Det har bland många varit prat om att inte stödja Flash då det är för resurskrävande och proprietärt, bland annat Steve Jobs var en av de stora personerna som stod bakom detta. Adobe går nu ut med att man ska sluta stödja Flash på mobila enheter, och istället satsa fullt ut på HTML5.

De senaste två åren har Adobe utvecklat stöd för deras Flash Player till webbläsare i mobila enheter. Flash ansågs vara icke-optimalt för denna typer av enheter, mest för att det var en krävande standard som kunde dra ned batteritiden vid surfning. Man diskuterade istället att gå över från Flash till HTML5, en övergång som inte helt oväntat skulle ta tid precis som alla andra stora ändringar inom IT-industrin.

Nu går Adobe ut med att man avslutar sitt stöd för Flash till kommande mobila enheter. HTML5 kan nu räknas som en universalstandard som fungerar på de allra flesta mobila enheter, utvecklare har även varit flitiga med att lägga upp HTML5 som alternativ på hemsidor när Flash inte stöds. Adobe kommer inte längre att stödja Flash med nylanserade mobila enheter och systemprocessorer, utan ska fokusera på HTML5 tillsammans med deras Adobe Air.

De enheter som redan har stöd för Flash kommer att få säkerhetsuppdateringar framöver, men prestandaoptimeringar och funktionalitet kommer att förbli detsamma då det inte kommer vidareutvecklas. Men innan man helt säger farväl till Flash för mobila enheter, ska de släppa den sista versionen; Flash Player 11.1 för Android och BlackBerry PlayBook.

Motion_CL900
Framtida surfplattor och smartphones får klara sig utan Flash-stöd

Men Adobes förändring gäller bara den mobila sidan. De kommer att fortsätta leverera nyare versioner av Flash Player till PC, där man lanserat Flash Player 11 med ett dussintal nya funktioner och stöd för spel med konsol-kvalité, enligt Adobe. Man har även redan påbörjat utvecklingen av Adobe Flash Player 12 för PC.

Men även om den här förändringen bara gäller mobila enheter, är det en stor nyhet. Surfplattor och smartphones är redan en betydelsefull del av marknaden och internettrafiken, så det borde om inte annat snabba på övergången till HTML5 ytterligare. Den väletablerade PC-sidan är dock mer känslig för förändring så där är det inte lika lätt att bara slopa Flash, men om några är kanske det är ett minne blott?

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonSwedish BerserkOndjultomteImlal Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Fast Air är ungefär lika illa som Flash så…. Jag frågar mig var Adobe hittar sina programmerare (uteliggare i New York kanske kan göra ett bättre jobb?). Visst jag kan inte progga själv. Men när i princip alla på hela marknaden kritiserar Adobe måste det ju vara något fel internt på företaget.

Imlal
Gäst
Imlal

Själv tycker jag det är bra att man går i från Flash. Flash har inte fungerat bra på någon platform tycker jag sedan Adobe tog över från Macromedia(på den tiden fungerade det faktiskt)

Ett problem tror jag är att fler inte har gått över till HTML5 eller andra alternativ är att det har varit relativt lätt att utveckla flash-applikationer och då har man inte brytt sig om att kolla på alternativ.

//Jimmy

Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

Oj! Lite oväntat, men inte helt fördånande.

Medlem
WIRN

Konstigt att lägga till en massa nya funtioner för pc och lägga ner den mobila versionen. Sattsa på ena och lägga ner den andra…

Svensken
Medlem
Svensken

Bra faktiskt att det läggs ner. Även om det kommer ta tid innan HTML5 är utbrett. Verkar som detta är startskottet för nedläggningen av Microsoft Silverlight också.

http://news.techeye.net/software/microsoft-prepares-to-kill-off-silverlight

Lite märkligt att man fortsätter utveckla Flash på PC sidan men men.