Small preview image

A-DATA var en av de första tillverkarna att presentera sin Core i7 inriktade minneskit som med tre minnesmoduler är anpassade för Intels kommande processorer med trippelkanals minneskontroller. Nu har man tagit det hela ett steg längre genom att presentera lite extrema överklockningsresultat med Intel ännu ej lanserade processorplattform. A-DATA har nämligen tillsammans med ASUS tagit ett 1600MHz DDR3-minneskit och pressat det till hela 2000MHz på ASUS Intel X58 baserade moderkort, P6T Deluxe.



DDR3-minne i över 2000MHz är i sig inte allt för anmärkningsvärt men för dem som följt våra rapporter om Nehalem (Core i7) och dess integrerade minneskontroller är det ingen hemlighet att Intel inte kommer att stödja mer än DDR3-1066 på första generationens Core i7-processorer. Anledningen är att högre klockfrekvenser ofta kräver högre spänning, vilket kan vara skadligt för processorn.


ASUS har själva satt varningsmärken på sina X58-baserade moderkort om att man inte ska mata minnesmodulerna med mer än 1.65V. När vi luskade fram vilken spänning A-DATA använde sig av visade det sig att man matade sina tre minnesmoduler med hela 2.0V!. Senare revisioner av Core i7 ska förvisso vara mer tåliga för höga spänningar men detta är onekligen på gränsen, vilket man även ger en antydan om i sitt pressmeddelande;



These results demonstrate the overclocking and high speed memory expertise within A-DATA OC-Team and its commitment to push memory technology to the limits and beyond.



Man nämner inget om spänningen i sitt pressmeddelande men vi har alltså fått 2.0V bekräftat från A-DATA själva. Om vi ska se det som vilseledande marknadsföring eller att de tidigare rapporterna om dödliga doser minnesspänning varit överdrivna är en annan fråga.


Hur som helst är resultaten kanske imponerande och minnesprestandan är som väntat ganska absurd. Eller vad sägs om över 20 000 MB/s i Everest minnestest.



Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen av minneshanteringen på Core i7-plattformen. Om inte annat för att se vad vi entusiaster som tänkt använda Intels nya processorer mer än över helgen kan tänka sig att nå för hastigheter.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid