De Ultrabooks som finns ute idag på svenska marknaden kommer från ASUS och Acer med en rätt hög prislapp även om de i mångas ögon är värda pengarna. Men Acer väntas sänka sina priser med runt 20 procent under nästa år, och 2013 ska Ultrabooks komma ned i mainstreamsegmentet.

Många har fortfarande svårt att ta till sig Intels Ultrabook-koncept då de datorer som finns ute idag är för dyra. Men ska vi tro på Acer ska det bli en ändring på den saken. Anledningen till de höga priserna är en kombination av många faktorer, men en av dem är att tillverkarna måste använda komponenter det aldrig tidigare varit hög efterfrågan på. Däribland har vi supertunna unibody-chassin, tunna TN-paneler och i princip allt som är litet kostar mer än vanliga komponenter.

Under 2012 väntas den större delen tillverkare ha omfamnat konceptet, och när industrin väl kommer upp i högre volymer på alla nödvändiga komponenter väntas även priserna gå ned. Både Acer och ASUS ska ha fler modeller på gång i början av 2012, och i samband med att produktionsvolymerna gå upp väntas Acer kunna sänka priset på sina Ultrabooks med 20 procent. Lanseringen av Ivy Bridge kommer även vara en drivande faktor, och väntas leda till Ultrabookens genomslag under nästa år.

Acer väntas ha skeppat 250 000 till 300 000 Ultrabooks innan årets slut

Men det är 2013 som Ultrabooken kommer att nå ned till mainstreamsegmentet där de kan konkurrera med vanliga notebooks. Acer hoppas kunna erbjuda Ultrabooks för 499 dollar, alltså strax under 5 000 kr. Det ligger ungefär i linje med vad Intel uttalade sig om fast de var mindre optimistiska och sa 599 dollar i samband med Haswell.

Det har inte heller gått bra för Acer då de kvartal efter kvartal gått med förlust. Bidragande faktorn till detta ska ha berott på för stora lager i Europa, någonting de försökt tömma med lägre priser. Acer ska ha fått ned sin lagerstatus från 80 dagar till 20 till 30 dagar så företagets vd Jim Wong hoppas kunna bryta förlustmönstret i slutet av fjärde kvartalet. Acers nya strategi ska även innefatta att sluta skeppa modeller i stora volymer och istället satsa på produktkvalité och efterfrågan, med tanke på deras rykte låter det som ett klokt beslut.

Relaterade nyheter

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonthisTempelAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Om en ultrabook kostar $500 2013, hur extremt bra vanlig bärbar dator lär man inte få för samma pengar då?

Det kan bli riktigt intressant faktiskt.

Tempel
Medlem
Tempel

Se på Ikea, det man tjänar på är stor volym. Sist jag var på Ikea hade dom sänkt priset på korven från 5kr till 4kr.

Medlem
WIRN

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Delph1″]Om en ultrabook kostar $500 2013, hur extremt bra vanlig bärbar dator lär man inte få för samma pengar då?

Det kan bli riktigt intressant faktiskt.[/quote]
Jag tycker Acer är rätt roliga, Intel serverar dem med en premium produkt på silverfat där man kan tjäna pengar med höga marginaler och de vill pressa ned priserna för att tjäna samma låga marginaler som i vanliga notebooks. Jag ska inte klaga men jag undrar hur de tänkte här :P[/quote]

Hade Acer haft monopol så skulle ditt resonemang vara logiskt men så är inte fallet

this
Medlem
this

De vill ju ha upp volym på Ultrabooks helt klart, indikationer på lägre försäljning än väntat indikerar på att priserna kommer att sjunka, tror vi kommer att se dumpade priser på SB Ultrabooks sen när IB kommer. De lär inte hinna sälja av tillräckligt med SB baserade datorer.