Spelpublicisten Activision Blizzard fick stor uppmärksamhet när företaget sade upp 775 av sina anställda. Ett drag som nu fått uppmärksamhet av Game Workers Unite, en organisation som vill se företagets VD Bobby Kotick avskedas.

Activision Blizzard genomförde tidigare i veckan en massuppsägning där omkring åtta procent av företagets arbetare förlorade sina jobb. Detta trots att företaget såg rekordhöga siffror under fjolåret.

Activision Blizzard såg en nettoinkomst på omkring 7,5 miljarder dollar under 2018. Trots detta menar företagets VD Bobby Kotick att företaget inte har växt i den takt man förväntat sig. Detta tillsammans med att företaget förväntar sig markant läge inkomst under 2019 ska vara anledningen bakom massuppsägningen.

Activision Blizzards VD och det inofficiella fackförbundet

Game Workers Unite, ett slags inofficiellt fackförbund i Storbritannien siktar nu in sig på Kotick i ett försök att få honom att stå ansvarig för de nästan 800 förlorade jobben. Trots att Game Workers Unite i sig inte är ett officiellt fackförbund har det anslutit sig till Independent Workers Union of Great Britain (IWGB). Något som kan komma att ge Game Workers Unite de resurser och den personal de behöver för att få deras senaste kampanj att bära frukt.

Game Workers Unite är inte ett fackförbund i sig, utan är en organisation som riktar sig till spelutvecklare och andra personer inom industrin för att bland annat erbjuda hjälp om att starta fack på deras arbetsplatser, i städer eller i länder. Det är en organisation vars mål är att försöka organisera arbetare inom spelindustrin där det finns en avsaknad på just fackförbund. Game Workers Unite kan därför ses som ett slags inofficiellt fackförbund, men är i själva verket en hjälporganisation för personal inom spelindustrin för att se till att dessa behandlas med respekt.

I sin Twitter-tråd förklarar organisationen hur Kotick själv tjänar omkring 30 miljoner dollar varje år. En lön som i sig själv skulle kunna betala de nästan 800 jobb som förlorades i veckan. Något som får organisationen att se Koticks årslön som byggd på de löner som nu har tagits ifrån företagets tidigare anställda.

Snack, men risk för liten verkstad

Då Game Worker Unite ännu inte är ett officiellt fackförbund finns det inte mycket annat de kan göra bortsett från deras hashtag-kampanj. Målet just nu är dock att försöka få fler personer att ansluta sig, bland annat de före detta Activision Blizzard-anställda, samt att försöka dra så mycket uppmärksamhet till massuppsägningen att arbetarna får en röst.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SebastianMikael SchwartzMikaelAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Alltid svårt det där att jämföra äpplen med päron och i synnerhet vad olika människor är värda i lön. Men 300 miljoner är ju rätt jäkla mycket pengar för någon som bara har 24 timmar per dag och jobbar med att styra ett TV-spelsbolag.
Å andra sidan kanske Blizzard är helt värdelösa utan Bobby. Who knows? Killen har ändå varit vd för Activision sen 1991 (!!) och de har ju hunnit med ett par ikoniska lir sedan dess. 😀

krabban90
Medlem
krabban90

Fast nu är det väl så att Bobby är VD för activition Blizzard. Mike morhaim var ju Blizzard VD tills precis nyligen, det var ju efter att Mike slutade som detta beslut kom. Jag tror att Blizzard är på väg ner i skiten. Har alltid älskat blizzards spel men har slutat med ett efter ett på senare tid

Mikael
Gäst
Mikael

Vet inte om författaren till artikeln har fattat fel, men syndikalisterna i IWGB är ett registrerat fack och går möjligheter till både stridsåtgärder och rätt till förhandling.