Det är anmärkningsvärt att Acer Aspire S7 är världens tunnaste ultrabooks, men trots detta har plats med dubbla SSD:er i RAID 0. Nu framgår det att mSATA SSD:n från Lite-On är någonting utöver det vanliga och är i själva verket två stycken enheter.

Gränssnittet mSATA har nu funnits ett tag och tar upp mycket mindre plats än en 2,5- eller 1,8-tums SSD, samtidigt som det klarar av att leverara samma prestanda. mSATA är i själva verket baserat på den väl spridda SATA 6.0 Gbps-standarden (Gigabit per sekund). Acer Aspire S7-191 och -391 klassas som världens tunnaste ultrabooks och borde därför lida av platsbrist, men huserar trots detta dubbla SSD-enheter.

Vi lyckades i vår förhandstitt inte bryta upp Aspire S7, någonting som Thessdreview nu har gjort. I datorn fanns endast en mSATA-enhet ikopplad, detta trots att datorn ligger strax under en gigabyte per sekund i läshastighet. Vilket borde vara möjligt med en enhet och gränssnittet SATA 6.0 Gbps. Det visade sig dock att det fanns en dedikerad SSD-enhet på vardera sida av instickskortet. De båda SSD:erna är lika som bär och medan bara det här konceptet i sig är intressant väcker det mer frågor kring datorn i fråga.

mSATA-FrontmSATA-Back
BIOS

I BIOS ser man tydligt att det ska handla om två skilda, fysiska enheter. Använder sig då Acer Aspire S7 av ett speciellt anpassat mSATA-gränssnitt med en separat pin-konfiguration på vardera sida om instickskortet? Eller har ett nytt mSATA-gränssnitt introducerats som vi kommer återfinna i framtida ultrabooks?


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid