Acer fortsätter att vara allt annat än imponerade av konceptet med surfplattor och företagets styrelseordförande har nu skickat nya passningar till tablettillverkarna. Styrelseordförande JT Wang ska nyligen påpekat att surfplattsfebern redan börjat svalna och att ultrabooks samt Windows 8 ger bärbara datorer en ljus framtid. Samtidigt lovas Ultrabooks med en prislapp på runt 7500 kronor.

Acer har inte direkt blomstrat marknaden den senaste tiden och rapporterade en förlust på 234,3 miljoner dollar under andra kvartalet. Men företaget har tidigare visat sig vara ganska pricksäkra med sina förutseelser då företagets vd för drygt 1,5 år sedan menade att de amerikanska PC-tillverkarna skulle dö ut de närmaste 10-15 åren, i förmån för kinesiska tillverkare och märken. Även om vi inte vet ifall profetian slår in ännu så pekar utveckling sannerligen i ”rätt” riktning med kinesiska Lenovo som vågmästare och ett amerikanskt HP som vill sälja bort sin olönsamma verksamhet trots ledarposition på marknaden.

acericoniaAcers styrelseordförande JT Wang säger nu att intresset för surfplattor dalar och att denna produktmodell, som mest inriktar sig på mediakonsumtion och nöje, kommer att tappa sitt moment när installationsbasen når en viss nivå. JT Wang menar helt enkelt att konsumenter kommer att vara mer intresserade av att uppgradera och byta ut sin bärbara dator än sin surfplatta.

Intressant nog säger Wang även att Windows 8, vars pekgränssnitt och ARM-stöd är två av de hetaste nyheterna, kommer att ge en större boost för den bärbara datormarknaden än för surfplattor. Samt att Acers egna undersökningar visar att det finns stort intresse för så kallade Ultrabooks. Intels Ultrabook-koncept går ut på att skapa extremt tunna (under 21mm i profil) men ändå kraftfulla och strömsnåla bärbara datorer.

Tidigare har komponentkostnaderna tagits upp som ett stort problem, men Wang ska enligt Digitimes avslöjat att Acer redan har planer på att lansera en Ultrabook-modell i september månad som ska få ett pris så lågt som 799 dollar, motsvarande 7 500 kronor i nuvarande valutakurs och med svenska kostnadspåslag. Klart lägre än de knappt 10 000 kronor det talats om tidigare för Ultrabook-modeller.

Ultrabooks väntas av förklarliga skäl inte nå någon större säljvolym under 2011, men redan under 2012 uppskattar Wang att 25-35% av Acers bärbara datorer kommr att vara Ultrabooks. Hur man gör med sin satsning på surfplattor förtäljer dock inte historien.

Acer Aspire 3951 mäter 13 mm i profil med ett aluminium-chassi, men kostar troligen mer än 7500 kronor.

Relaterade nyheter:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedMean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Man skulle kunna tro att jag var strateg hos dem.