i samma form – för alla enheter bör tyvärr inte ha samma gränssnitt.

Resultatet blev ett operativsystem som var delat i två. Dels den nya Modern UI-delen, som faktiskt fungerade väldigt bra om du använde en surfplatta, komplett med applikationsbutik och Live Tiles, och dels den gamla skrivbordsmiljön. Förvirringen uppstod då skrivbordsmiljön, som de flesta PC-användare trots allt skulle vilja använda, initialt presenterades som ett fristående program inuti det nya gränssnittet.

task-switcher-i

Skrivbordsmiljön startades som en app och kunde avslutas som en app. Samtidigt var operativsystemets inställningar och funktioner ojämnt fördelade, så att vissa inställningar bara fanns i kontrollpanelen och andra i den nya Settings-delen. Det fanns en Skype-app för Modern UI och en för skrivbordet. Avstängning och omstart var ologiskt placerade. Det var en röra. Mycket av detta korrigerades i Windows 8.1, men mycket av problemen fanns kvar, och finns kvar även idag. Ironin i det hela var att Microsoft i sitt försök att ena sin plattform istället hade lyckats splittra den ännu mer.

Man kan tycka att dessa förändringar i gränssnittet – och de förändringar som kom med Windows 8 – är petitesser. Många – kanske till och med de flesta – kunde ju trots allt vänja sig vid det nya gränssnittet, eller anpassa det med tredjepartsverktyg för att känna sig mer hemma. Men vi måste dock ha i åtanke att alla användare trots allt inte är lika benägna att göra sådana justeringar själva, och den största förlusten för Microsoft har troligen inte varit tekniskt lagda privatpersoner, utan snarare företag. Du och jag kanske har lätt att lära oss ett nytt gränssnitt, men för en IT-ansvarig som ska uppgradera hundratals datorer och utbilda ännu fler anställda kan ett gränssnittsskifte som det i Windows 8 vara en mardröm.

Windows 10 – Microsofts kärleksbrev till skrivbordsanvändarna

Men nu kommer alltså Windows 10. Borta är den skakiga dualiteten mellan skrivbordet och startskärmen och mellan skrivbordsprogram och applikationer från Microsoft Store. Alla program kan köras i fönster eller i helskärm. Om du får en startmeny eller en startskärm beror på om du använder mus eller pekskärm, men stöd för båda finns utan att gränssnittet skär sig.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Mjukvara/Windows9_pressevent/largethumbnails/VRG_1102.jpg

Det är även intressant att notera vilket utrymme den traditionella PC-sidan av Windows 10 fick under presskonferensen. Hybrider nämndes främst som en variation av gränssnittet och mobiler fick inte mycket mer uppmärksamhet än ett enkelt erkännande. Det var knappast heller utan baktanke som Microsoft tog sig tid att visa den lilla finessen att sökvägar nu enklare kunde klistras in i kommandotolken – en nyhet som knappast är intressant för andra än tekniskt insatta skrivbordsanvändare och som i vanliga fall troligen endast hade fått stå i det finstilta. Att visa upp just den finessen var en ren flirt med den användargrupp som glömdes bort i Windows 8.

Just steget närmare ett skrivbordsvänligt operativsystem kan förvisso ses som ett steg tillbaka, men samtidigt som ett lika stort steg framåt. Ser vi till vad de ville uppnå med Windows 8 så finns samtliga element fortfarande där – plattformen ser ut att bli mer enad än någonsin, applikationsbutiken är på plats och är nu nyttofull för både tablet- och PC-användare – ett klart plus i kanten för utvecklare som kanske tidigare främst känt sig manade att använda den kanalen för strikt pekskärmsanpassade applikationer.

Unreal-Engine-4-3

Unreal Engine 4 blir en av de första – och största – spelmotorerna med stöd för Directx 12

Det ska bli intressant att följa utvecklingen under de kommande månaderna, inte minst om Microsoft väljer att storsatsa på att marknadsföra det som ett operativsystem med datorspelare i fokus. Nyckelordet i det fallet kommer såklart vara Directx 12 och dess utlovade prestandaoptimeringar – och förhoppningsvis en prissättning och uppgraderingsmodell som gör det intressant för nuvarande Windows 7- och 8-användare.

År 2015 ser helt enkelt ut att bli ett riktigt intressant år gaming, och i kombination med utrullningen av nya skärmar med Nvidia G-Sync, den första vågen av skärmar med den konkurrerande tekniken AMD Freesync och kraftfullare och mer energieffektiva bärbara speldatorer kan Windows 10 förhoppningsvis bli pricken över i.

Relaterade artiklar

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
AudamthisVon ShelertMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ramlöss
Gäst
Ramlöss

Nä, win8 fungerade ännu sämre på en surfplatta, ”Metro” är skräp.Svårt att få en överblick på batteri, notifieringar, Wifi etc, där IOs och Android är helt överlägsna.MS Appstore är skräp, saknas inte apparna så är de fula och dåliga. Att navigera sig runt mellan apparna är ett helvete och vissa funkar inte alls i bakgrunden vilket gör många av dem helt obrukbara. Köpte en surface Pro 3 och var tvungen att lämna tillbaka den. Att använda den som en surfplatta som var tanken med köpet var en omöjlighet, Metro är skit. Blir att köpa en Android platta som är 1000ggr… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Ramlöss”]Nä, win8 fungerade ännu sämre på en surfplatta, ”Metro” är skräp.Svårt att få en överblick på batteri, notifieringar, Wifi etc, där IOs och Android är helt överlägsna.MS Appstore är skräp, saknas inte apparna så är de fula och dåliga. Att navigera sig runt mellan apparna är ett helvete och vissa funkar inte alls i bakgrunden vilket gör många av dem helt obrukbara. Köpte en surface Pro 3 och var tvungen att lämna tillbaka den. Att använda den som en surfplatta som var tanken med köpet var en omöjlighet, Metro är skit. Blir att köpa en Android platta som är… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Ser fortfarande ingen anledning att gå från Win 7. Blir väl att gå till Win 12, eller nåt, när MS slutar supporta Win 7 🙂

En av anledningarna till att jag gick från Win XP var ju att många mjukvarutillverkare struntade i att släppa den senaste versionen till Win XP. I övrigt så räckte det alldeles utmärkt till det jag höll på med, surf och spel.

Von Shelert
Gäst
Von Shelert

Herregud Skrota Windows och ge BARNEN PS4 och spela på Vi vuxna som INTE spelar &leker med pickadoller & data spel
kan ju Anv OSX !!!!

this
Medlem
this

Tycker fortfarande att det är jävligt irriterande att man inte kan sammanfoga PC settings och kontrollpanelen på ett vettigt sätt. Fortfarande i Win10 har man de båda alternativen och vissa inställningar går att göra på båda ställena vilket är ganska så förvirrande. Även om jag förstår att PC settings verktyget är skapat för att göra det lättare för pekskärmsanvändarna, så måste det finnas en bättre lösning en den vi har idag.

Audam
Gäst
Audam

[quote name=”Von Shelert”]Herregud Skrota Windows och ge BARNEN PS4 och spela på Vi vuxna som INTE spelar &leker med pickadoller & data spel
kan ju Anv OSX !!!![/quote]
Ja du uttrycker dig verkligen som en vuxen. Det är inte så att du försöker övertala dig själv?