Svt börjar i nästa månad sända alla sina kanaler live på internet. Den glada nyheten kommer däremot med en brasklapp, Radiotjänsten kommer samtidigt börja ta ut tv-avgift även för datorer och surfplattor. Något som spikades redan 2007 när lagen uppdaterades till att bli teknikneutral.

Tv-licens betalas idag av alla som äger en TV-apparat, eller den ska rättare sagt betalas av alla som äger en tv. Men när Svt nu börjar strömma alla sina kanaler direkt ut på internet genom Svtplay.se betyder det att även datorer och surfplattor faller in i ledet bakom tvn. Alla svenskar som äger en tv, dator eller surfplatta ska alltså nu vara bundna av tv-avgiftslagen. Smartphones klarar sig däremot då Radiotjänst i Kiruna inte anser att tv-konsumtion är en av de prioriterade användningsområdena för våra telefoner.

– Spektrat av mobiltelefoner är så brett och vi ser inte att de först och främst används för att ta emot en hel tv-kanal, säger Johan Gernandt som är kommunikationschef på Radiotjänst till IDG.se.

Tv-avgiften ligger idag på drygt 170 kronor i månaden och enligt Radiotjänsten betalar redan 9 av 10 svenska hushåll avgiften, varför den nya lagen om datorer och surfplattor troligtvis inte kommer innebära någon större skillnad i inkomst till Svt.


48
Leave a Reply

Please Login to comment
48 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
29 Comment authors
j RådmanssonreidarSebbefusweN- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tintin
Gäst
Tintin

Då får man ändra till att man varken har TV, dator, surfplatta, mobiltelefon eller internet 🙂 Använder man inte SVT Play så ska man FAN inte tvingas betala, såvida det inte gäller även om en privatperson lägger upp en Play-kanal och får 170 kr i månaden från alla i hela Sverige som äger en mackapär som kan kopplas upp på nätet. Jag gillade tanken på Public Service men nu har de för helvete gått för långt, vi som inte använder tjänsten ska inte tvingas betala. TV har inte funnits här i mitt hem på år just för att jag helt… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Om det inte innebär någon skillnad för SVT så behövs ju inte det här… Däremot så måste man idag ha dator och uppkoppling. Ren kommunistidioti.

Morkul
Medlem
Morkul

SVT-Play borde ju kunna vara låst för dem som inte betalar TV-licens. Login skulle till exempel kunna skickas med fakturan.

Att de som använder SVT-Play ska vara med och betala TV-licensen tycker jag är helt rätt.

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Nu har de gått långt över gränsen. Nu skulle jag nog må bättre om de skulle lägga ner SVT och SR och sluta svamla. Det enda vettiga de gör just nu är att betala in lön till André Pops.

bokis
Medlem
bokis

Total galenskap, att bara administrera eländet kommer att kosta skjortan, lägg ner Radiotjänst nu och lägg det på skatten.

this
Medlem
this

Tycker också de bore lägga det på skatten då 90 % av de svenska hushållen redan betalar. Men hushåll innebär ju att inte alla som är bosatta i hushållet betalar 170 kr var. Men man kanske borde göra någon slags indelning istället.

Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

Låter lite dumt, tycker jag. Har man bara en dator och ingen TV tycker jag inte man ska betala.

Borde väl gå att fixa på något vis, eller? Någon blankett som skickas ut till alla i Svea Rike: ”Har du en TV hemma?” Om ”Ja.” så betalar man och får login till SVT Play vid varje räkning. Om ”Nej” så slipper man betala men då har man inte heller tillgång till SVT play.

Köper man en TV borde det gå att registrera att Person X har numera skaffat TV och skall således betala licens.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kan inte Sverige på känt manér (vill inte peka ut något enskilt land men jag tror ni vet vilket jag syftar på) kräva att alla på hela jordklotet som har en dator ska betala TV-licens till SVT. Med lite fipplande går väl sändningarna att se var man än befinner sig. Om all jordens befolkning var med och betalade skulle det kanske räcka med en krona var. Och om någon inte betalar kan vi stämma personen i fråga på allt den äger i svensk domstol och kanske döma till ett års fängelse. För att beivra olovligt snyltande på SVT måste väl… Läs hela »

Medlem
Pär

Då räcker det för mig att bara strömma ut en Webkamera och tvinga resten av befolkningen att betala mig för att dom har en möjlighet att se vad som finns på den.
Otroligt dumt. Av de miljoner ändamål Internet har så ligger isf SVT väldigt långt ner på listan. Bättre är då att sänka priset med 10% och sedan beskatta vilket skulle motsvara 100% av befolkningen. Låt det vara och skicka med Login och Lösen med fakturan, så kan man logga in och titta på SVT på nätet om det nu skulle falla någon in.

Medlem
Clarence Hogland

Hmm, skall lägga mig i denna diskussion. Först o främst så var väl SVT en samhällstjänst med utbildnings program(vetenskapens värld eller vad det hette för 20 år sen), Nödtjänsts radion etc etc.Detta kan jag betala för(gjort det sen jag flyttade hemifrån ett par decennier sen) även om jag inte själv nyttjar detta medium i dagens läge. Men sen så kommer vi till sådan, imo, skit som Melodi festivalen och alla dessa avarts program som skall även dom kallas en Samhällstjänst? Nej tack. Såsom @morkul sade, login, klart och sluta försöka få in mer pengar när majoriteten betalar och de flesta… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack o lov att det går att kringgå iaf!
Betalar iofs redan TV-licens så det spelar ingen roll för min egen del.

Men man borde ta o bygga sej en bigtower-smartphone med en 6-kärnig IB-E & GTX680, bara för sakens skull..
inbyggd touchscreen-skärm, gsm/3g modem med tfn-stöd, mic/högtalare, o röd/grön lur-knapp, samt UPS ..så är saken biff!

Finns redan iofs ARM/x86 baserade smartphones som med modning, ”alternativa” OS o hdmi-ut bluetooth tgb/mus kan duga som dator åt vissa

Fredrik
Medlem
Fredrik

Har ingen TV och har inte ägt någon fungerande TV sedan studenttiden.

Att hävda att jag köpt mina datorer i syfte att titta på SVT är löjligt. Är det Lynx i terminalfönstret som gäller för svtplay då eller?

Använder inte svtplay Flash? Hur bra fungerar det i Linux med tanke på att Flash inte längre stöds? Ska man börja supporta Gnash?

Jag tror jag ska ringa min internetleverantör och fråga om de kan spärra svtplay för mig. Har inte varit där, kommer inte besöka sidan i framtiden heller så den tjänsten kommer inte att vara saknad av någon.

FuSwe
Gäst
FuSwe

There closing in on me… Beef Tax,trängselskatt, now this shit… dags att flytta tilbaks till usa….

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Skulle inte TV licensen bakas in i skatten? hade för mig det och trodde det var klart redan. Snart måste man väl betala bilskatt när man åker lokal buss också

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Viking1962″]Snart måste man väl betala bilskatt när man åker lokal buss också[/quote]

Det gör du redan, det är inbakat i bussbiljetten.

Edit: Det finns inget som heter bilskatt utan det du tänker på heter fordonsskatt och gäller även bussar.

FuSwe
Gäst
FuSwe

aaarrrggg….. where is my money going…

kentoals
Gäst
kentoals

Hade de gått via skatten hade ni inte sagt ett ord.
Om de hade höjt den med 1 promille.

Men nu snackar ni om 150kr/mån där dom flesta har en lön på 20000kr förstår inte era problem. Har ni inte råd att köpa mat och skor nu eller.

Svt1/2 kommer aldrig försvinna.

FuSwe
Gäst
FuSwe

nooo…. next there going to tax the air we breathe…

kentoals
Gäst
kentoals

Så det finns en jäkla massa personer här inne som aldrig tittar på svt 1 och 2.

Dagens lögn. Isåfall kan ni väl programera bort kanalerna från era tvappareter.

Gnäller som om vi vore världens fattigaste land och fick en ny utgift vi inte har råd med.

FuSwe
Gäst
FuSwe

Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt

FuSwe
Gäst
FuSwe

IM NOT PAY’IN

Nalle1
Gäst
Nalle1

Om datorn är jobbets då?
Ska jag eller jobbet betala?

Tintin
Gäst
Tintin

[quote name=”kentoals”]Gnäller som om vi vore världens fattigaste land och fick en ny utgift vi inte har råd med.[/quote] Det är drygt av dig att dra alla över en kam och få det att låta som om alla har 20.000+ kr i månaden i lön. Om du hängt med i verkligheten så skulle du vetat att fattigdomen ökar och ökar, skatterna höjs för ”vanligt” folk ( fattiga inräknat ) medan de som redan har pengar får fler och fler möjligheter att utnyttja systemet för att dra av pengar på skatten. Men det har du säkert inte tänkt på. Grejen är… Läs hela »

Re
Gäst
Re

Jag betalar med glädje tv-licens. Bara bra att SVT och SR kan fortsätta med folkbildning och annat (samt en hel del nöje) ofta och mycket. Det är viktigt med public service i en demokrati som motvikt till helt reklamdrivna medier. Som andra samhälleliga nyttigheter handlar detta inte enbart om den individuella konsumtionen.

Re
Gäst
Re

Som tillägg håller jag med tintin om att det blir en oproportionerligt stor del av kakan för ett fattigt hushåll. Men lösningen på det är annan politik i andra frågor, som att göra skatterna mer progressiva. En tv-avgift som varierar med inkomst kan vara ett annat alternativ.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Morkul”][quote name=”Viking1962″]Snart måste man väl betala bilskatt när man åker lokal buss också[/quote]

Det gör du redan, det är inbakat i bussbiljetten.

Edit: Det finns inget som heter bilskatt utan det du tänker på heter fordonsskatt och gäller även bussar.[/quote]

Om det ska vara så petnoga, du fattar vad jag menar

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Morkul”][quote name=”Viking1962″]Snart måste man väl betala bilskatt när man åker lokal buss också[/quote] Det gör du redan, det är inbakat i bussbiljetten. Edit: Det finns inget som heter bilskatt utan det du tänker på heter fordonsskatt och gäller även bussar.[/quote] Om det ska vara så petnoga, du fattar vad jag menar[/quote] Nej det gör jag faktiskt inte. Precis som vägar en public servie en tjänst som på något sätt måste betalas. Som jag skrev tidigare kanske det vore bättre med att få koder på fakturan för att aktivera tjänsterna men det måste fortfarande betalas på något sätt. Roliga… Läs hela »

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Tintin”][quote name=”kentoals”]Gnäller som om vi vore världens fattigaste land och fick en ny utgift vi inte har råd med.[/quote] Det är drygt av dig att dra alla över en kam och få det att låta som om alla har 20.000+ kr i månaden i lön. Om du hängt med i verkligheten så skulle du vetat att fattigdomen ökar och ökar, skatterna höjs för ”vanligt” folk ( fattiga inräknat ) medan de som redan har pengar får fler och fler möjligheter att utnyttja systemet för att dra av pengar på skatten. Men det har du säkert inte tänkt på. Grejen… Läs hela »

Medlem
Clarence Hogland

EDIT: Fel fel

Frihet
Gäst
Frihet

En public service som kör ut färdigpaketerade åsikter? Tittar nästan aldrig på svt, så jag tycker de kan göra som övriga kanaler, kryptera och ta betalt av dem som vill se propaganda TV.

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”kentoals”]Så det finns en jäkla massa personer här inne som aldrig tittar på svt 1 och 2.

Dagens lögn. Isåfall kan ni väl programera bort kanalerna från era tvappareter.

Gnäller som om vi vore världens fattigaste land och fick en ny utgift vi inte har råd med.[/quote]

Önska jag kunde rösta ner dig hundra gånger om.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det jag inte riktigt förstår är: varför kan man inte vara stänga ner de så kallade ”fria” kanalerna? Uppenbarligen är de inte fria. Mår folk som har boxer och comhem, köpa dem för 150kr i månaden. Samma sak borde gå att göra med svt-play med diverse certifikat i grejjer. På det sättet kan de som ser på svt, betala för det. De som inte vill se, slipper.

Och funkar inte det. Lägg ner radiotjänst i Kiruna (så spar man en del) och lägg det på skatten så vi alla är med och betalar. Mindre administration innebär lägre avgifter.

n0pax
Medlem
n0pax

Älskar när folk säger att det är en lögn att man aldrig tittar på svt, Jag är en av dessa och det har nog i sin orsak att det har förändrat innehållet/ämnen vad jag är intresserad av. Förut var svt mer en ”informationskanal” dvs utbildning forskning etc. Nu känns det mer som tyngden ligger på att visa skidor på ena kanalen i 3 dagar ha något underhållningsprogram där kändisar ska medverka eller något annat meningslöst program. Min syn på vad svt är att det strikt skulle vara en ”kunskaps” kanal. Vill man har nöjen så har vi tex tv4 och… Läs hela »

Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

Med SVT:s resonemang borde Boxer, Viasat, C More osv osv kunna skicka ut fakturor till alla med TV.
Enligt SVT och Radiotjänst så vill tydligen alla med TV titta på SVT och ska därmed betala.
Borde inte övriga tjänsteleverantörer kunna resonera likadant då?
De kanske också tycker att alla vill titta på deras kanaler och ska därmed tvingas teckna ett abonnemang.
Kanske lite väl tilltaget i tankegångarna men ni förstår nog hur jag tänker.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag tittar aldrig på TV då jag inte har haft TV sedan i slutet av 80 talet. På internet är det bara Youtube jag kollar på, men det kan ju knappast kallas för TV

Valdemar Ettelin
Gäst
Valdemar Ettelin

TV licensen för datorer är lätt att kringgå om datorn eller surfplattan inte kan ta emot SVT direktsändningar.
Det kommer säkert APPAR som kan blockera SVT att nå datorn.
Även internet leverantörerna kan blockera SVT om de vill.
Kanske Parents Control räcker?
Om datorn inte kan ta emot SVT så slipper man licensen.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”svartlock”]Med SVT:s resonemang borde Boxer, Viasat, C More osv osv kunna skicka ut fakturor till alla med TV.Enligt SVT och Radiotjänst så vill tydligen alla med TV titta på SVT och ska därmed betala.Borde inte övriga tjänsteleverantörer kunna resonera likadant då?De kanske också tycker att alla vill titta på deras kanaler och ska därmed tvingas teckna ett abonnemang.Kanske lite väl tilltaget i tankegångarna men ni förstår nog hur jag tänker.[/quote] SVTs kanaler går att de utan något boxerabonemang dessutom är det så att företag som levererad kabel-TV måste enligt lag också leverera SVTs utbud i format, utan att koda… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Valdemar Ettelin”]TV licensen för datorer är lätt att kringgå om datorn eller surfplattan inte kan ta emot SVT direktsändningar.
Det kommer säkert APPAR som kan blockera SVT att nå datorn.
Även internet leverantörerna kan blockera SVT om de vill.
Kanske Parents Control räcker?
Om datorn inte kan ta emot SVT så slipper man licensen.[/quote]

Där sade du något. Om internet leverantörerna är villiga att blockera SVT-play på kundens begäran så borde de inte kunna begära licens.

Sedan kommer diverse personer börja skrika censur men om det är en aktiv handling ifrån min min sida så borde även detta inte vara något problem.

FuSwe
Gäst
FuSwe

you guys that think that you shold pay to watch that shit ar brainwashed

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Först CopySwedes ”betala en avgift bara för att du har en extern hårddisk eller ett USB-minne”, och nu ska man pröjsa en TV-licens bara för att man har en dator? Alltså… Är de medvetna om hur begränsad en TV-apparat är jämfört med en dator, för att börja med? Hur går det ens att jämföra dem? TV = dum outputterminal Dator = beräkningskraft, I/O, lagring… HALLÅ?!?!? Har inte TV hemma, aldrig haft sedan jag flyttade in på min lägenhet för över 10 år sen, har aldrig tittat på SVT Play, och tänker inte göra det heller. Och jag betalar inte för… Läs hela »

FuSwe
Gäst
FuSwe

[quote name=”FuSwe”]Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt[/quote]
Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt Skatt

vem av er vill betala mer skat… kungen suger

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Moderater vill lägga ner radiotjänst. Låter som ett vettigt beslut tycker jag
http://www.resume.se/nyheter/tv/2013/01/22/riksdagsmoderater-lagg-ner-radiotjanst/

N-
Gäst
N-

[quote name=”FuSwe”]There closing in on me… Beef Tax,trängselskatt, now this shit… dags att flytta tilbaks till usa….[/quote]
They’re?

fuswe
Gäst
fuswe

Sorry y’all are closing in on me.

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”PsynoKhi0″]Först CopySwedes ”betala en avgift bara för att du har en extern hårddisk eller ett USB-minne”, och nu ska man pröjsa en TV-licens bara för att man har en dator? Alltså… Är de medvetna om hur begränsad en TV-apparat är jämfört med en dator, för att börja med? Hur går det ens att jämföra dem? TV = dum outputterminal Dator = beräkningskraft, I/O, lagring… HALLÅ?!?!? Har inte TV hemma, aldrig haft sedan jag flyttade in på min lägenhet för över 10 år sen, har aldrig tittat på SVT Play, och tänker inte göra det heller. Och jag betalar inte… Läs hela »

reidar
Gäst
reidar

Nä nu har dom gått över gränsen slängde ut tv för snart 10 år sen det var det bästa som hänt mig,har nu tid.

Jag skall nog göra som radiotjänst komma på en bra tjänst som går att köra över internet,
Och sedan ta betalt av hela svenska folket eller ännu hellre hela världen.
😆 😆 😆

j Rådmansson
Gäst
j Rådmansson

Vi talar idag ofta om ”fascism” utan att riktigt se vad det innebär. Den som fick uppleva en fascistisk regim i Spanien på 50-talet känner väl igen tillkomsten av befallningar av den typ som kännetecknar den nya TV-avgiftslagen. Det krav som ställs på dem som, utan att bruka TV-tjänsten,skulle kunna göra behandla medborgarna i strid mot vad en rättsstat kräver. Finansieringen av ´public service kan ske (som många andra allmännyttiga verksamheter) med offentliga medel, finansierade med skatten. TV-avgiftslagen borde anmälas till Eurropadomstolen. Vi kan inte nöja oss med att bara skriva protestinlägg och säga att det är fel. Vi måste… Läs hela »