Markus ”Notch” Persson, Minecraft-skapare och grundaren av spelstudion Mojang, låter sig inte charmas av EA:s ”Indie Bundle” som nyligen lanserades via Steam.

Idag är det få som inte hört talas om sandlådespelet Minecraft, som började som en indie-titel från den svenska spelstudion Mojang med Notch i täten. Idag har spelet gett studion uppmärksamhet nog för att expandera markant, och grundaren Notch delar frekvent med sig av sina åsikter och synpunkter om spelindustrin – i det här fallet om EA Indie Bundle.

”EA releases an ”indie bundle”? That’s not how that works, EA. Stop attempting to ruin everything, you bunch of cynical bastards.”

Spelpaketet innehåller de fem spelen DeathSpank, DeathSpank: Thongs of Virtue, Gatling Gears, Shank, Shank 2 och Warp, och medan dessa titlar faktiskt är utvecklade av indiestudios så har faktumet att EA står som utgivare fått blandad kritik. Många, Notch inkluderad, menar att det är speljättens försök att tjäna pengar på en del av marknaden de inte har något med att göra, och att det kommer nöta ut termen ”indie”.

”Fwiw, I don’t even call Mojang inde any more. Vlambeer is indie. Polytron is indie. Stephen, Ed, Terry, Derek, Tommy and Chris are indie.”

Kritiken stannar dock inte enbart vid själva spelpaketet, utan Notch håller sig inte för att dela med sig av vad han anser om EA som företag, och dess verkan på spelindustrin.

”Indies are saving gaming. EA is methodically destroying it.”

Lämna gärna en kommentar om var du står i frågan. Ska det vara fritt att kalla någonting indie, och hur stor inblandning kan en jättekoncern som EA ha i ett indieprojekt, om någon alls?


11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
PruttctrlLaglordenAnoshDravond Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Notch har rätt. Indie är i princip när ens ekonomi kommer från ens egna ficka. När ett bolag går in som utgivare och man inte behöver oroa sig för eventuellt pengaflöde. Då har man kommit ur kategorin indie.

ddd 333
Gäst
ddd 333

EA stinker. Vad gör du med sina spel förutom att ta betalt och en jävla massa tråkig cutscenes som ej går att trycka bort. Varför heter de spel när spelen inte är spelbara?

ddd 333
Gäst
ddd 333

dom

Uberdude
Gäst
Uberdude

[quote name=”ctrl”]Notch har rätt. Indie är i princip när ens ekonomi kommer från ens egna ficka. När ett bolag går in som utgivare och man inte behöver oroa sig för eventuellt pengaflöde. Då har man kommit ur kategorin indie.[/quote]
Mojang är väl ett vinstdrivande företag, eller har jag fel?

Mr. P
Gäst
Mr. P

Jag tycker bubbelvatten är gott

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Mr. P”]Jag tycker bubbelvatten är gott[/quote]

va? är du ett troll eller?

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Uberdude”][quote name=”ctrl”]Notch har rätt. Indie är i princip när ens ekonomi kommer från ens egna ficka. När ett bolag går in som utgivare och man inte behöver oroa sig för eventuellt pengaflöde. Då har man kommit ur kategorin indie.[/quote]
Mojang är väl ett vinstdrivande företag, eller har jag fel?[/quote]

Notch har själv påstått att ”Mojang inte längre är helt indie”
http://www.pcgamer.com/2012/01/23/notch-its-become-hip-to-pay-for-indie-games/ 🙂

Och jag finner EA + indie= extremt bra skämt…. Visst spelen i sig kan ha varit indie när de skapades men med EA som utgivare borde man nog hoppa över ordet ”indie”….

Anosh
Medlem
Anosh

Hör inte direkt till ämnet men varför är det ingen som snackar om att Notch i princip skrev om ett tidigare spel, som tom hade koden publicerat, i ett annat programmeringspråk och helt plötsligt uppfattar alla det som att det var han som skapade hela konceptet?

Eller är det jag som missuppfattat det hela?

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”Anosh”]Hör inte direkt till ämnet men varför är det ingen som snackar om att Notch i princip skrev om ett tidigare spel, som tom hade koden publicerat, i ett annat programmeringspråk och helt plötsligt uppfattar alla det som att det var han som skapade hela konceptet?

Eller är det jag som missuppfattat det hela?[/quote]

Du har rätt, det hör inte direkt till ämnet 😉

Independent = Oberoende, självständigt. Om EA ”hjälper till” (för att tjäna pengar antar vi) distribuera spelet är det per definition inte ”Indie”, ens i väldigt lös tolkning, i min mening.

ctrl
Gäst
ctrl

Det är en missupfattning, annars hade säkert notch legat i legala strider nu. Det som många hävdar är stulet, är i själva verket tagen inspiration och vidare utvecklat ideer. Inget som är olagligt och så har alla gjort i alla tider.

Prutt
Gäst
Prutt

[quote name=”Mr. P”]Jag tycker bubbelvatten är gott[/quote]

Håller med. Bubbelvatten är mycket godare än vanligt vatten.